ειδήσεις

Απειλή προστίμου από ΕΕ σε Google

Επίσημη διαδικασία έρευνας για το αν η Google έχει καταχραστεί τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά διαδικτυακής αναζήτησης έχουν κινήσει οι υπηρεσίες Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά από καταγγελίες ανταγωνιστών του διαδικτυακού κολοσσού. Η Google , που ελέγχει πάνω από το 90% της ευρωπαϊκής αγοράς αναζητήσεων, κατηγορείται από άλλους παρόχους για αθέμιτες πρακτικές τόσο στις επί πληρωμή όσο και στις δωρεάν υπηρεσίες αναζήτησης στο διαδίκτυο.
Διατείνονται μάλιστα πως οι διευθύνσεις που οδηγούν στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους εμφανίζονται πολύ χαμηλά στα σχετικά αποτελέσματα αναζήτησης. Αυτό που αφήνουν δηλαδή να εννοηθεί είναι ότι η Google εκμεταλλεύεται την κυρίαρχη θέση της στο διαδίκτυο για να προβάλει σκόπιμα ορισμένους ανταγωνιστές της σε πολύ χαμηλή θέση.
Η έρευνα που διενεργείται από την επιτροπή Ανταγωνισμού δεν συνεπάγεται οποιοδήποτε αδίκημα για τη Google, ενώ και από την πλευρά του διαδικτυακού κολοσσού εκδηλώθηκε επίσημα η επιδίωξη στενής συνεργασίας με την Κομισιόν για να διαλυθούν οι όποιες αμφιβολίες.
Ο αρμόδιος επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια διευκρίνισε ότι είναι πρόωρο να ειπωθεί κατά πόσο όντως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τις επιχειρηματικές πρακτικές της Google. "Θέλω να είμαι απολύτως σαφής πως η έρευνα δεν σημαίνει ότι υπάρχει οπωσδήποτε κάποιο πρόβλημα. Είναι υπερβολικά νωρίς να πούμε κάτι τέτοιο", δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
H εταιρία, όπως σημείωσε εκπρόσωπος της Google, σταμάτησε να υπογράφει αποκλειστικά συμβόλαια με εταιρίες-πελάτες εδώ και δύο χρόνια. "Δημιουργήσαμε τη Google για τους χρήστες και όχι για τα site. Η φύση της ιεράρχησης των αποτελεσμάτων είναι τέτοια που μερικοί διαδικτυακοί τόποι δεν θα είναι ευχαριστημένοι με το πώς ταξινομούνται.
Αυτά τα site παραπονιούνται εδώ και χρόνια, μας έχουν ακόμα μηνύσει, όμως σε όλες τις περιπτώσεις υπήρχαν συγκεκριμένοι λόγοι που οι διαδικτυακοί τόποι τους ιεραρχούνταν χαμηλά (στη σειρά των αποτελεσμάτων) από τους αλγόριθμούς μας
", προσέθεσε.

About Freegr network

Από το Blogger.