τεχνολογία

Ξεδιαλύνοντας κάθε σκιά γύρω από την αγορά του λογισμικού φορητών συσκευών

Ένας από τους πιο προβληματικούς τομείς στη φορητή ασφάλεια σήμερα είναι το “grayware.” Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ του νόμιμου και του κακόβουλου λογισμικού δεν είναι ξεκάθαρη και το grayware συχνά ταλαντεύεται ανάμεσα στα δύο. Το grayware αφορά εφαρμογές που μπορεί να μην έχουν κρυμμένο κάποιο αναγνωρίσιμο malware αλλά μπορούν με κάποιο τρόπο να προκαλέσουν βλάβη ή να ενοχλήσουν τον χρήστη. Για παράδειγμα, μπορεί να εντοπίζουν τη θέση του, τις συνήθειες περιήγησης στο διαδίκτυο και να διοχετεύουν ανεπιθύμητες διαφημίσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, οι δημιουργοί του grayware συχνά διατηρούν ένα προκάλυμμα νομιμότητας, τονίζοντας τις δυνατότητες της εφαρμογής, στα ψιλά γράμματα της συμφωνίας άδειας χρήσης λογισμικού.
Το grayware δεν αποτελεί νέο φαινόμενο καθώς πρωτοξεκίνησε πριν μία δεκαετία, προσελκύοντας την προσοχή όταν ανεπιθύμητα προγράμματα, όπως τα spyware, ήταν ενσωματωμένα μαζί με τις δωρεάν εφαρμογές. Καθώς οι χρήστες PC έγιναν πιο συνειδητοποιημένοι, γνώριζαν τι εγκαθιστούσαν και αυτό το είδος διείσδυσης στους υπολογιστές έσβησε. Παρόλα αυτά, η άφιξη νέας γενιάς smartphones δημιούργησε και μία νέα αγορά λογισμικού. Οι καταναλωτές είναι πλέον επιρρεπείς στο να αντιμετωπίζουν την συγκεκριμένη αγορά φορητού λογισμικού με τον ίδιο βαθμό αφέλειας που μπορεί να αντιμετώπιζαν την αγορά desktop πριν δέκα ή δεκαπέντε χρόνια. Οι εφαρμογές κινητών εγκαθίστανται συχνά με μεγάλη ευκολία, χωρίς ιδιαίτερη σκέψη του τι είναι ικανές να κάνουν. Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα; Δεδομένα που έχει συλλέξει η Symantec, υποδηλώνουν ότι άνω του ενός τρίτου των εφαρμογών φορητών συσκευών μπορεί να θεωρηθούν ως grayware.
Μέχρι τη στιγμή της νέας έκδοσης του Norton Mobile Security το προηγούμενο έτος, το Norton Mobile Insight, το εργαλείο ανάλυσης εφαρμογών της Symantec, ανέλυσε περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια εφαρμογές, και παρουσίασε ότι 1.5 εκατομμύρια μπορούν να καταταχθούν ως malware. Το Grayware μπορεί να είναι οτιδήποτε, από μία εφαρμογή που "παίζει" με την ιδιωτικότητα του χρήστη, μέχρι κάτι πιο περίπλοκο. Για παράδειγμα, η Symantec πρόσφατα ανακάλυψε ένα grayware app που προέτρεπε του χρήστες του Instagram να μοιραστούν τους κωδικούς τους, με στόχο την αύξηση των likes και των followers.

About Freegr network

Από το Blogger.