τεχνολογία

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει Αρμαγεδδώνα

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στην παγκόσμια οικονομία μέσα στην επόμενη δεκαετία, τότε η 4η Βιομηχανική Επανάσταση θα έχει επηρεάσει τον πλανήτη περισσότερο από τις προηγούμενες τρεις. Θα πρόκειται, δηλαδή, για την πιο κοσμογονική αλλαγή στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αλήθεια, ποιος θα περίμενε πριν από λίγα χρόνια ότι τα ρομπότ θα μπορούσαν πραγματικά να έχουν τη… δική τους νοημοσύνη;
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του McKinsey Global Institute, η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να προσθέσει στο παγκόσμιο ΑΕΠ περί τα 13 τρισ. δολάρια έως το 2030, που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο θα δίνει ετησίως ώθηση στην παγκόσμια οικονομία της τάξης του 1,2%. Από την πλευρά της, η PwC εκτιμά ότι ο συνολικός αντίκτυπος των νέων τεχνολογικών εφαρμογών στην παγκόσμια οικονομική παραγωγή μέχρι το 2030 θα είναι της τάξης του 14%.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι στο ίδιο διάστημα, τα κάθε είδους «ρομπότ» θα αντικαταστήσουν τον άνθρωπο σε πολλούς τομείς, με αποτέλεσμα να χαθούν 800 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, νούμερο που ισοδυναμεί με το 20% του υφιστάμενου παγκόσμιου εργατικού δυναμικού. Σχεδόν 400 εκατομμύρια εργαζόμενοι, ή το 14% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού ενδεχομένως χρειαστούν να αλλάξουν επάγγελμα, ενώ όλοι θα πρέπει να προσαρμοστούν έτσι ώστε να «συνεργάζονται» καλύτερα με τις μηχανές.
Η αλλαγή έχει ήδη ξεκινήσει. Στην Ευρώπη, 7 στις 10 νέες θέσεις απασχόλησης ζητούν ψηφιακές δεξιότητες, όμως το 33% των ατόμων που αναζητούν εργασία δεν διαθέτει απολύτως καμία. Δημιουργούνται κατά αυτόν τον τρόπο ανισορροπίες που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν για να μην υπάρξουν κοινωνικές εκρήξεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρώπη αναζητεί λύσεις διαθέτοντας τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, της έρευνας και της καινοτομίας, έως το 2020.
Οι αλλαγές θα μεγαλώσουν και το χάσμα μεταξύ χωρών, επιχειρήσεων και εργαζόμενων. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονται στην καλύτερη θέση, καθώς σήμερα ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Ακολουθούν χώρες όπως η Γερμανία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς, αλλά και μικρότερες οικονομίες όπως της Σουηδίας, της Σιγκαπούρης και της Φινλανδίας. Οι χώρες που κινδυνεύουν να χάσουν το τρένο της τεχνολογικής επανάστασης είναι εκείνες που θεωρούνται υπανάπτυκτες και ανεπαρκείς σε θέματα επενδύσεων και ψηφιακών υποδομών. Δυστυχώς, στην κατηγορία αυτή βρίσκεται και η Ελλάδα…
Στη χώρα μας, όντως υπάρχουν αρκετές παραδοσιακές βιομηχανίες αλλά και νεοφυείς επιχειρήσεις που καινοτομούν. Προχωρούν σε δαπανηρές επενδύσεις διασύνδεσης των συστημάτων τους και των γραμμών παραγωγής και δείχνουν ότι η μαγιά υπάρχει. Ξένοι ειδικοί του κλάδου δηλώνουν εντυπωσιασμένοι με το επίπεδο των start ups στην Ελλάδα και το «εκτόπισμα» των ιδεών. Ωστόσο, συγκριτικά με όσα συμβαίνουν αλλού, η χώρα μας στην πραγματικότητα βρίσκεται ακόμη στην εποχή του Χαλκού. Μόλις τώρα βλέπουμε λ.χ. τις τράπεζες να «καταργούν» τις ουρές των ταμείων και να εκδίδουν μέσω κινητών «χαρτάκια προτεραιότητας».
Αυτό που δεν υπάρχει είναι οι υποδομές και μία εθνική στρατηγική. Όταν σε ολόκληρο τον κόσμο δημιουργούνται ομάδες εμπειρογνωμόνων που ασχολούνται με τις προεκτάσεις της τεχνητής νοημοσύνης και τη ραγδαία αυτοματοποίηση, στην Ελλάδα λείπει όχι η κατεύθυνση, αλλά το όραμα και η υποστήριξη των κυβερνήσεων. Στη χώρα μας δεν υπάρχει καν υπουργείο Βιομηχανίας. Όσο η πολιτική ηγεσία δεν είναι εξοικειωμένη με την τεχνολογική πρόοδο, τόσο καθυστερεί η προσαρμογή με τα διεθνή πρότυπα.
Μετά από πολλές καθυστερήσεις, μόλις πρόσφατα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προχωρά στη χαρτογράφηση και την ενίσχυση του υφιστάμενου δικτύου υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα, οι νέοι επιχειρηματίες εκφράζουν παράπονα καθώς η οικονομία εξέρχεται από την ύφεση και ζητούν την εφαρμογή φιλικών προς τις start ups πολιτικές που θα φέρουν φρέσκα κεφάλαια με στόχο η χώρα να γίνει βαλκανικό, τουλάχιστον, κέντρο νεοφυών επιχειρήσεων.
Η Ελλάδα κολλημένη στα… πέτρινα χρόνια
Ενώ η τεχνολογική εξέλιξη είναι τόσο ραγδαία, που έχει αρχίσει να μεταμορφώνει υπηρεσίες με τρόπο εντυπωσιακό, ακόμη και στη χώρα μας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αυτοματοποίηση των τραπεζικών εργασιών, η Ελλάδα θεωρείται ότι έχει χάσει την ευκαιρία να γίνει κέντρο ανάπτυξης ιδεών και projects που σχετίζονται με την ψηφιακή επανάσταση.
Μαγαζιά με αυτόματους πωλητές, τραπεζικά υποκαταστήματα χωρίς υπαλλήλους, μέσα μεταφοράς χωρίς οδηγούς, αυτόματα τρακτέρ, ακόμη και ρομπότ που γράφουν μυθιστορήματα. Η 4η βιομηχανική επανάσταση και η χωρίς προηγούμενο έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης οδηγούν στην αυτοματοποίηση των εργασιών που εκτελούν οι άνθρωποι παγκοσμίως σε ποσοστό της τάξης του 50%, ωστόσο η χώρα μας δείχνει να χάνει και αυτό το τρένο.
Όλα ξεκινούν από το εκπαιδευτικό σύστημα. Αν η Ελλάδα ήθελε να προλάβει το κύμα της αλλαγής θα έπρεπε να είχε υιοθετήσει εδώ και χρόνια μία εθνική στρατηγική με σκοπό να ενσωματώσει στην εκπαίδευση ένα πλέγμα συγκεκριμένων δράσεων που θα παντρεύουν την τεχνολογία με την έρευνα και θα προετοιμάζουν την επόμενη γενιά για όλα όσα έρχονται.
Όταν άλλες χώρες μιλούν για την ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή, στην Ελλάδα μετά βίας έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την εφαρμογή σύγχρονων προγραμμάτων σπουδών και μεθόδων που αξιοποιούν την τεχνολογία. Χρειάζονται πρωτοβουλίες έτσι ώστε δάσκαλοι και καθηγητές να έχουν πρόσβαση σε ψηφιακές εκπαιδευτικές πηγές και οι μαθητές να ασκούνται στην κριτική σκέψη αλλά και τις ψηφιακές δεξιότητες.
Ευκαιρίες, όμως, πάντα υπάρχουν. Η τεράστια τεχνολογική πρόοδος και οι απεριόριστες δυνατότητες που αυτή προσφέρει μπορούν να ενισχύσουν τη δραστηριότητα σε τομείς που η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως ο τουρισμός και η διατροφή. Οι τομείς του Tourism-tech και Food-tech θα μπορούσαν να σημειώσουν ραγδαία ανάπτυξη, μέσα από την εκμάθηση των μηχανών, την ανάλυση των δεδομένων και την τεχνητή νοημοσύνη. Ωστόσο, πρώτα απ' όλα θα πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση, έτσι ώστε να δοθούν κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη και μπορούν να δώσουν ώθηση για νέα επιχειρηματικά projects.
*Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της Παρασκευής 14 Δεκεμβρίου

About Freegr network

Από το Blogger.