τεχνολογία

Η Intel ετοιμάζει τους επεξεργαστές 10-core «Comet Lake» στα 14nm

Τα σχέδια της Intel πάνω στην εξέλιξη της κατασκευαστικής μεθόδου εκτροχιάστηκαν την διετία 2015-2016, με αποτέλεσμα οι γραμμές παραγωγής 14nm να παραμείνουν εν ενεργεία για τουλάχιστον τρεις ακόμη γενιές επεξεργαστών, συμπεριλαμβανομένης της 7ης γενιάς επεξεργαστών Core (Kaby Lake), της 8ης γενιάς Core (Coffee Lake) καθώς και της 9ης γενιάς Core (Coffee Lake Refresh). Με τις δύο τελευταίες, η Intel αύξησε τον αριθμό των πυρήνα ανά επεξεργαστή για να απαντήσει στην πρόκληση της AMD. 
Από ότι φαίνεται επίσης, η Intel δεν πρόκειται να αφήσει το οκταπύρηνο die «Coffee Lake Refresh» να τραβήξει από μόνο του το βάρος της ανταγωνιστικότητας και του πρεστίζ της Intel κατά τη διάρκεια του 2019 και για αυτό ετοιμάζει τους «Comet Lake-S». Η μαζική παραγωγή επεξεργαστών στα 10nm αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2019, όταν η AMD αναμένεται να λανσάρει επεξεργαστές αρχιτεκτονικής Zen 2 στα 7nm πολύ νωρίτερα (θα κάνουν ντεμπούτο τον Δεκέμβριο του 2018). H Intel ενδεχομένως φοβάται ότι η AMD θα λανσάρει επεξεργαστές αρχιτεκτονικής Zen 2 για την «client» αγορά, πριν λανσάρει εκείνη τα δικά της «client-segment» προϊόντα στα 10nm, ώστε να κεφαλαιοποιήσει το σημερινό ανταγωνιστικό της προβάδισμα. Και εδώ είναι που αναλαμβάνουν δράση οι επεξεργαστές Comet Lake-S. 
Σχεδιασμένοι για την mainstream-desktop πλατφόρμα LGA115x, οι επεξεργαστές του είδους θα βασίζονται σε ένα 10-core/20-thread die κατασκευασμένο στα 14nm++, που ενδέχεται να αποτελέσει τη βάση για την 10η γενιά επεξεργαστών Core της Intel. Στο σχέδιο του πυρήνα δεν αναμένεται να υπάρξουν πολλές αλλαγές από τότε που πρωτοπαρουσιάστηκε με τους Skylake, με την ιεραρχία στην λανθάνουσα μνήμη να παραμένει, έχοντας 256KB ανά πυρήνα L2 cache και 20MB shared L3 cache. TechPowerUp, insomnia

About Freegr network

Από το Blogger.