freegr

Τα νέα επαγγέλματα που δημιουργεί η ΑΙ

 


Όταν οποιαδήποτε σημαντική νέα τεχνολογία αναδύεται δυναμικά, η συζήτηση στρέφεται γρήγορα σε θέσεις εργασίας. Και έτσι συμβαίνει με το Generative AI. Πώς θα επηρεάσει η γενετική τεχνητή νοημοσύνη τις θέσεις εργασίας; Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι η δυνατότητα της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης να δημιουργήσει εντελώς νέες θέσεις εργασίας.

Αντί να αντικαταστήσει τους εργαζομένους, η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει μια νέα ανάγκη για ειδικευμένους εργαζομένους – επαγγελματίες με την ικανότητα να διαχειρίζονται και να αξιοποιούν το καλύτερο από τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη. Πώς μπορεί να μοιάζουν αυτές οι δουλειές; Το Forbes δημιούργησε μια λίστα με τους αναδυόμενους ρόλους που σχετίζονται με τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη.

Τεχνητή νοημοσύνη: Κορυφαία ευκαιρία για τον κλάδο τεχνολογίας – Τι δείχνει έκθεση της ΕΥ

Μηχανικός υποδείξεων ΑΙ (AI Prompt Engineer)

Οι μηχανικοί υποδείξεων είναι ειδικοί στο να χρησιμοποιούν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT για να προσφέρουν συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, αντί να είναι ειδικοί στον προγραμματισμό, οι μηχανικοί χρειάζονται ισχυρές επικοινωνιακές δεξιότητες, προσοχή στη λεπτομέρεια, κριτική σκέψη και δεξιότητες δεδομένων (από την άποψη της επεξεργασίας των πληροφοριών που χρειάζεται το AI).

Ειδικός Γενετικού Σχεδιασμού (Generative Design Specialist)

Κάτι σαν ένας μηχανικός υποδείξεων, αλλά εστιάζει στα αποτελέσματα σχεδιασμού, αυτός ο ρόλος θα γίνεται όλο και πιο δημοφιλής σε τομείς όπως η αρχιτεκτονική, ο σχεδιασμός προϊόντων και η μηχανική. Με λίγα λόγια, επειδή η γενετική τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία σχεδόν απεριόριστων παραλλαγών σχεδιασμού, θα χρειαστούν ειδικοί για να την καθοδηγήσουν και να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματά για την επίτευξη βέλτιστων σχεδίων. 

Διαχειριστής Εισαγωγής Δεδομένων Εξαγωγής Αποτελεσμάτων (AI Input and Output Manager)

Ένας πιο στρατηγικός ρόλος μετά τον μηχανικό υποδείξεων που επιβλέπει τις πληροφορίες που εισρέουν σε συστήματα παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης και τα αποτελέσματα που παρέχουν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό θα γίνεται όλο και πιο σημαντικό καθώς θα προκύπτουν ζητήματα σχετικά με το απόρρητο δεδομένων, τα πνευματικά δικαιώματα, την επεξήγηση της τεχνητής νοημοσύνης και την προκατάληψη της τεχνητής νοημοσύνης.

Αναθεωρητής περιεχομένου AI/Ελεγκτής περιεχομένου

Σε όλες τις μορφές περιεχομένου  θα χρειαστούν ανθρώπινοι αναθεωρητές για να αξιολογήσουν την ποιότητα, την ακρίβεια και την καταλληλόλητα του περιεχομένου.

Εκπαιδευτής AI

Πρόκειται για επαγγελματίες που ειδικεύονται στη «διδασκαλία» και τη βελτίωση μοντέλων AI. Τα καθήκοντά τους μπορεί να κυμαίνονται από την τροφοδοσία των δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης έως τη λεπτομέρεια των εξόδων για τη διασφάλιση της ακρίβειας και της συνάφειας.

Μηχανικός Συντήρησης AI

Όπως κάθε σύστημα, τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης απαιτούν συντήρηση όσον αφορά την ενημέρωση των μοντέλων, τη διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας των συστημάτων και την αντιμετώπιση προβλημάτων. 

Ειδικός Ασφαλείας AI

Το τοπίο της κυβερνοασφάλειας γίνεται πολύ πιο περίπλοκο χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, με πιο εξελιγμένες επιθέσεις phishing, κακόβουλο λογισμικό και πολλά άλλα. Θα χρειαστούν εμπειρογνώμονες που θα μπορούν να υπερασπιστούν τα συστήματα από την κακόβουλη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης – και ενδεχομένως να αξιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για τον μετριασμό των απειλών.

Εκπαιδευτής AI

Ακριβώς όπως η παιδεία στους υπολογιστές έγινε θεμελιώδης δεξιότητα στα τέλη του 20ού και στις αρχές του 21ου αιώνα, η παιδεία τεχνητής νοημοσύνης θα γίνει κρίσιμη στο μέλλον. Εμφανίζονται εκπαιδευτές που μπορούν να διδάξουν σε άτομα για τη λειτουργία, τα οφέλη και τις προκλήσεις της AI.

Ειδικός Ηθικής AI

Δεδομένων των ισχυρών δυνατοτήτων του GenAI, υπάρχει ξεκάθαρη ανάγκη για επαγγελματίες που μπορούν να διασφαλίσουν ότι αυτά τα συστήματα αναπτύσσονται και χρησιμοποιούνται με ηθικό τρόπο, χωρίς προκαταλήψεις και με τρόπους που είναι κοινωνικά υπεύθυνοι. Έτσι, μέρος της αποστολής ενός ειδικού ηθικής τεχνητής νοημοσύνης θα είναι η δημιουργία και η εφαρμογή κατευθυντήριων γραμμών που διέπουν την ηθική, ασφαλή χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. 

Διαχειριστής Συμμόρφωσης AI

Εάν ο ρόλος ενός ηθικολόγου αφορά τη διαμόρφωση της ηθικής χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, ο ρόλος του διαχειριστή συμμόρφωσης είναι να διασφαλίσει ότι αυτές οι οδηγίες ακολουθούνται σωστά. Καθώς αυξάνεται η ρύθμιση και ο έλεγχος της τεχνητής νοημοσύνης, θα χρειαστούν ειδικοί επαγγελματίες συμμόρφωσης για να διασφαλίσουν ότι η επιχείρηση ενεργεί εντός νομικών πλαισίων.

Σχεδιαστής Προσωπικότητας AI

Καθώς εμφανίζονται όλο και περισσότερα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, είναι λογικό ότι θα χρειαστούν τις δικές τους μοναδικές «προσωπικότητες» για να τα διαφοροποιήσουν από τον ανταγωνισμό. Ως εκ τούτου, θα μπορούσαμε να δούμε έναν νέο ρόλο αφιερωμένο στη δημιουργία ελκυστικών, συμπαθητικών προσωπικοτήτων για οντότητες τεχνητής νοημοσύνης

Προγραμματιστής προσαρμοσμένων λύσεων AI

Ενώ πολλές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να είναι ευρείες, υπάρχει μια αυξανόμενη αγορά για προσαρμοσμένες, εξειδικευμένες λύσεις τεχνητής νοημοσύνης προσαρμοσμένες σε συγκεκριμένες ανάγκες ή προκλήσεις του κλάδου.

Εν κατακλείδι

Καθώς η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να εξελίσσεται, θα αναδυθούν νέοι θέσεις εργασίας που θα επικεντρώνονται στην καθοδήγηση, τη βελτίωση και την ερμηνεία της τεχνητής νοημοσύνης – αλλά και την ενσωμάτωση των δυνατοτήτων της σε διάφορους τομείς. Οπότε, αντί να εστιάσουμε στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη αποκλειστικά ως παράγοντα που διαταράσσει την εργασία, θα πρέπει επίσης να την αναγνωρίσουμε ως δημιουργό θέσεων εργασίας.

About Freegr network

Από το Blogger.