freegr

ΗΠΑ και ΕΕ σε μεγάλη συμφωνία για τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών

 


Οι πληροφορίες των προηγούμενων ημερών επιβεβαιώθηκαν και επίσημα πλέον με την ανακοίνωση των ΗΠΑ και της ΕΕ για το νέο πλαίσιο συνεργασίας σε θέματα ιδιωτικότητας. Η συμφωνία Trans-Atlantic Data Privacy Framework έρχεται να θέσει νέους και πιο ξεκάθαρους κανόνες σχετικά με τη ροή των δεδομένων των χρηστών που μεταφέρονται από την ΕΕ στις ΗΠΑ (και το αντίστροφο), μετά την κατάπτωση του προηγούμενου συμφώνου (Privacy Shield) από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σχετικά με το Privacy Shield, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η προστασία των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή όταν περάσουν στις ΗΠΑ, γεγονός που οδηγούσε σε νομική αβεβαιότητα για το τι επιτρέπεται να μεταφερθεί από τη μία ομοσπονδία στην άλλη. Ως αποτέλεσμα αυτής της ακύρωσης του Privacy Shield βλέπουμε τους τελευταίους μήνες να επικρατεί μια τρέλα σε δημοφιλείς υπηρεσίες όπως τα Google Analytics και τα αντίστοιχα εργαλεία της Meta.

Τώρα, με το νέο Trans-Atlantic Data Privacy Framework η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει ορισμένες μεταρρυθμίσεις για να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών, όπως για παράδειγμα τη σύσταση του ανεξάρτητου δικαστηρίου Data Protection Review που θα ασχολείται με τις υποθέσεις όπου οι πολίτες θα ζητούν να επαναφέρουν τα δεδομένα τους πίσω στην Ευρώπη. Παράλληλα, θα τεθούν πιο περιοριστικοί κανόνες για τη συλλογή δεδομένων από τις αμερικανικές αρχές που ασχολούνται με την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Η Google τοποθετήθηκε για αυτήν την εξέλιξη αναφέροντας πως θα προχωρήσει στις κατάλληλες προσαρμογές των υπηρεσιών της για να συμμορφωθεί με το νέο σύμφωνο. Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι ο Max Schrems (δικηγόρος στην υπόθεση κατάπτωσης του Privacy Shield) είναι αρκετά επιφυλακτικός για το κατά πόσο θα τηρηθούν οι νέες διατάξεις.

About Freegr network

Από το Blogger.