freegr

STOP στα social media για νέους κάτω των 16 ετών – Αυστηρός νόμος

 


Η πολιτεία της Φλόριντα στις ΗΠΑ εξετάζει να απαγορέψει πλήρως την πρόσβαση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στους νέους κάτω των 16 ετών, ακόμη και εάν αυτοί έχουν τη συγκατάθεση των γονέων τους. Πρόκειται για την πιο αυστηρή τέτοια νομοθεσία που έχει εξεταστεί ποτέ στις ΗΠΑ, η οποία μπορεί να αποτελέσει βαρόμετρο και για άλλες πολιτείες της χώρας.

Το νομοθετικό σώμα της πολιτείας, όπου πλειοψηφία είναι οι Ρεπουμπλικάνοι, πέρασε ήδη με τεράστια πλειοψηφία (108 υπέρ και 7 κατά στη Βουλή των Αντιπροσώπων) νομοθεσία προς αυτή την κατεύθυνση, με το σκεπτικό πως με τον τρόπο αυτό προστατεύονται οι νέοι από τους διαδικτυακούς κινδύνους που αφορούν την ψυχική τους υγεία. Για να διασφαλίζεται ότι οι χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι άνω των 16, θα πρέπει να χρησιμοποιείται ανεξάρτητο σύστημα εξακρίβωσης της ηλικίας, όπως επίσης προβλέπεται. Οι λογαριασμοί στα social media όσων είναι κάτω από 16 στην πολιτεία θα κλείνουν.

Τώρα το νομοσχέδιο έχει φτάσει για τελική έγκριση στο γραφείου του –επίσης Ρεπουμπλικάνου- κυβερνήτη της πολιτείας Ρον ΝτεΣάντις ο οποίος εξετάζει εάν θα προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές. Από τον προηγούμενο μήνα που το θέμα άρχισε να συζητείται ακόμη περισσότερο, ο κυβερνήτης της Φλόριντα είχε σχολιάσει ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να παραβιάζονται προσωπικά δεδομένα χρηστών στην προσπάθεια να διαπιστωθεί ποιοι είναι κάτω από 16 και ποιοι όχι.

Η Γερουσία της πολιτείας έχει ήδη εγκρίνει το ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων (23 ψήφοι υπέρ και 14 κατά) κάνοντας κάποιες αλλαγές για να μην υπάρχουν ανησυχίες περί ιδιωτικότητας, αλλά μένει να φανεί τώρα τι θα πει ο ίδιος ο ΝτεΣάντις. Επίσης υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να επιβληθεί μια τέτοια απαγόρευση αλλά και πόσο νόμιμη θα είναι αυτή ειδικά με βάση το Πρώτο Άρθρο του Συντάγματος των ΗΠΑ που αφορά την ελευθερία του λόγου. 

Οι πολέμιοι της νομοθεσίας

Κι άλλες πολιτείες έχουν εξετάσει να περάσουν παρόμοιους περιορισμούς, χωρίς όμως επιτυχία. Στο Άρκανσο ομοσπονδιακό δικαστήριο έβαλε μπλόκο σε εφαρμογή παρόμοιου νόμου το περασμένο καλοκαίρι η οποία απαιτούσε γονική συναίνεση για να δημιουργηθούν νέοι λογαριασμοί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην ίδια στη Φλόριντα όσοι τάσσονται κατά της νομοθεσίας αυτής υποστηρίζουν ότι παραβιάζει το Πρώτο Άρθρο του Συντάγματος και ότι θα πρέπει οι γονείς –και όχι η κυβέρνηση- να εποπτεύουν τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης των παιδιών.

Στους υπέρμαχους, αλλά και στους πολέμιους του νομοσχεδίου αυτού βρίσκονται ταυτόχρονα και Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί οπότε δεν τίθεται θέμα κομματικής γραμμής. Ο ΝτεΣάντις από την πλευρά του αναγνωρίζει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να βλάψουν τους εφήβους αλλά αναγνωρίζει κι αυτός ότι το σημαντικότερο ρόλο πρέπει να τον έχουν οι γονείς. Διχασμένοι εμφανίζονται σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης -ειδικά σε μέσα ενημέρωσης της συγκεκριμένης πολιτείας- και πολλοί γονείς.

Η νομοθεσία που ψηφίστηκε από τους νομοθέτες της Φλόριντα είναι διαθέσιμη (στα αγγλικά) στον ιστότοπο της Γερουσίας της πολιτείας.

Η ομοσπονδιακή νομοθεσία των ΗΠΑ, η οποία είναι δεσμευτική για όλες τις πολιτείες της χώρας, ορίζει ήδη ότι απαγορεύεται σε άτομα κάτω των 13 ετών να έχουν λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όμως η νομοθεσία αυτή φαίνεται ότι δεν εφαρμόζεται.

Πηγή: ot.gr 

About Freegr network

Από το Blogger.