τεχνολογία

Qualcomm XR1 | Ένα chip για AR και VR headsets

Τα chips της Qualcomm βρίσκονται σε μια τεράστια γκάμα προϊόντων που εκτείνεται από τα κινητά τηλέφωνα & τα tablet και αγγίζει μέχρι και την κατηγορία των προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών (βλ. Microsoft - Windows 10 ARM Emulation). Η στοχοποιημένη σχεδίαση κάθε επεξεργαστή σύμφωνα με τις ανάγκες της εκάστοτε συσκευής προσφέρει απτά υπεροχή στην απόδοσή του. Ελέω αυτού, η εταιρία αποφάσισε να επικεντρωθεί σε ακόμη έναν τομέα, παρουσιάζοντας στην αγορά το XR1, την πρώτη της πλατφόρμα αποκλειστικά δομημένη για τις απαιτήσεις της επαυξημένης πραγματικότητας.
Πρόκειται για έναν CPU που είναι ειδικά σχεδιασμένος για να ενσωματωθεί στα AR και VR headsets της επόμενης γενιάς. Για την ακρίβεια, εταιρίες όπως οι ViveVuzixPico και Meta βρίσκονται ήδη σε κάποιο στάδιο ανάπτυξης προϊόντων που θα ενσωματώνουν το εν λόγω chip. Μεταξύ των χαρακτηριστικών του ξεχωρίζει η δυνατότητα αναπαραγωγής βίντεο ανάλυσης 4K στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο, η υποστήριξη των πιο γνωστών APIs γραφικών (βλ. OpenGL, OpenCL και Vulcan), συνάμα της ενσωμάτωσης ιδιόκτητων - αλλά και τρίτων - τεχνολογιών που ως σκοπό έχουν την βελτιστοποίηση του οπτικοακουστικού τομέα. 3D Audio SuiteAqsticAptX και φυσικά ένα σύστημα HRTF (abbr. Head Related Transfer Function) συνδράμουν όχι μόνο στην αισθητή αύξηση της πιστότητας του αναπαραγόμενου ήχου.
Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός πως η εταιρία αποφάσισε να προσφέρει στους OEMs την επιλογή μεταξύ 3-DoF και 6-DoF head και controller tracking. Όπως και στη σειρά Snapdragon 800 ο CPU λειτουργεί ετερογενικά, επιτρέποντας του να αναθέτει την εκάστοτε εργασία στον κατάλληλο για τη διεργασία πυρήνα, επιτυγχάνοντας έτσι μια καθόλα αποτελεσματικότερη απόδοση

About Freegr network

Από το Blogger.