ειδήσεις

Πιλοτικό δίκτυο οπτικών ινών υλοποιεί η Forthnet στη Νέα Σμύρνη

Το πρώτο πιλοτικό δίκτυο Fiber-to-the-Home στην Αττική αναπτύσσεται από τη Forthnet, σε συνεργασία με το Δήμο Νέας Σμύρνης, και θα καλύψει τουλάχιστον 2.000 νοικοκυριά, προσφέροντας ταχύτητες πρόσβασης που ξεπερνούν τα 100 Mbps.
«Σε αντίθεση με τα δίκτυα VDSL που υλοποιούνται σήμερα από τον ανταγωνισμό, τα δίκτυα FTTH φέρνουν την οπτική ίνα μέχρι το σπίτι του συνδρομητή αντικαθιστώντας τα δίκτυα χαλκού, διασφαλίζοντας παράλληλα την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Στα δίκτυα FTTH η ταχύτητα πρόσβασης που επιλέγει ο πελάτης είναι εγγυημένη ανεξαρτήτως απόστασης από το κέντρο» αναφέρει ανακοίνωση του ομίλου Forthnet τη Δευτέρα.
Όπως επισημαίνει, οι ταχύτητες πρόσβασης φτάνουν θεωρητικά το 1 Gbps στο κατέβασμα και τα 100 Mbps στο ανέβασμα δεδομένων.
Εκτός από υπηρεσίες τηλεφωνίας και Διαδικτύου, το πιλοτικό δίκτυο της Forthnet θα προσφέρει και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, όπως τηλεόραση, βιντεοπαιχνίδια και υπηρεσίες νέφους.
Για την υλοποίηση του παθητικού δικτύου οπτικών ινών ο Όμιλος Forthnet θα συνεργαστεί με την εταιρεία Optronics Technologies, ενώ σημαντικός παράγοντας ήταν η συνεργασία του Δήμου Νέας Σμύρνης.
Το Φεβρουάριο του 2008, ο τότε υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης είχε ανακοινώσει σχέδιο 3 δισ. ευρώ για την εγκατάσταση οπτικών ινών σε δύο εκατομμύρια ελληνικά σπίτια (Fiber To The Home) έως το 2013.
Το σχέδιο όμως δεν υλοποιήθηκε και ο ΟΤΕ αποφάσισε να στραφεί στην ενδιάμεση εναλλακτική λύση του VDSL.
Η Forthnet επιμένει ότι η αρχιτεκτονική FTTH είναι η καλύτερη λύση για το μέλλον: «Ο Όμιλος Forthnet πιστεύει ότι η στρατηγική για τη μετάβαση στα δίκτυα νέας γενιάς θα πρέπει να βασιστεί στην αρχιτεκτονική του FTTH κατ΄ ελάχιστον για τις αστικές περιοχές, όπως αυτή έχει στρατηγικά προσδιοριστεί και από το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, ώστε η χώρα να κάνει το αναγκαίο τεχνολογικό άλμα και να φθάσει στο επίπεδο των προηγμένων τεχνολογικά χωρών στις υποδομές τηλεπικοινωνιών», σχολίασε ο Γιάννης Καβακλής, γενικός εμπορικός διευθυντής του Ομίλου Forthnet.

About Freegr network

Από το Blogger.