22nmSRAM

Καθυστερήσεις στην παραγωγή μικρότερων nm

Παρά τα προηγούμενα λόγια του CEO Huang Jen-Hsun της Nvidia, λέγοντας ότι η εταιρεία αναμένεται να ανακοινώσει νέες 28nm GPUs στο τέλος του 2011 και 22/20nm το 2013, πηγές από κατασκευαστές καρτών γραφικών έχουν επισημάνει ότι η Nvidia έχει ήδη προσαρμόσει χάρτη πορείας που καθυστερεί τις Kepler GPus των 28nm και τις 22/20nm Maxwell για το 2012 και το 2014 αντίστοιχα.
Οι πηγές πιστεύουν ότι η καθυστέρηση οφείλεται στα μη ικανοποιητικά ποσοστά απόδοσης της Ταϊβάν Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) των 28nm καθώς και στην χαμηλότερη από την αναμενόμενη απόδοση του Kepler.
Επίσης η εργοστασιακή μονάδα Fab 15 που έχει αναλάβει και τις παραγγελίες στην κατασκευαστική μέθοδο των 28nm, έχει ήδη συμβάλει σε απροσδόκητες καθυστερήσεις.
AMD, η AMD αρχικά ήταν έτοιμη να παρουσιάσει VLIW4 hign-end chips στα 32nm που θα κατασκεύαζε η TSMC, αλλά λόγω των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν αναγκάστηκε τελικά να περιμένει για τα 28nm.
Ωστόσο, εκτός των δύο εταιρειών κατασκευής GPUs, ένας ακόμη μεγάλος συνεργάτης της TSMC είναι η Qualcomm που σχεδιάζει ARM επεξεργαστές για φορητές συσκευές όπως tablet και smartphones. Η Qualcomm είναι πιθανό να αλλάξει και αυτή τον προγραμματισμό της όσο αφορά στην κατασκευή chips με μέθοδο ολοκλήρωσης 28nm αφού το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας κάνει λόγο για την εμφάνιση των τριών μοντέλων 8960, 8270 και 8260Α χρησιμοποιώντας την dual-core αρχιτεκτονική Krait στο τέταρτο τρίμηνο του 2011.
Εν τω μεταξύ, η AMD θα ακολουθήσει τo αρχικό χρονοδιάγραμμα της και θα εισέλθει στα 28nm το πρώτο εξάμηνο του 2012. Επόμενης γενιάς τσιπ γραφικών της εταιρείας όπως το Southern Island καθώς και οι Krishna και οι Wichita APUs, οι οποίες θα αντικαταστήσουν τους υπάρχοντες Ontraio και Zacate.

About Freegr network

Από το Blogger.