τεχνολογία

Daas το τέλος των PC που γνωρίζουμε και το LibreOffice

Daas και SaaS: Έχουν περάσει 38 χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε ο υπολογιστής της IBM. Δεν ήταν ο πρώτος υπολογιστής, αλλά ήταν αυτός που οδήγησε τον Bill Gates και τη Microsoft στην επιτυχία.
Άπό τότε ξεκίνησε η επανάσταση του PC. Πριν από την εποχή εκείνη, πρόσβαση σε υπολογιστές είχαν μόνο οι χομπίστες και οι επιστήμονες.


Μετά ήρθε η εξάρτηση, από τις μεγάλες εταιρίες ηλεκτρονικών υπολογιστών, Microsoft πρώτα και μετά η Apple το 1984.
Όμως είχαμε τη δύναμη. Περάσαμε την χρυσή εποχή των προσωπικών υπολογιστών. Οι Power-users αποφάσιζαν το τι θα χρησιμοποιούσαμε στα γραφεία και όχι ο CIO.
Η πρώτη αλλαγή του τύπου “bring your own device” δεν ξεκίνησε το 2004 με τα πρώτα smartphones. Συνέβη στη δεκαετία του ’80, με την αύξηση των φθηνών κλώνων IBM. Θυμάμαι τη μεταφορά του μη φορητού μου Compaq Portable στο γραφείο επειδή μου έδινε περισσότερη ευελιξία στην δουλειά μου.
Αυτό συνέβαινε τότε. Ας δούμε τι συμβαίνει τώρα.
Σήμερα, εξακολουθούμε να διαθέτουμε υπολογιστές στο γραφείο μας, αλλά όλο και περισσότερο, χρησιμοποιούμε προγράμματα Software-as-a-Service (SaaS) όπως το Office 365. Πράγματι, το δημοφιλές Google Chromebook, που βασίζεται στο Linux, χρησιμοποιεί εφαρμογές του Google SaaS.
Και δεν είναι μόνο εφαρμογές. Η Microsoft φαίνεται να κατευθύνει την αγορά σε ένα μοντέλο Desktop as α Service (DaaS).
Ή, ας το πούμε και κάπως αλλιώς που μπορεί να ακουστεί πιο γνώριμο:  Windows as a Service.
Χρησιμοποιώντας το Microsoft Managed Desktop (MMD), τα Windows 10Enterprise, το Office 365 και το πακέτο Enterprise Mobility + Security, η διαχείριση του συστήματος πάει στο Cloud, και έρχεται σαν πακέτο με το Microsoft 365 Enterprise.


Το επόμενο βήμα, το Windows Virtual Desktop, είναι σχεδόν εδώ. Θα σας επιτρέψει να κάνετε virtualization στα Windows 7 και 10, σε εφαρμογές του Office 365 ProPlus και άλλες εφαρμογές τρίτων σε εικονικές μηχανές που βασίζονται στο Azure.
Η Microsoft δεν είναι η μόνη που αρχίζει να στρέφεται στο μοντέλο DaaS. Η Citrix που πάει κι αυτή “όπου φυσάει ο άνεμος” ετοιμάζει τις δικές της προσφορές DaaS όπως και VMware.
Δεν νομίζω ότι τα Windows 10 σαν αυτόνομο λειτουργικό σύστημα επιφάνειας εργασίας θα σταματήσουν να υπάρχουν. Εξάλλου, θα χρειάζεται να συνδεθούμε κάπου για να έχουμε πρόσβαση σε ένα εικονικό desktop.
Φυσικά, όλα τα παραπάνω μπορεί να ακούγονται πολύ είναι ωραία για μερικούς ανθρώπους, που αγαπούν τα προγράμματα SaaS. Δεν τους κατηγορώ.
Το Pixelbook με το Chrome OS με τα Google Docs βολεύουν. Όμως οι τάσεις DaaS και SaaS έχουν και μια σκοτεινή πλευρά.
Αν τελικά αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε κάποιο all-in SaaS, παραχωρούμε όλη την εξουσία στις μεγάλες εταιρείες.
Πηγαίνουμε πίσω στη δεκαετία του ’70 όταν η IBM προετοίμαζε το κοινό για την χρήση των υπολογιστών. Σήμερα, θα είναι η Google και η Microsoft, αλλά το μοντέλο φαίνεται να είναι το ίδιο.  Μελλοντικά αν θέλετε να έχετε ένα δικό σας περιβάλλον, θα χρειάζεστε ή ένα Mac desktop, ή κάποιο υπολογιστή με Linux. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που προτιμώ Linux με λογισμικό ανοιχτού κώδικα όπως το LibreOffice. Είμαι υπεύθυνος για το σύστημά μου, και τα δεδομένα μου. 
Ο συμβατικός υπολογιστής της Intel, που χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι για δεκαετίες πάει να χαθεί, και θα μας λήψει…iguru

About Freegr network

Από το Blogger.