Δ.Ε.Η.

Ηλεκτρική ενέργεια 28 GWH από τα απορρίμματα...

Στη διάρκεια του 2007, το εργοστάσιο βιοαερίου που λειτουργεί στη χωματερή των Ταγαράδων στη Θεσσαλονίκη παρήγαγε και πούλησε στη ΔΕΗ ηλεκτρική ενέργεια 28 γιγαβατωρών, ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι της μονάδας τη Δευτέρα.
«Είμαστε μπροστά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από απορρίμματα στους Ταγαράδες, γεγονός που αναγνωρίζει το Δίκτυο 'Ενεργειακές Πόλεις' και μας ζητά να ενημερώσουμε για το όλο έργο τα 250 μέλη του, στο ετήσιο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί φέτος στην Ιρλανδία» αναφέρει σε δελτίο Τύπου ο Γιάννης Ζουρνάς, πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης. Σε μακροπρόθεσμη βάση, είπε ο κ. Ζουρνάς, η μονάδα προβλέπεται να προσφέρει τηλεθέρμανση σε σχολεία, δημόσια κτίρια και κατοικίες σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο.
Η εγκατάσταση στοίχισε συνολικά 6,4 εκατομμύρια ευρώ, με χρηματοδότηση κατά 40% από την ΕΕ και κατά 60% από ιδιωτικά κεφάλαια. Η μονάδα συλλέγει το καύσιμο αέριο που απελευθερώνεται από την αποσύνθεση των απορριμμάτων και το διοχετεύει σε γειτονική ηλεκτρογεννήτρια.
Το ρεύμα διατίθεται στην ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), η οποία δίνει στον ΟΤΑ το 9,2% των ακαθαρίστων εσόδων της. Η αρχική σύμβαση λειτουργίας του εργοστασίου έχει ισχύ για 33 χρόνια αλλά δεν αποκλείεται να αυξηθεί και να φτάσει τα 40 με 45 χρόνια. Το συνέδριο του Δικτύου «Ενεργειακές Πόλεις» ξεκινά την Τετάρτη 9 Απριλίου.

About Freegr network

1 Post a Comment:

Unknown είπε...

Καλό θα ήταν να αναφερθεί και η πηγή του κειμένου (http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=889076&lngDtrID=252)

Από το Blogger.