ειδήσεις

Η ομάδα Winnti πίσω από ενισχυμένη πλατφόρμα επιθέσεων

Οι ειδικοί της Kaspersky Lab που παρακολουθούν τις δραστηριότητες της ομάδας Winnti ανακάλυψαν μία ενεργή απειλή, η οποία βασίζεται σε ένα bootkit installer του 2006.Η απειλή, την οποία η Kaspersky Lab ονομάζει «HDRoot», καθώς το πρωτότυπο εργαλείο ονομάζεται «HDD Rootkit», είναι μία παγκόσμια πλατφόρμα που εξασφαλίζει μακροπρόθεσμη και επίμονη παρουσία σε ένα στοχευμένο σύστημα, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για οποιαδήποτε αυθαίρετο εργαλείο.Η εγκληματική οργάνωση Winnti είναι γνωστή για ψηφιακές εκστρατείες βιομηχανικής κατασκοπείας εναντίον εταιρειών λογισμικού – και ιδιαίτερα εταιρειών παιχνιδιών. Πρόσφατα, παρατηρήθηκε επίσης η στοχοποίηση φαρμακευτικών εταιρειών.
Το «HDRoot» ανακαλύφθηκε όταν ένα αξιοπρόσεκτο δείγμα κακόβουλου λογισμικού πυροδότησε το ενδιαφέρον της Παγκόσμιας Ομάδας Έρευνας και Ανάλυσης της Kaspersky Lab για τους εξής λόγους:
  • Προστατευόταν από ένα εκτελέσιμο αρχείο VMProtectWin64, το οποίο είναι διαθέσιμο στο εμπόριο κι έφερε την υπογραφή ενός γνωστού παραβιασμένου πιστοποιητικού της Κινεζικής εταιρείας Guangzhou Yuan Luo Technology. Πρόκειται για ένα πιστοποιητικό που ήταν γνωστό ότι η ομάδα Winnti είχε καταχραστεί για να εισάγει υπογραφές σε άλλα εργαλεία.
  • Οι ιδιότητες και το output κείμενο του εκτελέσιμου αρχείου ήταν πλαστογραφημένα, ώστε να το αρχείο να φαίνεται ως ένα Net Command αρχείο (net.exe) της Microsoft, προφανώς για να μειωθεί ο κίνδυνος να αναγνωριστεί το πρόγραμμα ως εχθρικό από τους διαχειριστές του συστήματος.
Τα παραπάνω κατέστησαν το δείγμα ιδιαίτερα ύποπτο. Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι το bootkit HDRoot είναι μια παγκόσμια πλατφόρμα που εξασφαλίζει μακροπρόθεσμη κι επίμονη παρουσία σε ένα σύστημα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκκίνηση οποιουδήποτε άλλου εργαλείου.
Οι ερευνητές της Παγκόσμιας Ομάδας Έρευνας και Ανάλυσης κατάφεραν να ταυτοποιήσουν δύο τύπους backdoor που η εκκίνηση τους γίνεται με τη βοήθεια αυτής της πλατφόρμας, ενώ μπορεί να υπάρχουν και περισσότερα κακόβουλα αρχεία που λειτουργούν αντιστοίχως.Ένα από αυτά τα backdoor ήταν σε θέση να παρακάμψει προϊόντα antivirus που χρησιμοποιούνται ευρέως στη Νότια Κορέα, όπως τα AhnLab’s V3 Lite, AhnLab’s V3 365 Clinic και ESTsoft’s ALYac. Ως εκ τούτου, η ομάδα Winnti χρησιμοποίησε το backdoor για να προχωρήσει στην εκκίνηση κακόβουλων προγραμμάτων στα συστήματα που στόχευε στη Νότια Κορέα.

About Freegr network

Από το Blogger.