ειδ

ΜΕ ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΕΚΠΕΜΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΗΚΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣ

Πολλοί μπορεί να έχετε προσέξει πως με φίλους σας μπορεί να έχετε τον ίδιο τρόπο σκέψης, αυτό που λέμε στην καθομιλουμένη "εκπέμπουμε στο ίδιο μήκος κύματος". Φαίνεται τελικά πως αυτό δεν απέχει πολύ από την επιστημονική πραγματικότητα αφού ερευνητές από το Κολλέγιο του Dartmouth απέδειξαν πως είναι δυνατό να προβλεφθεί ποιους έχει κανείς φίλους, απλά εξετάζοντας πως ανταποκρίνονται οι εγκέφαλοί τους σε οπτικά ερεθίσματα, σε αυτή την περίπτωση σε video clips. 
Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Nature Communications, ανέλυσε τις φιλίες και τους κοινωνικούς δεσμούς σχεδόν 280 απόφοιτων, με 42 από αυτούς να προσφέρονται να παρακολουθήσουν μια σειρά βίντεο τη στιγμή που καταγραφόταν η εγκεφαλική τους δραστηριότητα μέσω ενός μαγνητικού τομογράφου (fMRI). O κάθε εθελοντής παρακολούθησε τα ίδια video με την ίδια σειρά, με τα θέματα να καλύπτουν πολιτική, επιστήμη, κωμωδία και μουσική. Στην συνέχεια οι εγκεφαλικές δραστηριότητες εξετάστηκαν για την εύρεση κοινών σημείων μεταξύ φίλων και ατόμων που ήταν πιο απομακρυσμένοι όσον αφορά τον κοινωνικό τους κύκλο. 
Η ανάλυση έδειξε ότι δραστηριοποίηση των εγκεφάλων μεταξύ κοντινών φίλων ήταν πανομοιότυπη, ένα μοτίβο που ήταν ξεκάθαρα εμφανές σε πράγματα όπως την κατεύθυνση της προσοχής, τον λογική υψηλού επιπέδου και συναισθηματική ανταπόκριση. Ακόμη και όταν οι μεταβλητές του φύλου, της ηλικίας, της εθνικότητας, και της χρήσης του αριστερού ή δεξιού χεριού υπολογίζονταν, πάλι οι ομοιότητες μεταξύ της εγκεφαλικής δραστηριότητας παρέμεναν. Ίσως ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τα δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν για την εύρεση της κοινωνικής απόστασης μεταξύ δύο ανθρώπων π.χ. φίλος ενός φίλου.

About Freegr network

Από το Blogger.