freegr

Η digital τεχνολογία και τα ψηφιακά νομίσματα… ήρθαν για να μείνουν


 
Η digital τεχνολογία και τα ψηφιακά νομίσματα… ήρθαν για να μείνουν στον χρηματοοικονομικό κλάδο, επομένως απαιτούνται νέοι ρυθμιστικοί κανόνες που θα διέπουν τη λειτουργία τους. Αυτό επεσήμανε ο επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, σε σημερινή ομιλία του, διευκρινίζοντας ωστόσο πως η ίδια η Fed δεν έχει λάβει ακόμη τις τελικές αποφάσεις της για το ψηφιακό δολάριο
.

Ο κύριος Πάουελ, μιλώντας σε πάνελ στο Innovation Summit της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) με θέμα τα ψηφιακά νομίσματα, αναγνώρισε την ταχεία επέκταση του κλάδου, όπως και τις ευκαιρίες που δημιουργούν τα ψηφιακά νομίσματα για το σύστημα πληρωμών, ενθαρρύνοντας και τον ανταγωνισμό στο χρηματοπιστωτικό μέτωπο.

Όμως, για το λόγο αυτό στάθηκε στην ανάγκη οι κεντρικές τράπεζες να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των διεθνών συστημάτων των πληρωμών και να βρουν κοινό παρανομαστή στην δρομολόγηση συγκεκριμένων κανόνων.

Μάλιστα, εξήγησε ότι η Fed προτίθεται να συνεργαστεί με τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες στο μέτωπο των crypto και των stablecoins, καθώς οι τωρινοί κανόνες που υπάρχουν δεν έχουν δημιουργηθεί για να καλύπτουν τον τρόπο δράσης και λειτουργίας των κρυπτονομισμάτων, ακόμη και των ψηφιακών νομισμάτων των κεντρικών τραπεζών. Εξάλλου, η αμερικανική κεντρική τράπεζα από μόνη της έχει αρχίσει να εργάζεται πάνω στο θέμα του εποπτικού πλαισίου των digital assets.

«Υπάρχει ανησυχία για πιθανές χρηματοοικονομικές αστάθειες σε κάποια από τα προϊόντα. Δεν γνωρίζουμε πως θα συμπεριφερθούν κάποια από τα ψηφιακά προϊόντα σε εποχές στρεσαρίσματος της αγοράς, κάτι που θα μπορούσε να οδηγούσε σε μεγάλες αποσταθεροποιητικές εκροές, ούτε γνωρίζουμε πως οι κλυδωνισμοί στις αγορές των crypto θα μπορούσαν να μολύνουν το παραδοσιακό χρηματοοικονομικό σύστημα» τόνισε μεταξύ άλλων.

Για όλους αυτούς του λόγους η Fed δεν έχει λάβει ακόμη την τελική απόφαση της για το αν θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της δημιουργίας CBDC (ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας).

Νωρίτερα φέτος η κεντρική τράπεζα δημοσιοποίησε μια «λευκή βίβλο» στην οποία αναπτύσσονταν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των CBDCs. Είναι γνωστό επίσης πως το υπουργείο Οικονομικών, μετά από εντολή του Οβάλ Γραφείου, επεξεργάζεται μια έκθεση για την πιθανή δημιουργία ψηφιακού δολαρίου, σε συνεργασία και με έτερα σχετικά υπουργεία. Αν και τον τελικό λόγο σε κάθε περίπτωση έχει η Fed.

About Freegr network

Από το Blogger.