freegr

Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε κόμβο Καινοτομίας


 
Η χώρα μας αναδεικνύεται σταδιακά σε έναν κόμβο καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή και αποκτά μια ισχυρή δυναμική, επιτρέποντας τη δημιουργία και ανάπτυξη σχετικών οικοσυστημάτων, διαπιστώνουν, μιλώντας στο insider.gr, οι επικεφαλής  πέντε κορυφαίων πολυεθνικών στον χώρο της τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Όπως αναφέρουν, η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην τεχνολογική καινοτομία, διαθέτοντας το ανθρώπινο κεφάλαιο και ανταγωνιστικό κόστος παροχής υπηρεσιών.

Η προσέλκυση εταιρειών διεθνούς βεληνεκούς, οι πρόσφατες επενδύσεις στο cloud και οι επενδύσεις σε εφαρμογές 5G μέσω του επενδυτικού ταμείου «Φαιστός», οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα ψηφιακής ανάπτυξης, αλλά και η επιτάχυνση της ψηφιακής ωρίμανσης των επιχειρήσεων δημιουργούν μια σημαντική βάση για την περαιτέρω δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Όπως τονίζουν, όμως, αυτό που θα δημιουργήσει αξία – και εδώ υπεισέρχεται η έννοια μιας εθνικής στρατηγικής σε αυτό τον τομέα – είναι η αξιοποίηση στο έπακρο των νέων τεχνολογιών, έτσι ώστε να παράγεται βελτιωμένο αποτέλεσμα στην ανταγωνιστικότητα των οργανισμών και εταιρειών, και στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες, καθώς και η εστίαση στη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης. Το τελευταίο, θα πρέπει να συνδυαστεί και με μια πολιτική αναστροφής του brain drain σε brain gain.

Στο μέλλον,  η ολιστική αξιοποίηση της τεχνολογίας θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο, καθώς κάθε επιχείρηση -ανεξαρτήτως αντικειμένου- μετατρέπεται πλέον σε επιχείρηση τεχνολογίας, σημειώνουν στο insider.gr τα πέντε κορυφαία στελέχη των τεχνολογικών κολοσσών.

Σπύρος Πουλίδας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος,  ΙΒΜ Eλλάδα & Κύπρος

Με παρουσία στην Ελλάδα από το 1937, η ΙΒΜ συνεισφέρει επί  δεκαετίες στην τεχνολογική και επιχειρηματική κληρονομιά του τόπου, καθώς οι μεγαλύτεροι οργανισμοί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα  της χώρας εμπιστεύονται την εταιρεία  για την παροχή τεχνολογικών λύσεων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Σπύρος Σταμπουλίδης

Σήμερα η εταιρεία στην Ελλάδα διαθέτει ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων: ένα μέρος των δραστηριοτήτων της επικεντρώνεται στο λογισμικό και στον εξοπλισμό (hardware) με τον πλήρη μετασχηματισμό τους, ώστε να ενσωματώνουν και να υποστηρίζουν τη Hybrid Cloud πλατφόρμα ή και έτοιμες επιχειρηματικές εφαρμογές για συγκεκριμένους κλάδους, καθώς και στον τομέα των υπηρεσιών, που απευθύνεται σε όλους τους κλάδους της αγοράς, μέσω της παροχής υψηλού επιπέδου εξειδικευμένων υπηρεσιών για το μετασχηματισμό των επιχειρηματικών διαδικασιών, την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών και την επίτευξη ακόμα μεγαλύτερης ανταγωνιστικότητας.

«Το στρατηγικό μας σχέδιο για την εταιρεία είναι δυναμικό. Τα τελευταία χρόνια επιτυγχάνουμε μια συνεχή ανάπτυξη στην ελληνική και κυπριακή αγορά που μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε και να επενδύουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας. Εστιάζουμε στις περιοχές του Hybrid Cloud και ΑΙ – στρατηγικοί άξονες της ΙΒΜ παγκοσμίως - και οι επενδύσεις μας τοπικά δεν αφορούν μόνο τον τομέα των νέων και αναδυόμενων τεχνολογιών αλλά τις εξειδικευμένες θέσεις εργασίας με στόχο την παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών στις ελληνικές επιχειρήσεις και τους δημόσιους οργανισμούς για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα οφέλη της νέας τεχνολογίας», αναφέρει ο κ. Σπύρος Πουλίδας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, ΙΒΜ Eλλάδας & Κύπρου.

«Έχουμε πραγματοποιήσει στο πρόσφατο παρελθόν σημαντικές επενδύσεις προς αυτή την κατεύθυνση, όπως τα 2 Centers of Excellence, τα οποία δημιουργήσαμε  στην χώρα  – το ένα στην περιοχή των Βig Data & Business Analytics και το άλλο στην παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών διαχείρισης τεχνολογικών υποδομών της DOW Chemical διεθνώς από τη χώρα μας. 

Επιπλέον, επενδύσαμε και επενδύουμε στο Data Center της εταιρείας  μας στην Ελλάδα έτσι ώστε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των πελατών. To Data Center της ΙΒΜ, που υλοποιήθηκε πριν 7- 8 χρόνια στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Ελλάδα και έκτοτε εξελίσσεται συνέχεια με συνεχείς επενδύσεις, φιλοξενεί αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας και επιπλέον αποτελεί την πύλη πρόσβασης στις Υπηρεσίες Cloud της ΙΒΜ. Στόχος του είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος  υβριδικού hosting – αυτό που σήμερα έχει τα χαρακτηριστικά του hybrid cloud, με την έννοια ότι υποστηρίζει υποδομές οι οποίες βρίσκονται κατά ένα μέρος τους στο χώρο του πελάτη,  κατά ένα άλλο μέρος στο Data Center μας στην Ελλάδα και σε κάποια Cloud Data Center της ΙΒΜ διεθνώς. Ένα υβριδικό μοντέλο που δείχνει εξαιρετικά αποτελεσματικό για τους πελάτες μας και γι’ αυτό μεγάλες επιχειρήσεις έχουν την παρουσία τους εκεί.

Tέλος, η πιο πρόσφατη επένδυσή μας αφορά σε ένα Center of Competence στην περιοχή των κύριων τραπεζικών εφαρμογών (Core Banking Systems) - μια περιοχή όπου η ΙΒΜ παραδοσιακά έχει μια διαχρονική και ισχυρή παρουσία, με εξειδικευμένες δεξιότητες υψηλής τεχνολογικής εκπαίδευσης για να υποστηρίξουμε έργα τόσο στην Ελλάδα και την Κύπρο, όσο και στον ευρύτερο ευρωπαϊκό γεωγραφικό χώρο σε συνεργασία με παγκόσμιους συνεργάτες μας στον τομέα των τραπεζικών εφαρμογών», αναφέρει ο κ. Πουλίδας.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι αποτελεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τη χώρα η προσέλκυση τεχνολογικών επενδύσεων, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια με πρωτοπόρους διεθνείς εταιρείες υψηλής τεχνολογίας (όπως η ΙΒΜ), αλλά και μεγάλες εγχώριες εταιρείες και οργανισμούς που έχουν πραγματοποιήσει, ειδικά τα τελευταία χρόνια, σημαντικές επενδύσεις στο χώρο των data centers.

«Αυτό από μόνο του, βέβαια,  δεν εγγυάται τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας  που θα  αλλάξει δραματικά το μέλλον της χώρας. Αυτό που θα δημιουργήσει αξία – και εδώ υπεισέρχεται η έννοια μιας εθνικής στρατηγικής σε αυτό τον τομέα  – είναι η αξιοποίηση στο έπακρο αυτών των νέων τεχνολογιών, έτσι ώστε να παράγεται βελτιωμένο αποτέλεσμα στην ανταγωνιστικότητα των οργανισμών και εταιρειών και στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες, καθώς και η εστίαση στη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης», τονίζει.

Όπως προσθέτει, αναφερόμενος στις νέες τεχνολογίες, η απλή  μεταφορά τεχνολογικών υποδομών από το χώρο ενός οργανισμού στο χώρο ενός Cloud Provider, δεν θα δημιουργήσει την απαραίτητη επιχειρηματική αξία. Θα πρέπει να αξιοποιηθούν πλατφόρμες Υβριδικού Cloud που θα επιτρέπουν την δημιουργία/ανάπτυξη εφαρμογών μια φορά και την εκτέλεσή τους σε οποιοδήποτε περιβάλλον Public Cloud (ενδεχομένως και από πολλαπλούς παρόχους) ή/και Private Cloud σε συνδυασμό με υποδομές που βρίσκονται στο χώρο του πελάτη και με δυνατότητα ανεμπόδιστης μεταφοράς από ένα Cloud provider σε άλλο. Και αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση: ο μόνος τρόπος για να ξεκινήσει μια διαδικασία μεταφοράς με ομαλό τρόπο απαιτείται να ξεκινήσει ένας εκσυγχρονισμός των εφαρμογών. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΙΒΜ επενδύει σθεναρά σε αυτό που λέμε Hybrid Cloud Platform, που βασίζεται στην πλατφόρμα Linux, Containers και Kubernetes της RedHat (που εξαγοράστηκε από την ΙΒΜ το 2018) και επιτρέπει τον μετασχηματισμό των εφαρμογών  με τρόπο ασφαλή και ανοικτό. Στόχος της  ΙΒΜ είναι να είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα του Hybrid Cloud και ΑΙ», λέει ο κ. Πουλίδας.

Καταλήγοντας και αναφερόμενος στις εξειδικευμένες θέσεις εργασίας και δεξιότητες, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της  ΙΒΜ Eλλάδας & Κύπρου τονίζει ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η αναζήτηση τρόπων προσέλκυσης Eλλήνων επιστημόνων που βρέθηκαν στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης. «Έχουμε δε και ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό που αποφοιτά κάθε χρόνο από τα ελληνικά πανεπιστήμια. Άρα, ο εν λόγω συνδυασμός προσδίδει στη χώρα ένα τεχνολογικό υπόβαθρο σε ανθρώπινο δυναμικό ιδιαίτερα ανταγωνιστικό. Το ζητούμενο είναι να δημιουργήσουμε  τοπικά την επιχειρηματική ευκαιρία  ώστε να προσελκύσουμε νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας και σε αυτό κατευθύνονται  οι περισσότερες επενδύσεις και της ΙΒΜ στην Ελλάδα».

Μιχάλης Κασιμιώτης, Managing Director Hewlett-Packard Enterprise, Greece & Cyprus

Η Hewlett Packard Enterprise είναι η πρώτη εταιρεία της Silicon Valley. «Είμαστε μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας που πρωτοστατεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων και οργανισμών, με αποστολή της να εξελίσσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ζουν και εργάζονται. Ο στρατηγικός στόχος τη εταιρείας είναι να λειτουργεί ως ένας υψηλής προστιθέμενης αξίας Edge to Cloud as a Service Συνεργάτης. Στην HPE θεωρούμε ότι οι επιχειρήσεις τους μέλλοντος θα πρέπει να είναι επικεντρωμένες στο Edge, να αξιοποιούν τις δυνατότητες του Hybrid Cloud και τη δύναμη των Data: Αυτό το τρίπτυχο μπορεί να αποτελέσει τη στρατηγική βάση για τη βέλτιστη διαχείριση των ψηφιακών δεδομένων μιας επιχείρησης. Τελικό ζητούμενο, η άντληση βαθύτερου νοηματικού περιεχομένου (insights) από τα δεδομένα πάνω στα οποία θα αναπτύσσεται επιχειρησιακή ευφυΐα γενικότερα, αλλά και ειδικότερα μέσα από μηχανισμούς Μηχανικής Μάθησης (ΜL) και Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ)», λέει ο κ. Μιχάλης Κασιμιώτης, Managing Director Hewlett-Packard Enterprise, Greece & Cyprus

Μιχάλης Κασιμιώτης

Με 36 συναπτά έτη άμεσης παρουσίας στην ελληνική αγορά, η HPE επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό της και συμβάλλει στην ανάδειξη του ελληνικού ταλέντου και της αριστείας στη χώρα. Η εταιρεία εστιάζει στο να διατηρήσει το δυναμικό της, να «μεγαλώσει» ως εργοδότης και ποσοτικά και σε επίπεδο εξειδικευμένων θέσεων εργασίας, θέσεων μεγάλης προστιθέμενης αξίας, γνώσης και εξαγωγικού περιεχομένου.

«Στην HPE έχουμε στο DNA μας την καινοτομία και πιστεύουμε ότι η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει όχημα ανάπτυξης για τη χώρα. Η πρόσφατη εμπειρία της πανδημίας ανέδειξε τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός και είμαστε ευτυχείς που σταθήκαμε αρωγοί στην προσπάθεια τόσο του κράτους, όσο και των επιχειρήσεων (Τηλεπικοινωνίες, Χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, Βιομηχανία, Λιανεμπόριο, Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις) να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες. Κοιτάζοντας μπροστά αναζητούμε πάντα τρόπους να συνδέσουμε την καινοτομία μας στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας στοχεύοντας την αναβάθμισή του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τομέας του Τουρισμού, άρρηκτα συνδεδεμένου με αυτόν του Πολιτισμού, που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας. Έχοντας ήδη παρουσία σε όλα τα μεγάλα resorts, αλλά και στα σημαντικότερα μουσεία μας με εφαρμογές εξειδικευμένων λύσεων που μεγεθύνουν την εμπειρία του επισκέπτη, θελήσαμε την ίδια τεχνογνωσία να την «ανοίξουμε», να τη διαθέσουμε σε όλη την αγορά, ανεξαρτήτως από το μέγεθος και την οικονομική δυνατότητα της κάθε τουριστικής επιχείρησης. Ο στόχος είναι κάθε επαγγελματίας του τουρισμού να έχει πρόσβαση στην εμπειρία που η σύγχρονη τεχνολογία επιτρέπει να προσφέρει στους επισκέπτες του. Για να συμβεί κάτι τέτοιο χρειάζεται μια κοιτίδα αριστείας – ένας ρόλος που έχουμε αναλάβει στην HPE για τη Νότια Ευρώπη.

Θεωρούμε ότι πρωτοβουλίες που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση – κέντρα αριστείας, πρωτοβουλίες ενίσχυσης της καινοτομίας κ.ο.κ. – στο πλαίσιο των οποίων κράτος και επιχειρήσεις μπορούν να συνεργάζονται, είναι το κλειδί για να κατακτήσει η Ελλάδα τη θέση που της αξίζει στο διεθνές ψηφιακό τοπίο», λέει ο κ. Κασιμιώτης.

Η HPE προσφέρει λύσεις, υποστηρίζοντας το ψηφιακό άλμα της Ελλάδας σε βασικές περιοχές, όπως:      

Υβριδικό ΙΤ (Ηybrid IT): Η HPE δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες της να επιλέξουν τη λύση Υβριδικού Υπολογιστικού Νέφους (Hybrid Cloud) που βελτιστοποιεί τη λειτουργία των επιχειρησιακών εφαρμογών. Το νέο μοντέλο κατανάλωσης με την κωδική ονομασία Greenlake επιτρέπει στους πελάτες να επωφεληθούν από τον συνδυασμό της ευελιξίας που προσφέρει το Cloud και της ασφάλειας που παρέχει η On Premise επιλογή. Μέσω της υπηρεσίας Greenlake Central η ΗΡ παρέχει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να διαχειρίζονται με ενιαίο τρόπο, μέσω ενός σημείου, όλα τα cloud resources, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων τρίτων παρόχων Public Cloud. Με τον τρόπο αυτό, η HPE βοηθά τους πελάτες να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν μια πραγματικά υβριδική Cloud στρατηγική χωρίς περιορισμούς, δεσμεύσεις και απαγορευτικά κόστη.

Ευφυές Άκρο (Intelligent Edge): Η εκρηκτική αύξηση παραγωγής δεδομένων που προκύπτει σήμερα από τη χρήση των πάσης φύσεως ψηφιακών συσκευών οδηγεί στην ανάγκη συλλογής, διαχείρισης και τελικά αξιοποίησης αυτών των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Το Ευφυές Άκρο (Intelligent Edge) είναι το σημείο στο οποίο θα αναπτύσσονται και προσφέρονται καινούργιες εμπειρίες για τους χρήστες σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας (π.χ.  ένας χρήστης μπορεί να απολαύσει μια διαδραστική και προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης σε ένα μουσείο, ένα εμπορικό κέντρο, ένα στάδιο, ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα ή σε μια έξυπνη πόλη εμπλουτισμένη με τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality). 

High Performance Computing/AI: Στον συγκεκριμένο τομέα, η HPE έχει καταστεί σήμερα ηγέτιδα δύναμη, κατέχοντας το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Πρόκειται για έναν τομέα στον οποίο η εταιρεία  διαθέτει μακρά παράδοση, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε στοχευμένες εξαγορές όπως αυτή της SGI και πρόσφατα της CRAY. Οι λύσεις ΗPC της HPE συνδυάζουν μοναδικές τεχνολογίες αιχμής (π.χ. Cray Slingshot) με την εμπειρία cloud. Χάρη σε αυτά τα συστήματα, ένας οργανισμός μπορεί να δομήσει ένα κλιμακούμενο περιβάλλον για την επίλυση των πλέον απαιτητικών υπολογιστικών αναγκών και να θέσει τα θεμέλια την ανάπτυξη μηχανισμών μηχανικής μάθησης. Τα συστήματα αυτά έχουν πλέον υπερβεί τα στενά όρια της επιστημονικής έρευνας και βρίσκουν πληθώρα εμπορικών εφαρμογών σε τομείς όπως π.χ. ο Τραπεζικός κλάδος.

Communication and Media Solutions: Στον τομέα του CMS ανήκουν οι εξειδικευμένες τηλεπικοινωνιακές λύσεις που αφορούν στην ασφάλεια, την ψηφιοποίηση υπηρεσιών OSS/BSS/VAS, την ψηφιακή ταυτότητα, το orchestration (αυτοματοποίηση και έλεγχος), τη διασφάλιση εσόδων και την αποφυγή απάτης. Επιπλέον, σήμερα αυτές οι λύσεις φτάνουν σε ένα ολοκληρωμένο portfolio που προσφέρει από core 5G Software Stack μέχρι την απαιτούμενη «ευφυία του άκρου» (edge orchestration). Η επερχόμενη ανάπτυξη των δικτύων 5G αναμένεται να δημιουργήσει νέα οικοσυστήματα συνεργασιών και μια τεράστια ευκαιρία ανάπτυξης για όσες εταιρείες του χώρου έχουν ήδη προσανατολίσει το portfolio τους προς αυτή την κατεύθυνση.  

Financial Services: Το σύνολο των λύσεων της HPE μπορεί να χρηματοδοτηθεί μέσω του οργανισμού HPE Financial Services, ο οποίος προσφέρει μια μεγάλη γκάμα επιλογών για τη βέλτιστη διαχείριση των assets σε όλο τον κύκλο ζωής τους. 

Λάμπρος Τσόλκας, Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής Financial Services Accenture

Η Accenture είναι μια παγκόσμια εταιρεία παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών προς επιχειρήσεις, με κορυφαίες δυνατότητες στους τομείς της Στρατηγικής και Συμβουλευτικής, των ψηφιακών τεχνολογιών, του cloud και της ασφάλειας.

Λάμπρος Τσόλκας

«Ως οργανισμός, εστιάσαμε από την αρχή στην τεχνολογία και την καινοτομία αντιλαμβανόμενοι τον καταλυτικό τους ρόλο στο μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, της οικονομίας και συνολικά της κοινωνίας. Στην Ελλάδα, η Accenture δραστηριοποιείται από το 1992 και απασχολεί πλέον περισσότερα από 900 στελέχη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η παρουσία της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε το Μάρτιο του 2020, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα φιλόδοξο πλάνο προσλήψεων για την κάλυψη 230 θέσεων τα επόμενα δύο χρόνια. Παράλληλα, την τελευταία δεκαετία λειτουργεί στην Αθήνα ένα παγκόσμιο Κέντρο Καινοτομίας με δυναμικό 100 στελεχών που ειδικεύεται σε Ανάλυση Δεδομένων, Μηχανική Μάθηση και Τεχνητή Νοημοσύνη, εξυπηρετώντας πελάτες της Accenture σε παγκόσμιο επίπεδο. Διαχρονικά, ως ελληνικό γραφείο, έχουμε επικεντρωθεί στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες), καθώς θεωρούμε ότι οι συγκεκριμένοι κλάδοι έχουν πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο στην οικονομία. Πρόσθετα, βάσει της δυναμικής που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στους κλάδους του λιανεμπορίου, των καταναλωτικών αγαθών, της ναυτιλίας, της ενέργειας και των εταιρειών κοινής ωφέλειας», αναφέρει ο κ. Λάμπρος Τσόλκας, Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής Financial Services Accenture.

Όπως αναφέρει, αναμφισβήτητα αυτήν την περίοδο, η ελληνική, αλλά και η παγκόσμια οικονομία διανύουν μια περίοδο έντονων αναταράξεων και αβεβαιότητας, απόρροια της πανδημίας. «Στη συγκυρία αυτή, η τεχνολογία αποτέλεσε και αποτελεί σανίδα σωτηρίας, επιτρέποντας νέους τρόπους εργασίας και επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ άλλαξε ριζικά τις προσδοκίες και τις συμπεριφορές των ανθρώπων. Συνεπώς, στο μέλλον η ολιστική αξιοποίηση της τεχνολογίας θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο, καθώς κάθε επιχείρηση -ανεξαρτήτως αντικειμένου- μετατρέπεται πλέον σε επιχείρηση τεχνολογίας».

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως τονίζει ο κ. Τσόλκας, είναι σημαντικό ότι η χώρα μας αναδεικνύεται σταδιακά σε έναν κόμβο καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή και αποκτά μια ισχυρή δυναμική, επιτρέποντας τη δημιουργία και ανάπτυξη σχετικών οικοσυστημάτων.

«Η προσέλκυση εταιρειών διεθνούς βεληνεκούς, οι πρόσφατες επενδύσεις στο cloud και οι επενδύσεις σε εφαρμογές 5G μέσω του επενδυτικού ταμείου «Φαιστός», οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα ψηφιακής ανάπτυξης, αλλά και η επιτάχυνση της ψηφιακής ωρίμανσης των επιχειρήσεων δημιουργεί μια σημαντική βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, ως Accenture αντιλαμβανόμαστε το ρόλο μας ως τον δίαυλο μέσω του οποίου η παγκόσμια καινοτομία, τεχνογνωσία και εμπειρία μεταλαμπαδεύεται στην ελληνική οικονομία και μετατρέπεται σε αξία για τις επιχειρήσεις και συνολικά την κοινωνία», καταλήγει ο Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής Financial Services Accenture.

Νίκος Χριστοδούλου, Partner & Consulting Leader Deloitte

Η Deloitte είναι η μεγαλύτερη εταιρεία professional services στον κόσμο, παρέχοντας συμβουλευτικές επιχειρήσεις που κυμαίνονται από στρατηγική, μέχρι υλοποίηση και υποστήριξη προηγμένων τεχνολογικών λύσεων. Είναι η μεγαλύτερη από τους Big 4, όπως επίσης και από τις άλλες εταιρείες συμβούλων τεχνολογικών, στρατηγικής κ.λπ.

Νίκος Χριστοδούλου

Εκτός από μεγαλύτερη θεωρείται και η πιο ισχυρή professional servicers brand στον κόσμο, έχοντας λάβει για τρίτη συνεχόμενη φορά  την πρώτη θέση στην σχετική κατάταξη του Brand Finance, μπροστά από όλες τις συμβουλευτικές υπηρεσίες.

«Στην Deloitte υποστηρίζουμε ενεργά τον μετασχηματισμό των ελληνικών επιχειρήσεων σε πολλούς κλάδους. Χαρακτηριστικό είναι ότι δουλεύουμε με τις 4 μεγαλύτερες Τράπεζες, τις 3 μεγάλες εταιρείες Τηλεπικοινωνιών, τους 4 μεγαλύτερους Ομίλους Ενέργειας κ.λπ. Τελευταία συμμετέχουμε και σε μεγάλα έργα του Δημοσίου, διαβλέποντας σημαντικές ευκαιρίες να προσθέσουμε αξία», λέει ο κ. Νίκος Χριστοδούλου, Partner & Consulting Leader Deloitte.

«Και βέβαια, όταν μιλάμε για μετασχηματισμό των ελληνικών επιχειρήσεων, το digital είναι η κινητήριος δύναμη, ο πιο καθοριστικός παράγοντας (enabling factor) για να επιτύχει ο μετασχηματισμός. Η ταχύτητα δημιουργίας νέων προϊόντων, η βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη, η μείωση του κόστους, η αλλαγή του λειτουργικού μοντέλου, περνούν όλα από την αυτοματοποίηση και τις επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία.

Στη Deloitte πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην τεχνολογική καινοτομία, διαθέτοντας το ανθρώπινο κεφάλαιο και ανταγωνιστικό κόστος παροχής υπηρεσιών. Όπως επίσης πιστεύουμε ότι με σωστή επένδυση σε υποδομές η Ελλάδα, έχοντας το κλίμα και τη φυσική ομορφιά, μπορεί να γίνει βασικός προορισμός για τους ψηφιακούς νομάδες του κόσμου.

Και έχουμε κάνει πράξη τα πιστεύω μας, έχοντας υλοποιήσει ήδη σχετικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση:

  • Το κέντρο μας στη Θεσσαλονίκη αριθμεί 400 νέους επιστήμονες, τεχνολογικής κυρίως κατεύθυνσης, που παρέχουν υποστήριξη σε πελάτες σε όλη την Ευρώπη
  • Το επιχειρηματικό πλάνο για την Αστυπάλαια (με τίτλο Αστυπάλαια 4.0) το οποίο μόλις ανακοινώθηκε και το καταρτίσαμε pro bono και αναδεικνύει την Αστυπάλαια σε ένα νησί πρότυπο με βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή, το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί με καθαρή ενέργεια.

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης είναι η μεγάλη ευκαιρία που υπάρχει μπροστά μας. Οι επιχορηγήσεις που θα λάβει η Ελλάδα (περίπου 19 δισ. ευρώ) αντιστοιχούν σε ένα ακόμη ΕΣΠΑ. Αν σε αυτά προστεθούν και τα 13 δισ. ευρώ που θα δοθούν ως δάνεια αλλά και το γεγονός ότι οι διαδικασίες θα είναι πιο ευέλικτες, καταλαβαίνουμε τη δυναμική που μπορεί να δημιουργηθεί για την ελληνική Οικονομία», καταλήγει ο κ. Χριστοδούλου.

Ανδρέας Ξηρόκωστας, Managing Director της SAP για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα

«Η SAP είναι εδώ, παρέμεινε εδώ – η περασμένη χρονιά ήταν καλή, με ανάπτυξη, αν και δεν είμαστε εταιρία με προϊόντα που πωλούνται λόγω της πανδημίας. Οι επιχειρήσεις δεν ανέστειλαν τα αναπτυξιακά τους προγράμματα, εκτιμώντας ότι το φαινόμενο είναι παροδικό, έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός κι ο εκσυγχρονισμός τους συνεχίστηκαν, δεν είδαμε μεταβολή. Τα δεδομένα δεν είναι άσχημα – μάλιστα, κάποιες επιχειρήσεις μπήκαν ακόμα πιο δυνατά, όμως η αποτίμηση θα γίνει όταν τελειώσει η κρίση. Όσες επενδυτικές ενέργειες είχαν ξεκινήσει είδαμε ότι συνεχίστηκαν. Υπάρχει σημαντική κινητικότητα τώρα που η έξοδος από την κρίση είναι ορατή», αναφέρει ο κ. Ανδρέας Ξηρόκωστας, Managing Director της SAP για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.

Ανδρέας Ξηροκώστας

Ο κ. Ξηρόκωστας μιλά για αισιοδοξία που συμβαδίζει με την ελπίδα ότι, μέσα στους επόμενους μήνες, το πρόβλημα της πανδημίας θα τελειώσει. «Στην Ελλάδα περάσαμε και 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, ουσιαστικά γνωρίσαμε δύο διαδοχικές κρίσεις. Υπάρχει εμπιστοσύνη ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα -γιατί είχαν όντως αρχίσει να πηγαίνουν καλύτερα- άρα εκτιμούμε ότι η ύφεση οφείλεται μόνο στην πανδημία κι όχι σε κάτι άλλο. Αυτή νομίζω είναι και η εκτίμηση των αγορών, κάτι που φαίνεται από τον ρυθμό και τα επιτόκια με τα οποία μας δανείζουν οι ξένοι οίκοι.

Είναι σαφές ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από την εταιρία που εκπροσωπούμε, αλλά κι απ’ ό,τι ακούμε και βλέπουμε στον περίγυρο. Παρατηρούμε μια στάση αναμονής, αλλά και μια προετοιμασία για την επόμενη ημέρα -η προοπτική του Ταμείου Ανάκαμψης παίζει τον ρόλο της- ώστε να δημιουργηθεί πολύ έντονη ανάκαμψη, με επιστροφή στην ανάπτυξη. Η πανδημία απέδειξε ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το νέο μοντέλο ανάπτυξης εμπεριέχουν -εκτός των άλλων- και την τεχνολογία. Αντιληφθήκαμε γρήγορα πόσο αναγκαία είναι και οι πολίτες εξοικειώθηκαν με τη χρήση της. Βεβαίως, έχει χαθεί πολύ έδαφος - οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, είναι ότι στα μέσα του 2023 θα φτάσουμε στο σημείο που ήμασταν στις αρχές του 2020. Μακάρι να έχουμε κάποια ευχάριστη έκπληξη…

Η αισιοδοξία αποτυπώνεται και στην αγορά εργασίας - οι εταιρίες δεν απο-επένδυσαν. Η Ελλάδα ήταν πάντα μια οικονομία που είχε σύνδεση με το εξωτερικό, βοηθάει το γεγονός ότι θα ανακάμψουν και οι υπόλοιποι. Οι προοπτικές είναι πολύ θετικές. Κι αυτή δεν είναι η εκτίμηση ενός, αλλά η προσδοκία των περισσοτέρων», εκτιμά ο Managing Director της SAP για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα. insider.gr

About Freegr network

Από το Blogger.