Google

Νέα μηχανή αναζήτησης πέρα από το.. Γούγλη!


Ο Jimmy Wales, ιδρυτής της Wikipedia, έχει ξεκινήσει την υλοποίηση μίας "ανοικτής" μηχανής αναζήτησης η οποία θα αρχίσει τη δοκιμαστική της λειτουργία στις 7 Ιανουαρίου του νέου έτους. O Wales αναφέρθηκε στον αδιαφανή τρόπο με τον οποίο οι δύο μηχανές αναζήτησης Google και Yahoo φθάνουν στα αποτελέσματα τα οποία προβάλλουν. Αντίθετα, η ανοικτή μηχανή αναζήτησης Wikia, θα παρέχει πλήρη διαφάνεια σε επίπεδο αλγορίθμου αλλά και βάσης δεδομένων. Η κίνηση αυτή δεν είναι απλά η δημιουργία μίας ακόμα νέας μηχανής αναζήτησης αλλά η έμμεση δημιουργία χιλιάδων νέων μηχανών και η πρόκληση σοβαρού ανταγωνισμού στο συγκεκριμένο πεδίο. Σήμερα για να ιδρυθεί μία μηχανή αναζήτησης χρειάζεται δικτυακό εξοπλισμό, servers και bandwidth το οποίο κοστίζει εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να καταγράφει (web crawling) σε περιοδική βάση το περιεχόμενο του Διαδικτύου. Έτσι, λόγω του κόστους έναρξης και λειτουργίας (ελλείψει βιώσιμων πλάνων λειτουργίας), ο ανταγωνισμός στη "βιομηχανία της αναζήτησης" είναι αρκετά περιορισμένος. Το σκεπτικό πίσω από την ανοικτή μηχανή αναζήτησης Wikia βασίζεται σε δύο ορθολογικότερες αρχές:
1) Το έργο του web crawling δεν χρειάζεται να παραλληλίζεται και η κάθε μηχανή αναζήτησης να προβαίνει σε δαπανηρή "σάρωση" του Internet, καταγράφοντας τη δική της, ξεχωριστή βάση δεδομένων. H βάση δεδομένων της Wikia, η οποία θα προκύπτει από το τακτικό crawling του Διαδικτύου, θα είναι διαθέσιμη σε όλους - επιτρέποντας έτσι στον κάθε ενδιαφερόμενο να προβεί στη ανέξοδη δημιουργία δικής του μηχανής αναζήτησης με δικούς του ή τυποποιημένους αλγόριθμους φιλτραρίσματος και συσχέτισης - αφού πλέον το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων (η παγκόσμια τακτική καταγραφή του Διαδικτύου) θα έχει αναιρεθεί.
2) Ανταγωνισμός στο επίπεδο των αλγορίθμων. Προφανώς αναζητεί κάτι περισσότερο από αυτό που προσφέρει ο Γούγλης, σε αυτή την περίπτωση υπάρχει το θέμα της προσωποιημένης αναζήτησης και κατά πόσον οι μηχανές αναζήτησης θα είναι περισσότερο ανθρωποκεντρικές αναπτύσσοντας τεχνητή νοημοσύνη σε κάποιο έστω μικρό βαθμό. Σίγουρα είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει αρκετά την νέα χρονιά.

About Freegr network

Από το Blogger.