τεχνολογία

Τι είναι το cloud τελικά φιλαράκι μου;

Όλοι μας έχουμε χρησιμοποιήσει υπηρεσίες Cloud, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο. Οι υπηρεσίες email, οι εφαρμογές αποθήκευσης, τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στην ομπρέλα του Cloud Computing. Ωστόσο, στις μέρες μας σου φαίνεται λογικό να υπάρχουν τόσο εξελιγμένες υπηρεσίες και τεχνολογίες, έτσι δεν είναι;
Γνωρίζεις όμως ότι το cloud υπάρχει απ' το 1950, όταν ο Herb Grosch, επιστήμονας και συγγραφέας του βιβλίου «Ο νόμος του Grosch» συνέλαβε την ιδέα της λειτουργίας μιας υπηρεσίας που θα έτρεχε δεδομένα για ολόκληρο τον κόσμο; Κάπως έτσι έγινε και η πρώτη σύλληψη της ιδέας αυτού που ονομάζουμε σήμερα Cloud Computing.
Η ανάγκη για νέες τεχνολογίες που προσφέρουν ασφάλεια στην αποθήκευση και ευκολία στην πρόσβαση είναι οι κυριότεροι λόγοι που αναπτύχθηκε ιδιαίτερα αυτός ο τομέας τεχνολογίας. Και φυσικά, όπως είναι προφανές, η τεχνολογία του Cloud Computing έχει εξελιχθεί μέσα στις δεκαετίες.
Σήμερα, μιλάμε για μια απαραίτητη λειτουργία τόσο για προσωπική, όσο και επαγγελματική χρήση. Χαρακτηριστικό είναι το ποσοστό χρήσης cloud υπηρεσιών για την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, περίπου το 40% των ελλήνων εμπιστεύεται τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, κυρίως για αποθήκευση πληροφοριών. Παράλληλα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 86% των χρηστών χρησιμοποιεί το cloud για προσωπική χρήση.
Περισσότερες πληροφορίες για την χρήση του cloudcomputing μπορείς να βρεις εδώ.
Γιατί κάποιος να χρησιμοποιήσει το Cloud Computing;
Εδώ έχουμε συνοψίσει κάποια απ' τα πλεονεκτήματα του Cloud Computing:
-Όλα τα cloud προϊόντα είναι αρκετά φθηνότερα (ή και δωρεάν) σε σχέση με τα αντίστοιχα software προγράμματα.
-Σε περίπτωση που υπάρχει χρέωση είναι συνήθως ανάλογη της χρήσης που θα κάνεις και του χρόνου που θα χρησιμοποιήσεις την υπηρεσία. Αυτό ονομάζεται αλλιώς μοντέλο «Pay As You Go». Άρα, ποτέ δεν θα πληρώσεις για κάτι που δεν θα χρησιμοποιήσεις, αποφεύγοντας έτσι περιττά έξοδα.
-Δεν χρειάζεται συντήρηση ή εξειδικευμένος hardware εξοπλισμός (πχ. Servers, αποθηκευτικά μέσα).
-Δεν χρειάζονται ειδικές και τεχνικές γνώσεις.
-Αυτόματα backup για μεγαλύτερη ασφάλεια και μηδενικές απώλειες δεδομένων. Έτσι, γλιτώνεις από συνηθισμένες περιπτώσεις κλοπής ή απώλειας δεδομένων, καθώς ακόμα κι αν χάσεις τις πληροφορίες που έχεις αποθηκεύσει, μπορείς να τις κατεβάσεις ξανά, χρησιμοποιώντας απλώς τον κωδικό πρόσβασής στην υπηρεσία που έχεις επιλέξει.
-Με τη διευρυμένη χρήση των δικτύων 3G και Wi-Fi, μπορείς να έχεις πρόσβαση στις πληροφορίες σου, εύκολα και γρήγορα, από οπουδήποτε, είτε από το smartphone σου, είτε από το tablet σου. Για παράδειγμα, ακόμα κι αν βρίσκεσαι σε εξωτερικό ραντεβού, μπορείς να έχεις πρόσβαση στην ηλεκτρονική σου ατζέντα, στις επαφές σου ή σε σημειώσεις που έχεις αποθηκεύσει σε κάποια cloud υπηρεσία, χωρίς να κουβαλάς τίποτα μαζί σου!
-Μιας και δεν χρειάζεται να τυπώνεις οτιδήποτε, επιτυγχάνεις τη μείωση του υλικού όγκου του γραφείου, άλλα και του όγκου πληροφορίας που εγκαθιστάς στις συσκευές σου.pcnea

About Freegr network

Από το Blogger.