Το MIT (Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης) επινόησε έναν πρωτοποριακό τρόπο αυτόματης επιδιόρθωσης σφαλμάτων λογισμικού δανειζόμενο «υγιή» κώδικα από άλλες εφαρμογές.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ανακάλυψη του CSAIL (Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory) του MIT η οποία χρησιμοποιεί κώδικα άλλων εφαρμογών για να διορθώσει το σφάλμα χωρίς ωστόσο να υπάρχει πρόσβαση στον αρχικό πηγαίο κώδικα.
Η τεχνική CodePhage λειτουργεί στην ίδια λογική βάση με την μεταμόσχευση οργάνων στους ανθρώπους, με τη μόνη διαφορά ότι μιλάμε πλέον για μία εφαρμογή που εμφανίζει προβλήματα λόγω κάποιου bug. Ο «δότης» είναι μία οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή, υγιής, η οποία προσφέρει ένα μέρος του δικού της κώδικα.
Το CodePhage αναγνωρίζει το bug στην εφαρμογή και αμέσως μετά ερευνά πιθανές επιδιορθώσεις από τις υπόλοιπες εγκατεστημένες εφαρμογές.
Όταν βρεθεί ένας πιθανός «δότης» κώδικα, λαμβάνεται ένα δείγμα και γίνεται δοκιμή αν ταιριάζει, χωρίς ωστόσο να απαιτείται πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται συνεχώς μέχρι να εντοπιστεί ο κατάλληλος δότης.
Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι δημιουργοί του CodePhage στο MIT News ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η λύση δεν απαιτεί οι εφαρμογές να είναι γραμμένες στην ίδια γλώσσα για να μπορέσει να δανείσει η μία κώδικα στην άλλη.
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου