athens

100 εκατ. ευρώ για την δημιουργία τεχνολογικών πάρκων στη χώρα


Με 600 εκατ. ευρώ αναμένεται να ενισχυθεί η νεοφυής επιχειρηματικότητα και η έρευνα στη χώρα τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Χρίστος Δήμας σε χθεσινή συνέντευξη τύπου για τα Βραβεία Επιχειρηματικότητας των startups του Elevate Gree
ce. Τα προαναφερθέντα ποσά έχουν προβλεφθεί να διατεθούν συνολικά και μέσα από οριζόντια προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, θα κατευθυνθούν ωστόσο σε διάφορους άξονες του οικοσυστήματος με στόχο πάντα την στήριξή και περαιτέρω ανάπτυξή του. 
 Ήδη μέχρι σήμερα, το υπουργείο έχει υιοθετήσει μια σειρά πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της καινοτομίας αλλά και την δικτύωση και προώθηση του ελληνικού οικοσυστήματος, όπως τα κίνητρα για τους επενδυτικούς αγγέλους, την έκπτωση 50% από το φορολογικό εισόδημα, την δράση για την ενίσχυση της ρευστότητας με την μορφή μη επιστρεπτέας προκαταβολής, το δικαίωμα προαίρεσης απόκτησης μετοχών και άλλα. Μάλιστα ετοιμάζει και πρόσθετα κίνητρα σε τοπικό αυτή τη φορά επίπεδο, για να ενισχύσει τις περιφέρειες της χώρας που καταγράφουν χαμηλά ή και μηδενικά ποσοστά καινοτομίας. 
  Κοντά 100 εκατ. για τεχνολογικά πάρκα - Προχωρά η Πολιτεία Καινοτομίας
Συμπληρωματικά, σχεδιάζει να διαθέσει ακόμα 100 εκατ. ευρώ για την δημιουργία τεχνολογικών πάρκων στην ελληνική επικράτεια, πέρα από την Πολιτεία Καινοτομίας η δημιουργία της οποίας θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ. Πρόβλημα ωστόσο παραμένει το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ώριμα σχέδια και ο χρόνος πιέζει, αφού η χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να έχει απορροφηθεί μέχρι και το 2026. Εν αντιθέσει, σε καλό δρόμο φαίνεται να βρίσκεται ο διαγωνισμός του υπ. Ανάπτυξης για την ανάπτυξη της Πολιτείας Καινοτομίας μέσω ΣΔΙΤ στις πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ στη Λ. Πειραιώς, στον οποίο έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον τέσσερα σχήματα. Όπως αναφέρθηκε κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, η οποία και θα διαμορφώσει το τελικό τεύχος προκήρυξης του διαγωνισμού, για να κατατεθούν στη συνέχεια οι δεσμευτικές προσφορές, αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα. Στόχος, βάσει του υπάρχοντος χρονοδιαγράμματος είναι στις αρχές του επόμενου έτους να έχει υπάρξει ανάδοχος και να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή του έργου, ο προϋπολογισμός του οποίου θα μπορούσε να φτάσει και τα 100 εκατ. ευρώ. Όσο για τα σχήματα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να υπενθυμίσουμε ότι είναι η ΓΕΚ Τέρνα, η «Ακτωρ Παραχωρήσεις» του ομίλου Ελλάκτωρ, το σχήμα Intracom Holdings – Intrakat του ομίλου Κόκκαλη και η Dimand Real Estate του κ. Δημ. Ανδριόπουλου. 
Την πρόταση της ΓΕΚ Τερνα πλαισιώνουν το Found.ation (εκκολαπτήριο νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας) και η Mantis Business Innovation, μια εταιρεία η οποία ιδρύθηκε το 2017 κι έχει αναπτύξει εργαλεία αξιολόγησης και μοντέλα λήψης αποφάσεων, ειδικά για νεοφυείς εταιρείες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Αντίστοιχα, η Dimand Real Estate συνεργάζεται με το Τεχνολογικό Πάρκο Βαρκελώνης, όπου έχει εφαρμοστεί μια αντίστοιχη ιδέα με την Πολιτεία Καινοτομίας που θα αναπτυχθεί στη ΧΡΩΠΕΙ. Τέλος το σχήμα Intracom Holdings – Intrakat συνεργάζεται με τη Factory International ενώ σε αυτό του Ελλάκτωρα, πέραν της Ακτωρ Παραχωρήσεις, συμμετέχουν οι θυγατρικές Ακτωρ και REDS, ένας αμερικανικός όμιλος συμβούλων, ενώ φορέας καινοτομίας είναι το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, του Πανεπιστημίου Πάτρας. Σύμφωνα με πληροφορίες βέβαια, ενδιαφέρον για το εν λόγω έργο υπάρχει και από το εξωτερικό, γεγονός που θα μπορούσε να τροποποιήσει τα σχήματα που θα καταθέσουν εντέλει δεσμευτικές προσφορές. Σε κάθε περίπτωση και δεδομένου ότι το έργο θα υλοποιηθεί ως Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ) που θα προκριθεί στον διαγωνισμό θα αναλάβει τόσο την κατασκευή όσο και τη λειτουργία της Πολιτείας Καινοτομίας για τουλάχιστον 30 χρόνια (προβλέπεται και 15ετή παράταση). 
  Ακόμα 30 εκατ. για τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας 
Η ενίσχυση ωστόσο δεν σταματά εδώ εμπλουτίζεται και με πρόσθετα κονδύλια από το ΕΣΠΑ. Για παράδειγμα, επιπλέον 30 εκατ. ευρώ χρηματοδότησης μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 (15 εκατ. από το υπουργείο Ανάπτυξης και 15 εκατ. από το υπουργείο Παιδείας), έχουν διασφαλιστεί για την ωρίμανση και περαιτέρω ανάπτυξη του οικοσυστήματος Μεταφοράς Τεχνολογίας. Να θυμίσουμε ότι η πρώτη από τις δύο προσκλήσεις που αφορά στα γραφεία μεταφοράς τεχνολογίας έχει ήδη δημοσιευτεί και σύμφωνα με πληροφορίες λίαν συντόμως αναμένεται και η δεύτερη. Στόχος της πρόσκλησης είναι να αναπτυχθούν οι απαραίτητες δομές, οι διαδικασίες και οι ανθρώπινοι πόροι που θα υποστηρίζουν τη Μεταφορά Τεχνολογίας σε Ερευνητικούς φορείς και ΑΕΙ στα οποία δεν λειτουργεί Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας για πάνω από ένα χρόνο ή/και δεν έχουν εγκεκριμένες διαδικασίες και πολιτικές για τη διαχείριση των δραστηριοτήτων Μεταφοράς Τεχνολογίας.
 Δεδομένου βέβαια ότι η χώρας μας υστερεί σημαντικά σε αυτόν τον τομέα, το σχήμα που θα ακολουθηθεί για αρχή θα είναι μεικτό, δηλαδή θα ενισχυθούν γραφεία που θα καλύπτουν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά ιδρύματα μιας ολόκληρης περιφέρειας ή περιοχής. Σε δεύτερο στάδιο όμως θα επιδιωχθεί η η δημιουργία Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας σε κάθε Πανεπιστήμιο ξεχωριστά και ο συνδυασμός των δυνάμεών τους, για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

About Freegr network

Από το Blogger.