freegr

Τριπλάσιο αριθμό CPU διαθέτει η Intel στην αγορά, από ό,τι AMD και Apple μαζί

 


Παρότι ο αριθμός των φορτίων που διακινήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο και αφορούσαν προσωπικούς υπολογιστές κατέγραψε σχετική κάμψη στο μεγαλύτερο διάστημα του 2023, εντοπίζονται ορισμένα σημάδια που επιτρέπουν μια σχετική αισιοδοξία ως προς τη συνολική ανάκαμψη της αγοράς. Συγκεκριμένα, το κομμάτι των GPU κατέγραψε αύξηση της τάξης του 5,9% προς τα τέλη του προηγούμενου έτους και, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα, στο κομμάτι που έχει να κάνει με την αγορά σταθερών και φορητών υπολογιστών φαίνεται πως η Intel επανέρχεται δυναμικά στον τομέα των επεξεργαστών, καθώς καταγράφει ιδιαίτερα σημαντικό προβάδισμα έναντι των πλησιέστερων ανταγωνιστών της. 

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Canalys, εταιρία που ασχολείται με την ανάλυση της διεθνούς τεχνολογικής αγοράς. Στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2023, η Intel διακίνησε τον εκπληκτικό αριθμό των 50 εκατομμυρίων CPU, διατηρώντας το μερίδιο αγοράς που κατέχει στο 78%, καταγράφοντας ετήσια αύξηση της τάξης του 3% περίπου. Τα αποτελέσματα της Intel είναι θεαματικά καλύτερα από εκείνα της AMD, η οποία διέθεσε οκτώ εκατομμύρια CPU, κατακτώντας μερίδιο αγοράς της τάξης του 13%, ενώ εμφάνισε μικρή μείωση, της τάξης του 1%, σε σχέση με τα στοιχεία της περασμένης χρονιάς.

Ακόμη και έτσι, η AMD διακίνησε σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό CPU από ό,τι η Apple, η οποία διέθεσε στην αγορά έξι εκατομμύρια μονάδες, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 4%. Με άλλα λόγια, η Intel διέθεσε στην αγορά υπερτριπλάσιο αριθμό επεξεργαστών για σταθερούς και φορητούς υπολογιστές από ό,τι οι δύο βασικοί ανταγωνιστές της, επίτευγμα αξιοσημείωτο, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη ότι η AMD έχει διαθέτει στην αγορά ορισμένες άκρως ανταγωνιστικές προτάσεις, μεταξύ των οποίων το Ryzen 7 7800X3D, που κυριαρχεί στις μετρήσεις επιδόσεων.

Ακόμη και έτσι, δεν είναι το PC gaming και οι επιδόσεις των επεξεργαστών για σταθερούς υπολογιστές οι μόνες σημαντικές παράμετροι. Ο τομέας των φορητών υπολογιστών πιστώνεται τη δυναμική ενίσχυση που καταγράφεται τόσο στις πωλήσεις GPU όσο και CPU, και παρότι οι gaming φορητοί υπολογιστές προφανώς αντιστοιχούν σε σημαντικό ποσοστό αυτής της αύξησης, οι πωλήσεις απλούστερων μοντέλων φορητών υπολογιστών φέρεται να αντιστοιχούν στο σχεδόν 69% της παγκόσμιας αγοράς επεξεργαστών.

Η μπλε ομάδα, επομένως, διατηρεί κυρίαρχη θέση στην αγορά, σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, διατηρώντας την κατηγορία των x86 CPU κάτω από τον απόλυτο έλεγχό της.

Όμως, εφόσον επιβεβαιωθούν ορισμένες πρόσφατες διαρροές, δεν αποκλείεται η AMD να διαθέσει στην αγορά νέες προτάσεις στο κομμάτι των CPU για σταθερούς υπολογιστές, μέσα από τη σειρά Granite Ridge Zen 5, που εκτιμάται πως θα ανακοινωθούν κάποια στιγμή μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου φέτος. Στην κατηγορία των επεξεργαστών για φορητούς υπολογιστές, η σειρά Strix Point Zen 5 επίσης φημολογείται ότι θα κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στο τρέχον έτος.

Για την ώρα, η Intel τηρεί σιγή ιχθύος σχετικά με την επόμενη γενιά επεξεργαστών Arrow Lake, που θα αντικαταστήσουν τους Raptor Lake Refresh, αν και ενόψει της Computex τον Ιούνιο, όπου ο Πατ Γκέλινγκερ, διευθύνων σύμβουλος της Intel, θα είναι εκ των βασικών ομιλητών, ενδεχομένως να προκύψει μια σαφέστερη ιδέα ως προς το πότε θα δούμε τους κόκκινους και τους μπλε να αναμετρώνται στην αγορά των σταθερών υπολογιστών με τις νέες προτάσεις τους ή ακόμη κι αν θα παρουσιαστούν κάποιες νέες προτάσεις στην κατηγορία των φορητών, με τη σειρά Lunar Lake. 

About Freegr network

Από το Blogger.