ADSL

Έχει δικές του 'γκρίζες ζώνες' το Facebook!


Ούτε μία ημέρα δεν μπορούν να περάσουν οι περισσότεροι από τους χρήστες-μέλη της ιστοσελίδας «κοινωνικής δικτύωσης» Facebook, χωρίς να ρίξουν έστω μια ματιά στον ψηφιακό κόσμο που συγκεντρώνει τους φίλους τους από κάθε γωνία της Γης. Πολλοί έχουν εθιστεί στη χρήση του, άλλοι απλώς θέλουν να είναι μέσα στη μόδα. Οι περισσότεροι, όμως, αγνοούν τους κινδύνους που κρύβει ο δημοφιλής διαδικτυακός τόπος, κυρίως γιατί δεν διάβασαν τα ψιλά γράμματα όταν αποδέχτηκαν τους όρους χρήσης.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της 'Ημερησία' Όπως κάθε κοινωνία -έστω και ψηφιακή- το Facebook παρουσιάζει φαινόμενα παθογένειας. Οι αστυνομικές αρχές της Βρετανίας προειδοποίησαν το κοινό για τους κινδύνους πλαστοπροσωπίας που διατρέχουν, καθώς ένας στους έξι χρήστες 16-25 ετών έχει δημοσιεύσει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.Το Facebook, όμως, αποδεικνύεται καταστροφικό και για την παραγωγικότητα στον χώρο εργασίας. Έρευνα της βρετανικής εφημερίδας Guardian αποκάλυψε ότι περίπου 130 εκατομμύρια στερλίνες είναι η ζημία για τις εταιρείες από τις χαμένες εργατοώρες από την ενασχόληση των εργαζομένων με το Facebook, καθώς κατά μέσο όρο ξοδεύουν 143 λεπτά από την εργασίας τους μηνιαίως για τον σκοπό αυτό.Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα είναι αυτό της διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, καθώς δημοσιεύουν φωτογραφίες, «ταχυδρομούν» προσωπικά ηλεκτρονικά μηνύματα, πληροφορίες κ.λπ. Φήμες στο διαδίκτυο θέλουν το Facebook να συνεργάζεται «μυστικά» με το FBI και τη CIA, διευκολύνοντας τον εντοπισμό καταζητούμενων, κάτι που οι διαχειριστές της ιστοσελίδας αρνούνται κατηγορηματικά.
Οι όροι εγγραφής
«Αναρτώντας χρηστικό περιεχόμενο σε οποιοδήποτε μέρος της ιστοσελίδας, αυτομάτως παραχωρείτε και εγγυάστε ότι έχετε το δικαίωμα να παραχωρείτε στην εταιρεία, μια ανέκκλητη, διαρκή, μη αποκλειστική, μεταβιβάσιμη, πλήρως τιμώμενη, παγκόσμια άδεια για χρήση, αντιγραφή, δημόσια παρουσίαση, δημόσια έκθεση, μετάφραση, περικοπή και διάθεση του υλικού του χρήστη, για οποιοδήποτε σκοπό της ιστοσελίδας», αναφέρουν τα ψιλά γράμματα των όρων εγγραφής, που σχεδόν ποτέ δεν διαβάζουμε. Με άλλα λόγια, το Facebook μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε πληροφορία του παραχωρείτε τόσο για σας όσο και για τους φίλους σας. Το σκηνικό που διαμορφώνεται είναι «Οργουελικό». Υπό το πρίσμα αυτό, ορισμένοι εκτιμούν ότι η άνεση και η «παρεϊστικη» ατμόσφαιρα μεταξύ των χρηστών μπορεί να αποδειχθεί σε μπούμερανγκ για το Facebook, καταλήγοντας σε μια ομαδική εξέγερση των χρηστών εναντίον των όρων χρήσης. Τα προσωπικά δεδομένα και οι συνήθειες των μελών της ιστοσελίδας αποτελούν «χρυσάφι» για τους διαφημιστές και για την πρακτική της στοχευμένης διαφήμισης. Οι όροι που αποδέχεστε κατά την εγγραφή δίνουν το νομικό δικαίωμα στο Facebook να διαχειριστεί όπως θέλει το περιεχόμενο, ιδιαίτερα όταν το αντίτιμο είναι πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Κανείς δεν θα πρέπει να έχει αυταπάτες ότι η υπηρεσία της «ψηφιακής συναναστροφής» είναι μια επιχείρηση και μάλιστα ιδιαίτερα επικερδής.
Ιστορίες κοινωνικής δικτύωσης
Πρόκειται για μια δωρεάν ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης (social networking) ή καλύτερα «ψηφιακής συναναστροφής», όπου τα μέλη της μπορούν να συνδέονται μεταξύ τους, να μοιράζονται φωτογραφίες, να ανταλλάσσουν αρχεία, αλλά και να χρησιμοποιούν μία σειρά από εφαρμογές και υπηρεσίες. Το πλεονέκτημα αυτού του ψηφιακού περιβάλλοντος είναι ότι οι φίλοι καθενός μπορούν να βρίσκονται σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Τα ενεργά μέλη του Facebook υπολογίζονταν στα μέσα Νοεμβρίου σε περίπου 52 εκατομμύρια σε παγκόσμιο επίπεδο και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 60 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2007. Στοιχεία από 'Ημερησία'.

Περίπου το 42% των χρηστών του διαδικτύου επισκέπτεται ιστοσελίδες ψηφιακών συναναστροφών, μια δραστηριότητα που παρουσιάζει αλματώδη αύξηση σε σχέση με πέρσι (23%). Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Facebook, Κρις Χιουζ, ένας χρήστης περνά κατά μέσο όρο 19 λεπτά ημερησίως στις σελίδες αυτές.

About Freegr network

Από το Blogger.