τεχνολογία

Το 2019 ήταν χρονιά ρεκόρ στην ποσότητα των ηλεκτρονικών αποβλήτων

Μία νέα αναφορά για τον παγκόσμιο όγκο ηλεκτρονικών αποβλήτων έρχεται για να σκιαγραφήσει ένα ζοφερό μέλλον στον τομέα του περιβάλλοντος. Το 2019 ήταν χρονιά ρεκόρ στην ποσότητα ηλεκτρονικών που πετάξαμε. Στα σκουπίδια κατέληξαν 53.6 εκατομμύρια τόνοι τηλεφώνων, υπολογιστών, οικιακών συσκευών και gadgets, σημειώνοντας μία αύξηση της τάξης του 21% σε σχέση με το 2014. Μάλιστα μία ενδιαφέρουσα σύγκριση για να καταλάβουμε το βάρος αυτό, είναι περισσότερο από το βάρος όλων των ενηλίκων στην Ευρώπη.
Από αυτόν τον τεράστιο όγκο, ανακυκλώθηκε μόλις το 17%, με τα υπόλοιπα να καταλήγουν σε χωματερές, να καίγονται ή να χάνονται στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας.
Είμαστε στην αρχή ενός είδους έκρηξης εξαιτίας της αύξησης της ηλεκτροδότησης που βλέπουμε παντού. Ξεκινά με παιχνίδια, αν δείτε τι γίνεται τα Χριστούγεννα, όλα έρχονται με μπαταρίες ή πρίζα. Και συνεχίζεται με τα κινητά τηλέφωνα, με τις τηλεοράσεις και τους υπολογιστές. - Ruediger Kuehr, Διευθυντής του Sustainable Cycles Programme στο United Nations University
Γύρω στους 50 τόνους υδραργύρου έχουν χαθεί από την ανεξέλεγκτη ρίψη και οι ειδικοί πιστεύουν πως έχουν καταλήξει στο περιβάλλον, επηρεάζοντας τον εγκέφαλο και τη νοητική ανάπτυξη των παιδιών. Ακόμα όμως και οι εργάτες που εργάζονται στον τομέα της ανακύκλωσης, τις περισσότερες φορές δε διαθέτουν τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας και έχουν ελλιπή εκπαίδευση.
Η Ασία έχει τα περισσότερα ηλεκτρονικά απόβλητα σε όγκο, αλλά η Ευρώπη έχει τα περισσότερα ηλεκτρονικά απόβλητα ανά κεφαλή, περίπου τρεις φορές περισσότερα από την Ασία. Διαθέτει ωστόσο και τον υψηλότερο δείκτη συλλογής και ανακύκλωσης στον κόσμο.
Στην Ελλάδα τώρα, το 2019 παράχθηκαν 181.000 τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων, ποσό που αντιστοιχεί σε 16.9 κιλά ανά κεφαλή. Από το σύνολο των ηλεκτρονικών αποβλήτων, συλλέχθηκαν και ανακυκλώθηκαν μόλις οι 56.000 τόνοι, αποκαλύπτοντας πως είμαστε αρκετά πιο πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ο οποίος διαμορφώνεται στο 43%.

About Freegr network

Από το Blogger.