Ελλάδα

Η Ελλάδα ψηφίζει στο κρίσιμο δημοψήφισμα

Αθήνα: Με την προσοχή όλου του πλανήτη στραμμένη στην Ελλάδα και τη διαχείριση της επόμενης μέρας, οι  Έλληνες πολίτες προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για το «Όχι» ή το «Ναι» σε ένα δημοψήφισμα που επηρεάζει την Ευρωζώνη, αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Η Αθήνα είναι αποδέχτης τρομακτικών σεναρίων όσον αφορά στο στάτους των ελληνικών τραπεζών και πιέσεων για τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν, όποιο 
και να είναι το αποτέλεσμα.
Το Σάββατο, η συνήθης «σιγή της παραμονής» της κάλπης διαταράχθηκε εκ των πραγμάτων με δηλώσεις τόσο ελλήνων υπουργών όσο και ευρωπαίων αξιωματούχων.  
Το κλίμα, με δεδομένους και τους περιορισμούς στις τραπεζικές συναλλαγές, εντάθηκε από το σενάριο που διοχετεύτηκε από τον ξένο Τύπο για «κούρεμα» στις καταθέσεις -κάτι που έσπευσαν να διαψεύσουν τόσο το υπουργείο Οικονομικών και τα επίσημα ελληνικά τραπεζικά χείλη, όσο και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, που υπενθύμισε πως οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ είναι διασφαλισμένες από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. 


Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 και προβλέπεται να κλείσουν στις 19:00. Οι δημοσκοπήσεις έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και εμφανίζουν ουσιαστικά ισοδύναμα το «ναι» και το «όχι». Η πρώτη ασφαλής εκτίμηση αναμένεται στις 21:00 το βράδυ της Κυριακής, αν και, προφανώς, όσο μικρότερη είναι η διαφορά, τόσο αργότερα θα αποσαφηνιστεί η εικόνα. 

Άριστα ενημερωμένη πηγή της Ευρωζώνης δήλωσε στον «Φ» ότι, «σε κάθε περίπτωση, η διαχείριση της επόμενης μέρας θα είναι εξαιρετικά δύσκολη». Όπως υποστήριξε, «εάν το αποτέλεσμα είναι ‘’Οχι’’, οι προϋποθέσεις επανέναρξης της διαδικασίας διαπραγμάτευσης δεν θα είναι τόσο απλές όσο διαφημίζει η Κυβέρνηση Τσίπρα», παραπέμποντας στον «κίνδυνο άτακτης κατάρρευσης (meltdown) του τραπεζικού συστήματος», ως αποτέλεσμα ενός ενδεχόμενου κλεισίματος της στρόφιγγας του ELA. Τα πράγματα δεν θα είναι ρόδινα ούτε και με ένα «Ναι». 

Η ίδια πηγή επεσήμανε ότι οι προτάσεις που θα τεθούν στο τραπέζι μιας νέας πιθανής διαπραγμάτευσης θα είναι συντριπτικά σκληρότερες από οποιοδήποτε πλαίσιο έχει στο παρελθόν συζητηθεί. Ενώ, αναμένεται να τεθούν χρονοδιαγράμματα.
 
Τα σενάρια για κούρεμα καταθέσεων και επιβολή τέλους στις ασφαλισμένες καταθέσεις (κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ) επανέρχονται. Πάντως, στην Αθήνα απορρίπτουν κάθε σκέψη για κούρεμα ή για επιβολή «τέλους», θεωρώντας ότι «οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες».

Η σύντομη αλλά εξαιρετικά τεταμένη περίοδος πριν την κάλπη είχε κορυφωθεί το βράδυ της Παρασκευής, με τη συγκέντρωση υπέρ του «όχι» στο Σύνταγμα και κεντρικό ομιλητή τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την συγκέντρωση υπέρ του «ναι» στο Καλλιμάρμαρο.

About Freegr network

Από το Blogger.