ειδήσεις

Υπέρογκες επιβαρύνσεις στους καταναλωτές απο τα τέλη κινητής

Υπερβολική επιβάρυνση των καταναλωτών και απώλεια εσόδων για το κράτος εξαιτίας του τρέχοντος φορολογικού μοντέλου των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, καταδεικνύει πρόσφατη μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της ICAP.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στην εξαιρετικά υψηλή φορολόγηση των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, την υψηλότερη στην Ευρώπη. Πρακτικά, το 42% των λογαριασμών συμβολαίων και το 35,5% των καρτοκινητών αντιπροσωπεύουν έμμεσους φόρους που εισπράττονται από το κράτος. Ουσιαστικά, οι συνεχείς αυξήσεις του τέλους κινητής τηλεφωνίας αντισταθμίζουν τις μειώσεις των τιμών κινητής τηλεφωνίας, επιβαρύνοντας σημαντικά τους λογαριασμούς των καταναλωτών.
Μετά τις τελευταίες αυξήσεις στο τέλος κινητής τηλεφωνίας και τις προβλεπόμενες αυξήσεις στο ΦΠΑ, η φορολογική επιβάρυνση αυξάνεται από 40% έως 100% σε κάποιες περιπτώσεις.
Σημαντικές όμως είναι και οι απώλειες εσόδων του Κράτους. H τρέχουσα υπερβολική φορολογία έχει σαν αποτέλεσμα τη χαμηλότερη χρήση των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, πράγμα που μεταφράζεται σε μειωμένα έσοδα για το κράτος και πιο συγκεκριμένα σε:
- μείωση της συνεισφοράς του Κλάδου στο ΑΕΠ κατά 17%,
- μείωση των θέσεων εργασίας στον Κλάδο κατά 17 χιλ.,
- μείωση κατά €70εκ. της συνολικής συνεισφοράς του Κλάδου στα δημόσια έσοδα και τις ασφαλιστικές εισφορές, σε σχέση με το 2009.
Σύμφωνα με τη μελέτη, ενδεχόμενη μείωση του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας θα είχε πολλαπλά θετικά οφέλη τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για την πορεία των δημόσιων οικονομικών, καθώς θα οδηγούσε σε ενίσχυση της χρήσης και κατά συνέπεια σε υψηλότερα έσοδα από ΦΠΑ
Πηγή: http://www.eekt.gr/

About Freegr network

Από το Blogger.