τεχνολογία

Δεν έχεις άλλο χώρο στο λάπτοπ; βάλτου δεύτερο σκληρό δίσκο!

Το θέμα με τους σκληρούς δίσκους στα laptop απασχολεί συχνά πολύ κόσμο. Οι σκληροί δίσκοι που έρχονται με κάθε laptop συνήθως είναι των 5400 στροφών, πράγμα που τους καθιστά πολύ αργούς (αν και φιλικούς στην μπαταρία). Κρίμα δεν είναι να έχεις αγοράσει ένα καινούριο ακριβό λάπτοπ και να το βλέπεις να αγκομαχά λόγω του αργού σκληρού δίσκου;
Η ιδανική λύση θα ήταν να αντικαταστήσεις αυτό το σκληρό με ένα γρηγορότερο, ή στην καλύτερη περίπτωση με έναν SSD (δες τις διαφορές SSD-HDD). Όμως οι SSD κοστίζουν ακόμα ακριβά σε σχέση με τον αποθηκευτικό χώρο που σου δίνουν. Τι γίνεται όμως αν χρειάζεσαι και ταχύτητα αλλά και αρκετό χώρο για τα αρχεία σου; Την λύση την δίνει το εξάρτημα που βλέπεις στην παραπάνω φωτογραφία, το οποίο και σου επιτρέπει να συνδέσεις στο λάπτοπ δεύτερο σκληρό (κρατώντας τον μικρότερο SSD σαν βασικό δίσκο με λειτουργικό και εφαρμογές)!
Το μόνο "πρόβλημα" που υπάρχει με την παραπάνω λύση είναι ένα. Αντικαθιστά το dvd drive σου. Από εκεί και πέρα ό,τι αρχεία θα θέλετε να περάσετε στον υπολογιστή θα πρέπει να τα περάσετε μέσω usb flash disk ή εξωτερικού σκληρού. Ξεπερνώντας όμως το αρχικό σοκ, σκεφτείτε λίγο. Πότε ήταν η τελευταία φορά που χρησιμοποιήσατε cd/dvd για να περάσετε κάτι στον υπολογιστή σας; Υπάρχουν μερικά καταστήματα στην χώρα μας που πουλάνε κάτι αντίστοιχο αλλά μπορείτε να βρείτε φθηνότερες λύσεις στο ebay με κόστος πάνω κάτω 22.5€ με μεταφορικά. Επειδή όμως υπάρχουν κάποιες διαφορές σε αυτά που θα βρείτε, πρέπει να κοιτάξετε ορισμένα πράγματα:
  • Το διαθέσιμο κενό που υπάρχει στο λάπτοπ σας για το dvd drive. Κυρίως υπάρχουν 2 μεγέθη, αυτό των 9.5'' και των 12.7''. Για να το σιγουρέψετε, βγάλτε το dvd drive και μετρήστε το ύψος του "κενού" που μένει στα πλάγια του λάπτοπ.
  • Το αν το dvd drive σας είναι Serial ATA ή PATA. Πάλι για να το καταλάβετε πρέπει να βγάλετε το drive και να δείτε την θύρα στο πίσω μέρος του. (SATA - PATA)
Από εκεί και πέρα όλα είναι εύκολα. Έχετε προμηθευτεί τον σκληρό δίσκο των 2.5'', τη θήκη για αυτόν και το μόνο που μένει είναι να τον τοποθετήσετε μέσα. Για αρχή πρέπει να αφαιρέσετε το dvd drive. Συνήθως αυτό κρατιέται στο laptop σας με 1-2 βίδες, εύκολα προσβάσιμες από το κάτω μέρος του. Διαφέρει από laptop σε laptop και πρέπει να το ψάξετε λίγο για να βρείτε το πως γίνεται στο δικό σας.
Τις αφαιρείτε και βγάζετε το drive.
Στη συνέχεια πρέπει συνήθως να αλλάξετε θέση το εξάρτημα που βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία, από το dvd drive στη νέα θήκη του σκληρού. Σε αυτό πιάνεται η βίδα που βιδώνετε στο κάτω μέρος του λάπτοπ.
Αφού το κάνετε, τοποθετείτε πάλι το νέο drive στο εσωτερικό του laptop, βιδώνετε τις 1-2 βίδες που χρειάζονται και όταν πλέον ανοίξετε τον υπολογιστή θα δείτε τον νέο σκληρό να σας περιμένει.

About Freegr network

Από το Blogger.