Ανακαλύφθηκε νέο σωματίδιο που αποτελείται από 5 quarks χάριν στον LHC

Αφού χρησιμοποιήθηκε για την εύρεση του περίφημου μποζονίου Higgs, ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων τέθηκε ξανά σε λειτουργία και μέσα σε λίγους μήνες οι επιστήμονες του CERN έφτασαν σε μια νέα πολύ σημαντική ανακάλυψη, η οποία είχε προβλεφθεί θεωρητικά από τη δεκαετία του 1960.
Οι ερευνητές του CERN επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της Δύναμης (The Force)!
Ο λόγος γίνεται για το pentaquark, ένα υποατομικό σωματίδιο που αποτελείται από 5 quarks, τη μικρότερη μορφή ύλης που έχουν καταφέρει να παρατηρήσουν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα και τα οποία σχηματίζουν μεγαλύτερα σωματίδια σε διαφορετικούς συνδυασμούς.
pentaquark
Μόλις πέρυσι είχε ανακαλυφθεί το πρώτο σωματίδιο που αποτελείται από 4 quarks και ονομάστηκε Z(4430), ωστόσο, η ανακάλυψη του πρώτου pentaquark ανοίγει ένα εντελώς νέο και διαφορετικό κεφάλαιο στον τομέα της Φυσικής.Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του LHCb, Guy Wilkinson,
“Το pentaquark δεν είναι ένα οποιοδήποτε σωματίδιο. Αντιπροσωπεύει έναν νέο τρόπο σύνδεσης των quarks, τα θεμελιώδη συστατικά των πρωτονίων και των νετρονίων, σε ένα μοτίβο που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν παρά τα 50 και πλέον χρόνια πειραμάτων. Η μελέτη των ιδιοτήτων του ίσως μας δώσει την ευκαιρία να καταλάβουμε καλύτερα από τι αποτελείται η συνηθισμένη ύλη.
Η ανακάλυψη του pentaquark έγινε εφικτή με το LHC και πλέον είναι ξεκάθαρο ότι τα προηγούμενα χρόνια αναζητούσαμε σκιές στο σκοτάδι, ενώ το LHC έριξε φως από κάθε δυνατή γωνία”
pentaquark_1
Βρισκόμαστε τώρα στην αρχή μιας μεγάλης μελέτης του pentaquark, από την οποία οι ερευνητές θα προσπαθήσουν να παρατηρήσουν τους τρόπους σύνδεσης των quarks.

, , , ,

ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ FORUM

Το δημοφιλεστερο τεχνολογικο blog. Ειδησεις και σχολια για τα καλά νεα της τεχνολογια από την πλευρα των χρηστων.

Related Posts with Thumbnails

FACEBOOK

LIVE RADIO

Live Radio

Social Icons

Sample Text

Followers

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ FREEGR

ΤΟ FREEGR.GR ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.