GARY McKINNON: Mοναχικός χάκερ του αύριο...


Ο Βρετανός χάκερ Γκάρυ Μακίνον εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου του Λονδίνου που θα αποφανθεί σχετικά με την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Γνωστός με το ψευδώνυμο Σόλο, ο 39χρονος Μακίνον κατηγορείται από τους Αμερικανούς για τη μεγαλύτερη πειρατεία στρατιωτικών ηλεκτρονικών υπολογιστών στην ιστορία. Το 2001 και το 2002 παραβίασε H/Y του αμερικανικού στρατού, του ναυτικού, της αεροπορίας, του Πενταγώνου και της NASA αναζητώντας, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, αποδείξεις για την ύπαρξη UFO και εξωγήινης τεχνολογίας. Λέει μάλιστα πως βρήκε μαρτυρίες που αναφέρονται στην... «αντιβαρύτητα», μια πηγή ενέργειας εξωγήινης προέλευσης. Για να τον ανακαλύψουν και να διορθώσουν τις ζημιές που έκανε στα συστήματά τους, οι Αμερικανοί λένε πως δαπάνησαν γύρω στα 900.000 δολάρια.
Συνελήφθη το 2002 από την ειδική μονάδα της βρετανικής αστυνομίας για εγκλήματα υψηλής τεχνολογίας και αργότερα την ίδια χρονιά απαγγέλθηκαν εις βάρος του κατηγορίες και από την αμερικανική κυβέρνηση. Παρέμεινε ελεύθερος με εγγύηση και την υποχρέωση να εμφανίζεται κάθε βράδυ στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και να παραμένει τις νύχτες στο σπίτι του. Του απαγορεύθηκε επίσης η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών με πρόσβαση στο Ίντερνετ. Στη Βρετανία δεν ελήφθησαν άλλα μέτρα εναντίον του, αλλά το 2005 οι ΗΠΑ ξεκίνησαν επισήμως τη διαδικασία για την έκδοσή του και το αίτημά τους εκδικάζεται σήμερα.
Για τους υποστηρικτές του, ο Μακίνον είναι ένα είδος μοναχικού «πράκτορα Μώλντερ» του κυβερνοχώρου, ο οποίος αναζητούσε την αλήθεια όχι στους Φακέλους X του FBI, όπως ο τηλεοπτικός ήρωας, αλλά στα κομπιούτερ της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης. Πρώην κομμωτής, έμπαινε στα συστήματα από το σπίτι του σε μια γειτονιά του Βόρειου Λονδίνου. Υποστηρίζει πως ουδέποτε προέβη σε βανδαλισμούς, ενώ πριν ακόμη συλληφθεί, το πάθος του τού είχε κοστίσει τη φιλενάδα του και τη δουλειά του. Ο δικηγόρος του υπογραμμίζει πως οι Αμερικανοί επιδιώκουν να τον καταδικάσουν σκληρά προς παραδειγματισμό άλλων επίδοξων χάκερ, πως αν εκδοθεί στις ΗΠΑ απειλείται με κάθειρξη ώς και 70 ετών, ακόμη και με εγκλεισμό στο Γκουαντάναμο ως τρομοκράτης.
Σε διάφορες συνεντεύξεις που έχει δώσει (προχθές μίλησε στην εκπομπή Click του BBC, ενώ στις 27 Απριλίου εμφανίστηκε στο συνέδριο Infosecurity Europe 2006 που έγινε στο Λονδίνο) ο Μακίνον εξήγησε τον τρόπο που κατάφερνε να μπαίνει - μάλλον εύκολα - στους στρατιωτικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές των ΗΠΑ. Τόνισε πως έχει μετανιώσει, αν και πιστεύει πως είναι ηθικά δικαιωμένος επειδή είχε, λέει, καλό σκοπό. Το ότι βρήκε στα κομπιούτερ που παραβίασε τεχνολογία την οποία η αμερικανική κυβέρνηση κρατάει μυστική ενώ θα μπορούσε να προσφέρει δωρεάν ενέργεια σε όλο τον κόσμο, διαψεύδεται πάντως κατηγορηματικά από τη NASA.

About Freegr network

Από το Blogger.