freegr

Ποιες δουλειές θα κλέψουν τα ρομπότ; Ποια επαγγέλματα κινδυνεύουν -Robots take over jobs


 Οι σερβιτόροι και οι άνθρωποι που εργάζονται στο λιανικό εμπόριο είναι πιθανότερο να αντικατασταθούν από ρομπότ και αυτοματοποιημένα συστήματα στο μέλλον, σύμφωνα με νέα έρευνα για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στον τομέα της απασχόλησης.

Η μελέτη στη Βρετανία, που χρηματοδοτήθηκε από εμπόρους και προμηθευτές ηλεκτρικών συσκευών ElectricalDirect, διαπίστωσε ότι ενώ οι χειροκίνητες και επαναλαμβανόμενες εργασίες ήταν εύκολο να αντικατασταθούν με ρομπότ, οι γιατροί και οι δάσκαλοι ήταν ασφαλείς «προς το παρόν».

Οι θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν περισσότερο από τον αυτοματισμό, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι οι σερβιτόροι, οι άνθρωποι που γεμίζουν τα ράφια των καταστημάτων, οι βοηθοί στο λιανικό εμπόριο, το προσωπικό των μπαρ και οι αγρότες. Από την άλλη πλευρά, πιο ασφαλείς είναι οι γιατροί, οι δάσκαλοι, οι οδοντίατροι, οι ψυχολόγοι και οι φυσικοθεραπευτές.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης, σύμφωνα με την Daily Mail, μια προφανή γεωγραφική τάση, με τον βρετανικό Βορρά, ιδιαίτερα τις πόλεις Γουίγκαν, Ντόνκαστερ και Σάντερλαντ, να διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο από ρομπότ.

Τα πράγματα στον Νότο είναι πολύ καλύτερα, με το Λονδίνο, το Γουότφορντ και την Οξφόρδη να διατρέχουν τον λιγότερο κίνδυνο απώλειας θέσεων εργασίας λόγω του μαζικού αυτοματισμού καθώς η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική βελτιώνονται.

Τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν αρκετές θέσεις εργασίας

Αναλύοντας 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας από όλη τη Μεγάλη Βρετανία, η ομάδα ανακάλυψε ότι οι ρόλοι με επαναλαμβανόμενες και εργασίες ρουτίνας, θα είναι οι πρώτοι στη σειρά αυτοματισμού, με κάποιους κλάδους, όπως η κατασκευή, να ξεκινούν αυτήν τη διαδικασία πριν από δεκαετίες. Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την αγορά εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι μια αναπόφευκτη και αμφιλεγόμενη αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας, η οποία έχει επιταχυνθεί από τον αναγκαστικό αυτοματισμό που επέφερε ο Covid-19. Τα δεδομένα ανέλυσαν 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, εξετάζοντας τον κίνδυνο αυτοματοποίησης, αναλύοντας εάν οι επαναλαμβανόμενες και με ρουτίνα εργασίες θα εκτελούνταν γρηγορότερα από έναν αλγόριθμο.

Επομένως, οι θέσεις εργασίας που τείνουν να χρειάζονται λιγότερη ανθρώπινη παρέμβαση, διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο. Τα δεδομένα τοποθεσίας βασίζονται σε περιοχές όπου οι εργασίες απαιτούν περισσότερη εκπαίδευση, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο αυτοματοποίησης.

Οι σερβιτόροι βρίσκονται στην πρώτη θέση με πιθανότητα 72,81% να αντικατασταθούν από ρομπότ τα επόμενα χρόνια, μια διαδικασία που πιθανόν να επιταχυνθεί από την κρίση προσλήψεων.

Οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν στον τομέα της φιλοξενίας αντιπροσωπεύουν το 43% του εθνικού συνόλου κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, με πολλούς υπαλλήλους που έχασαν τη δουλειά τους να μετακινούνται στο λιανικό εμπόριο και άλλοι να επιστρέφουν στις πατρίδες τους στην Ευρώπη.

Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι ένας συνδυασμός μενού οθόνης αφής, άμεσης ανέπαφης πληρωμής και αυτοεξυπηρέτησης θα σήμαινε ότι πολλοί ρόλοι ενός προσωπικού, δεν πρόκειται να είναι απαραίτητοι στο μέλλον.

Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ έρχονται στη δεύτερη θέση, αντιμετωπίζοντας πιθανότητα 71,7% της αυτόματης αντικατάστασης, ενώ οι βοηθοί λιανικής πώλησης καταστημάτων αντιμετωπίζουν πιθανότητα 70,69% να αντικατασταθούν από αυτοματοποιημένες εναλλακτικές λύσεις.

Αυτό σε μια βιομηχανία που έχει ήδη «χτυπηθεί» από την τεχνολογία, μέσω της αύξησης του διαδικτυακού λιανικού εμπορίου, της αυτοεξυπηρέτησης και των εφαρμογών που χρησιμοποιούν οι πελάτες για να πληρώσουν.

Δεν είναι μόνο εκείνοι που εργάζονται στο μπροστινό μέρος του καταστήματος, οι εργάτες της αποθήκης χάνουν ήδη δουλειές από μηχανήματα που μπορούν να στοιβάζουν ράφια με ακρίβεια.

Μπορούν να ανυψώσουν περισσότερα βάρη, να το κάνουν γρηγορότερα και μπορούν να λειτουργήσουν 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, οδηγώντας στους συγγραφείς της μελέτης να προβλέψουν ότι οι εργασίες στοίβαξης στο ράφι είναι 71,7% πιθανό να χαθούν από τον αυτοματισμό.

Η αγροτική εργασία έχει 69,05% πιθανότητα να αυτοματοποιηθεί, και όπως η φιλοξενία, πρόκειται για μια βιομηχανία που αγωνίζεται να προσλάβει προσωπικό. Η τοποθέτηση σπόρων, η καλλιέργεια της γης και η συγκομιδή των καλλιεργειών είναι μια από τις παλαιότερες εργασίες. Πολύ πριν από την ύπαρξη πολλών θέσεων εργασίας, οι άνθρωποι καλλιεργούσαν τα δικά τους τρόφιμα και φρόντιζαν τα ζώα. Αλλά σύντομα όλη αυτή η χειρωνακτική εργασία θα μπορούσε να γίνει με μηχανήματα, που κατά 69,05% είναι πιθανό να αναλάβουν τη δουλειά ενός αγρότη.

Ρομπότ «αγρότης»

Ακριβώς στη μέση, με 50/50 πιθανότητες αυτοματισμού είναι οι υδραυλικοί, οι ξυλουργοί και οι ηλεκτρολόγοι - πιθανώς λόγω της αύξησης των «έξυπνων συσκευών» που διαχειρίζονται από απόσταση.

Οι εργάτες οικοδομών έχουν μόλις 25% πιθανότητες αυτοματοποίησης τις επόμενες δεκαετίες. Όσοι εργάζονται ως ιατροί είναι λιγότερο πιθανό να αντικατασταθούν, με μόνο 18,11% πιθανότητες να πάρουν τη δουλειά τους ρομπότ.

Αυτό οφείλεται στην έντονη εκπαίδευση που απαιτείται, παράλληλα με την ποικιλία της καθημερινότητας που απαιτεί ο ρόλος τους, καθιστώντας δύσκολη την εκπαίδευση τεχνητής νοημοσύνης σε όλα τα πιθανά σενάρια.

Στη συνέχεια ακολουθούν οι επαγγελματίες στα πανεπιστήμια και οι επαγγελματίες ανώτερης εκπαίδευσης. Είναι δύσκολο να αυτοματοποιηθούν οι ρόλοι στον τομέα της εκπαίδευσης καθώς οι μαθητές χρειάζονται εξατομικευμένη βοήθεια στις σπουδές τους.

Σύμφωνα με μια άσχετη μελέτη, μια ομάδα εργαζομένων σε γραφείο είπε ότι θα «καλωσόριζαν την τεχνητή νοημοσύνη και τον αυτοματισμό» για να ελαφρύνουν το φορτίο τους.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, 2.000 Αμερικανών εργαζομένων γραφείων χάνουν περίπου πέντε ώρες την εβδομάδα για εργασίες που θα μπορούσαν να αυτοματοποιηθούν. Ερευνα του UiPath έδειξε πως πιστεύουν ότι τα ρομπότ, αντί να αναλάβουν τις δουλειές τους και να τους αντικαταστήσουν, θα τους έδιναν περισσότερο χρόνο για δημιουργική εργασία.

Φωτογραφίες: Shutterstock

Πηγή: iefimerida

About Freegr network

Από το Blogger.