freegr

ΤΕΛΙΚΑ υπερθερμαίνεται το κινητό και πώς αντιμετωπίζεται;

 


Η υπερθέρμανση ενός κινητού μπορεί να οφείλεται σε κάποιο φυσικό πρόβλημα – μια παλιά μπαταρία, για παράδειγμα, μπορεί να είναι μια πιθανή αιτία δυσλειτουργίας. Άλλοι χρήστες ενδέχεται να φορτώνουν τις συσκευές τους είτε με υπερβολικό software ή με software που δεν τους κάνει καλό. Η πρόληψη είναι η καλύτερη συνταγή για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα, αλλά εάν το smartphone σας είναι ήδη ζεστό, μπορεί να σκέφτεστε ότι οφείλεται σε ιό. Γιατί λοιπόν υπερθερμαίνεται το κινητό σας; Πώς μπορείτε να το κρυώσετε; Και πώς μπορείτε να ξέρετε εάν το τηλέφωνό σας έχει ιό;

Γιατί έχει σημασία εάν το κινητό σας είναι πολύ ζεστό;

Όταν ένα κινητό ζεσταίνεται πολύ, η ικανότητά του να λειτουργεί μπορεί να μειωθεί. Τα περισσότερα σύγχρονα κινητά σάς ειδοποιούν ή, ακόμα, λαμβάνουν προληπτικά μέτρα όταν ζεσταθούν πολύ, αλλά ορισμένα παλαιότερα μοντέλα ενδέχεται να μην το κάνουν. Η θερμότητα μπορεί να προκαλείται από οπουδήποτε – από το κελί μπαταρίας, το περιβάλλον ή ακόμα και από τον ίδιο τον επεξεργαστή καθώς λειτουργεί.

Όταν το κινητό σας είναι πολύ ζεστό, η μπαταρία εξαντλείται πιο γρήγορα. Ο επεξεργαστής λειτουργεί αργά και οι εφαρμογές σας είναι πιο πιθανό να καταρρεύσουν. Μερικές μπαταρίες τηλεφώνου έχουν ακόμη αποδειχθεί ότι εκρήγνυνται υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Η ουσία είναι ότι, για την ασφάλειά σας, πρέπει να διατηρείται τη συσκευή σας δροσερή.

Γιατί το κινητό σας υπερθερμαίνεται;

Γενικά, η υπερθέρμανση μπορεί να αποτελεί ένδειξη ιού. Αλλά είναι εξίσου πιθανό να επηρεάζει κάτι άλλο το smartphone σας. Εάν χρησιμοποιείτε το κινητό σας και το νιώθετε να υπεραθερμαίνεται στα χέρια σας, το πρόβλημα ίσως είναι αυτό που κάνετε εκείνη τη στιγμή. Για παράδειγμα:

 • Η φωτεινότητα της οθόνης σας έχει ρυθμιστεί, για πολύ καιρό, να είναι φωτεινή.
 • Χρησιμοποιείτε πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα.
 • Χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή που υπερφορτώνει το σύστημα.
 • Οι ρυθμίσεις σας ενδέχεται να μην είναι βελτιστοποιημένες για τις ανάγκες σας.
 • Τα γραφικά ενός παιχνιδιού είναι πάρα πολλά για να τα διαχειριστεί η συσκευή σας.
 • Το τηλέφωνό σας δυσκολεύεται να παραμείνει συνδεδεμένο σε ένα αδύναμο σήμα Wi-Fi ή Bluetooth.
 • Η θήκη του τηλεφώνου σας εμποδίζει το τηλέφωνο να παίρνει αέρα επαρκώς.
 • Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι μπορεί το κινητό σας να υπερθερμαίνεται ενώ δεν το χρησιμοποιείτε για κάποια ώρα. Αυτό μπορεί να συμβεί για τους εξής λόγους:
 • Μία από τις εφαρμογές σας ενδέχεται να καταναλώνει πάρα πολλούς πόρους.
 • Ο φορτιστής ή η θύρα φόρτισης ενδέχεται να έχει υποστεί ζημιά. Δεν συνιστάται να φορτίζετε το τηλέφωνό σας ενώ παίζετε παιχνίδια ή παρακολουθείτε βίντεο.
 • Ενδέχεται να έχετε malware ή adware στο τηλέφωνό σας που εκτελεί μη εξουσιοδοτημένες εργασίες στο παρασκήνιο.

Το πιο ανησυχητικό είναι το τελευταίο σενάριο. Τί κάνετε αν νομίζετε ότι έχει συμβεί το χειρότερο;

Έχει ιό το κινητό σας;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μάθετε εάν το κινητό σας έχει ιό. Εάν δεν θερμαίνεται συχνά, πιθανότατα δεν υπάρχει πρόβλημα. Εάν το πρόβλημα είναι συχνό και «επίμονο», τότε πολύ πιθανό να έχετε μολυνθεί από κάποιον ιό.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας σε εξωτερική πηγή. Αυτό θα σας βοηθήσει ώστε να μη χαθεί καμία πληροφορία σας, ανάλογα με το πόσο πρόσφατα είναι αυτά τα αντίγραφα ασφαλείας. Ωστόσο, πολύ πρόσφατη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας μπορεί να σημαίνει ότι έχουν δημιουργηθεί αντίγραφα ασφαλείας και για το malware.

Εάν βρίσκεστε ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

Ασφαλής λειτουργία για Android

Εάν έχετε Android κινητό, ενεργοποιήστε την Ασφαλή λειτουργία. Αυτή η λειτουργία τερματίζει όλες τις third-party εφαρμογές. Για να μπείτε σε ασφαλή λειτουργία, πατήστε και κρατήστε πατημένο το sidekey όπως κάνετε επανεκκίνηση του τηλεφώνου σας. Πατήστε παρατεταμένα την επιλογή Απενεργοποίηση στην οθόνη για να βρείτε την προτροπή Ασφαλούς λειτουργίας.

Το τηλέφωνό σας θα ξεκινήσει και, μετά την επανεκκίνηση, θα βρείτε απενεργοποιημένα όλα τα third-party software στο τηλέφωνό σας. Η επανεκκίνηση του τηλεφώνου σάς επιτρέπει να απενεργοποιήσετε την ασφαλή λειτουργία όταν δεν την χρειάζεστε πλέον.

Android Safe Mode

Ελέγξτε τις λήψεις και καθαρίστε τη συσκευή σας

Έχετε κατεβάσει κάτι ασυνήθιστο τις τελευταίες ημέρες ή εβδομάδες; Αποφύγετε να κατεβάζετε οτιδήποτε φαίνεται ύποπτο, ακόμη και αν έχει πιστοποιηθεί ως “ασφαλές στη χρήση” από οποιοδήποτε app store από το οποίο πραγματοποιείτε αγορές.

Επιστρέψτε στο ιστορικό του app store σας τη στιγμή που παρατηρήσατε για πρώτη φορά την υπερθέρμανση του τηλεφώνου σας. Εάν το τηλέφωνό σας έχει ιό, είναι πιθανό να του δώσατε κατά λάθος δικαιώματα.

Εάν βρείτε μια εφαρμογή που θα μπορούσε να είναι ο «ένοχος», απεγκαταστήστε την αμέσως από τη συσκευή σας.

Εγκαταστήστε anti-malware εργαλεία

Κάθε συσκευή πρέπει να διαθέτει software σχεδιασμένο για να την προστατεύει από malware. Η τακτική σάρωση του τηλεφώνου σας για εισβολείς, διασφαλίζει ότι τίποτα δεν ξεφεύγει από τα cracks.

Εάν χρησιμοποιείτε malware scanner, αφήστε το να λειτουργήσει αμέσως εάν είναι δυνατόν. Πολλά smartphone έρχονται με κάποιο είδος virus scanner από το κουτί. Τα Samsung Galaxy κινητά, για παράδειγμα, συνοδεύονται από το Samsung Smart Manager, με μια λειτουργία σάρωσης συσκευών που μπορεί να σας οδηγήσει στη σωστή κατεύθυνση.

Τις περισσότερες φορές, αφού έχετε καθαρίσει τη συσκευή σας από ό,τι την βλάπτει, θα μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε μετά. Στη χειρότερη περίπτωση όμως, θα πρέπει να κάνετε μια «σκληρή» επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων ή, ακόμα χειρότερα, δεν θα μπορείτε να απενεργοποιήσετε ή να ενεργοποιήσετε ξανά το τηλέφωνο.

Υπερθέρμανση κινητού – αντιμετώπιση

Πώς να «κρυώσει» ένα κινητό

Εάν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνο, θα πρέπει να το κλείσετε μόλις παρατηρήσετε ότι κάτι δεν πάει καλά. Κλείστε το εάν το φορτίζετε εκείνη τη στιγμή, αφαιρέστε το από την προστατευτική θήκη και κολλήστε το μπροστά από έναν ανεμιστήρα ή πάνω από μια σακούλα κατεψυγμένων μπιζελιών μέχρι να γίνει αρκετά δροσερό για να το χρησιμοποιήσετε ξανά (προστατευμένο από ένα baggie ή κάποια περιτύλιγμα).

Στη συνέχεια, επανεκκινήστε το και μειώστε τη φωτεινότητα της οθόνης στη χαμηλότερη ρύθμιση.

Παρακολουθήστε προσεκτικά την απόδοσή του τις επόμενες ημέρες, σημειώνοντας πότε θα παρατηρήσετε ξανά την υπερβολική θερμότητα.

Πώς να αποτρέψετε την υπερθέρμανση ενός τηλεφώνου

Να κατεβάζετε εφαρμογές και άλλα αρχεία μόνο από αξιόπιστες πηγές που μπορείτε να επαληθεύσετε.

Η φροντίδα της συσκευής σας σημαίνει να γνωρίζετε τί μπορεί να αντέξει όταν τη χρησιμοποιείτε καθημερινά. Εάν η χρήση σας δεν υπερβεί αυτό το όριο, είναι πιθανό να παρατείνετε σημαντικά τη διάρκεια ζωής του τηλεφώνου.

Ακολουθούν μερικές βασικές βέλτιστες πρακτικές:

Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε μόνο αξεσουάρ που έχουν φτιαχτεί από εξουσιοδοτημένους κατασκευαστές και εμπόρους λιανικής.

Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας ως συσκευή ψυχαγωγίας για όλες τις χρήσεις, εάν παίζετε πολλά παιχνίδια ή μεταδίδετε πολλά βίντεο υψηλής ποιότητας.

Να είστε προσεκτικοί για τυχόν ύποπτες ή μη επαληθευμένες εφαρμογές.

Διαγράψτε εφαρμογές και αρχεία που δεν χρησιμοποιείτε ή δεν χρειάζεστε.

Ποτέ μην κάνετε κλικ σε αναδυόμενα παράθυρα ή διαφημίσεις banner. Συχνά θα είναι trojans που έχουν ως στόχο να μάθουν τα προσωπικά σας στοιχεία.

Παρακολουθήστε την υγεία της συσκευής σας με τη βοήθεια εφαρμογών.

Παρακολουθήστε τις αυξήσεις στη χρήση δεδομένων ή άλλους ασυνήθιστους δείκτες δραστηριότητας στο λογαριασμό σας.

Κρατήστε το τηλέφωνό σας μακριά από άμεσο ηλιακό φως και μακριά από άλλες πηγές ακραίας θερμότητας.

Η προστασία του smartphone σας δεν χρειάζεται να είναι «πλήρους απασχόλησης». Όταν η ασφάλεια είναι στο μυαλό σας, οι επιλογές που κάνετε θα σας προστατεύσουν φυσικά από την καταστροφή.

Πηγή: secnews.gr

About Freegr network

Από το Blogger.