τεχνολογία

Νέος iMac με οθόνη ανάλυσης 5Κ

Να, γι' αυτά τα πράγματα συνεχίζουμε - ακόμη και μετά από τα πολλαπλά φάουλ διαφόρων ειδών και τις προϊοντικές απογοητεύσεις που μάς έχει προσφέρει - να τρέφουμε μεγάλο σεβασμό για την Apple: γιατί είναι η εταιρεία που θα τολμήσει, όταν διακρίνει πως υπάρχει μία ενδιαφέρουσα ευκαιρία για να ωθήσει μια προϊοντική κατηγορία σε νέο επίπεδο, να κάνει αυτό που άλλοι κατασκευαστές είτε δεν μπορούν, είτε δεν τολμούν να κάνουν. Η φημολογία σχετικά με νέα έκδοση του προσωπικού της υπολογιστή "όλα σε ένα", του iMac, με οθόνη ιδιοτήτων "Retina" υπάρχει εδώ και μήνες στο Web, όμως είχαμε αρχίσει να πιστεύουμε πως ναι μεν είχε βάση, αλλά όχι για το 2014. Ε, η Apple όχι μόνο το έκανε, αλλά το έκανε και... ήδη σήμερα: ανακοίνωσε και πωλεί άμεσα μοντέλο iMac με οθόνη ανάλυσης όχι υπερυψηλής ευκρίνειας (4Κ), αλλά... ακόμη υψηλότερης ανάλυσης. Για την ακρίβεια, ανάλυσης 5Κ!

Πράγματι, ο νέος iMac with Retina 5K Display ενσωματώνει οθόνη διαγωνίου 27 ιντσών αλλά ανάλυσης 5120x2880 pixel, τέσσερις φορές μεγαλύτερη δηλαδή αυτής των προηγούμενης γενιάς iMac (2560x1440 pixel) και επτά φορές μεγαλύτερη αυτής που συναντάμε στις πλέον διαδεδομένες τηλεοράσεις και monitor αυτή τη στιγμή (1920x1080 pixel). Η ανάλυση αυτή είναι κατά 67% μεγαλύτερη και από αυτήν της υπερυψηλής ευκρίνειας (εικόνα 4Κ των 3840x2160 pixel), γεγονός που επιτρέπει στον χρήστη του συγκεκριμένου iMac να επεξεργαστεί video ανάλυσης 4Κ χωρίς zoom in/zoom out και να... έχει άφθονο διαθέσιμο χώρο για τα εργαλεία της εκάστοτε εφαρμογής (!).



Η Apple κατά βάση το πιθανότερο είναι πως θα αξιοποιήσει τον πάρα πολύ μεγάλο αυτό αριθμό από pixel στο νέο OS-X Yosemite με τον ίδιο τρόπο που αξιοποιούσε μέχρι χθες στο OS-X Mavericks: θα "πυκνώνει" την εικόνα από την εξαιρετικά υψηλή αυτή ανάλυση στην κατώτερη 2560x1440, με το οπτικό αποτέλεσμα να φαίνεται όμως απίθανα συμπαγές και φυσικό, αφού θα απαρτίζεται από τέσσερις φορές περισσότερα pixel απ' ότι στην παρούσα έκδοση iMac, στην ίδια διαγώνιο. Φυσικά, οποιοσδήποτε χρήστης θέλει θα μπορεί να χρησιμοποιεί όλα τα pixel στην πλήρη ανάλυση της οθόνης, με το... γνωστό τίμημα των πολύ μικρών γραμμάτων και εικονιδίων (αλλά άπλετου χώρου στο desktop και τα apps).

About Freegr network

Από το Blogger.