freegr

Data center hub γίνεται η Ελλάδα - Αλλάζουν το τοπίο οι νέες επενδύσεις


 
Αλυσιδωτές φαίνεται να είναι οι αντιδράσεις που έφερε στην εγχώρια αγορά data center η επένδυση της Microsoft για τη δημιουργία κόμβου κέντρων δεδομένων στην Ελλάδα αλλά και η εξαγορά της Lamda Hellix από την DigitalRealty. Οι εξελίξεις μάλιστα, δεν αυξάνουν μόνο τις προοπτικές της χώρας αλλά την τοποθετούν στρατηγικά στο περιφερειακό στερέωμα σε αυτόν τον ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο. 

Τα Data Center που έρχονται

Τα πιο πρόσφατα νέα στον συγκεκριμένο χώρο ήρθαν μόλις την εβδομάδα που μας πέρασε μέσω της Cloudrock. Μιας εταιρείας που ιδρύθηκε το 2019 από έμπειρα στελέχη της αγοράς των ψηφιακών τεχνολογιών, με στόχο να προσφέρει μια διαφορετική προσέγγιση στο χώρο των κέντρων δεδομένων (data centers) με την βοήθεια καινοτόμων και «έξυπνων» εφαρμογών που αξιοποιούν τεχνολογίες όπως το Internet of Things (IoT) και η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ).Στόχος, όπως έχει αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Γιώργος Νώλης, είναι να καταστεί προορισμός για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Data Center, και να περιορίσει το φαινόμενο το μεγαλύτερο μέρος του content των ελληνικών επιχειρήσεων να φιλοξενείται στο εξωτερικό.

Ωστόσο θα μπορούσε να επεκτείνει την προσφορά των λύσεών του και προς άλλες βαλκανικές χώρες, δεδομένου ότι τα Regional Data Centers προσφέρουν αρκετά πλεονεκτήματα όπως η μικρότερη απόκριση (latency) στις νέες τεχνολογίες που αναπτύσσονται σήμερα (5G, Internet of Things, Edge Computing, Cloud Gaming, κ.α). 

Την ίδια στιγμή προχωρά και η επένδυση της Microsoft – το ύψος της οποίας εκτιμάται στα 400 εκατ. ευρώ με τη προστιθέμενη αξία της να φθάνει το 1 δισ. Η εταιρεία που βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία επιλογής τοποθεσίας θα κατασκευάσει τρία data centers στην Ελλάδα τα οποία θα είναι έτοιμα σε δύο με τρία χρόνια.  

Νέα σε multitenant datacenters αναμένονται το επόμενο διάστημα και από την Lamda Hellix, A Digital Realty Company, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Απόστολο Κάκκο. Στόχος της Lamda Hellix «είναι η ανάπτυξη νέων κτηριακών υποδομών που θα επιτρέπουν τη διασύνδεση των πελατών μεταξύ τους και την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, παρέχοντας υπηρεσίες κεντρικής και απλοποιημένης διαχείρισης όλων των κέντρων (multi-tenant neutral data centers). «Όπως τα μεγάλα διεθνή αεροδρόμια που είναι σε θέση να εξυπηρετούν έναν πολύ μεγάλο αριθμό αεροπορικών εταιρειών, είτε τοπικών είτε περιφερειακών είτε παγκόσμιων, έτσι και εμείς δημιουργούμε ένα ευρύ οικοσύστημα (communities of interests) επιχειρήσεων, cloud, content και telecom providers που θα μπορούν να ανταλλάσσουν δεδομένα εύκολα, γρήγορα, με αξιοπιστία και ασφάλεια δημιουργώντας Data gravity στην Ελλάδα» είχε αναφέρει πρόσφατα στο φόρουμ των Δελφών.H Cloudrock η οποία έχει επενδύσει ήδη πάνω από 1 εκατ. ευρώ στο ιδιόκτητο data center της, στον Άγιο Στέφανο Αττικής, ανέφερε ότι σχεδιάζει πρόσθετες επενδύσεις ύψους 2,5-3 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία.  Με αυτές θα εντάξει το virtualization cluster της Cloudrock σε παγκόσμια cloud υποδομή, για παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών cloud, αλλά θα επεκτείνει και περαιτέρω τις υποδομές και τις υπηρεσίες. 

Μια ακόμα δραστήρια εταιρεία είναι και η ελληνική Lancom, εταιρεία με 12ετή παρουσία, πάροχος και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (σύνδεση στο Internet με μεγάλες ταχύτητες) σε πολύ μεγάλους εταιρικούς πελάτες, η οποία διαθέτει δύο Data Center (ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη) και προχωρά και την δημιουργία τρίτου υπό την ονομασία Balkan Gate I.

Το νέο Data Center που οικοδομείται στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσει να παρέχει τις πρώτες υπηρεσίες στις αρχές του 2022 και θα αποτελέσει το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής Carrier Neutral TIER III Data Center στη Βόρεια Ελλάδα.

About Freegr network

Από το Blogger.