freegr

Η Nvidia ξεπέρασε για πρώτη φορά την Intel ως η μεγαλύτερης αξίας εταιρεία

Για πρώτη φορά στην ιστορία, η Nvidia αναδεικνύεται ως η πιο πολύτιμη εταιρεία κατασκευής chip των HΠΑ. Αυτό συνέβη μετά την προ λίγων ωρών αύξηση της μετοχής της εταιρ
είας κατά 2,3% στα 404$. Όταν η μετοχή έφτασε σε αυτό το ύψος, η κεφαλαιοποίηση αγοράς της Nvidia ανήλθε στα 248 δισ. δολάρια. Την ίδια ημέρα, η αντίστοιχη κεφαλοποίηση για την Intel ήταν 246 δισ. δολάρια.

Η Intel ήταν για καιρό η ηγέτιδα δύναμη της αγοράς chip αλλά δέχεται, πλέον, ισχυρές πιέσεις από τις Nvidia και AMD, αλλά και άλλες εταιρείες. Η κίνηση που επέτρεψε στην Nvidia να αυξήσει τόσο την αξία της ήταν η εμπλοκή της εταιρείας όχι μόνο στην αγορά gaming, αλλά και στο hardware για data centers, οχήματα, ΑΙ κ.α. Η Intel, από την άλλη, δεινοπάθησε με την ποικιλία των αγορών στις οποίες στράφηκε, αντιμετώπισε αρκετές αποτυχίες, ιδιαίτερα με την προσπάθειά της στην αγορά smartphones.

Κατά το 2020, παρά την πανδημία, η μετοχή της Intel έχασε μόνο 3%. Αντίθετα της Nvidia αυξήθηκε κατά 68%.

Η Intel βρίσκεται υπό έντονη πίεση και από εταιρείες όπως οι Samsung και TSMC που συνεχώς κερδίζουν μέρος της αγοραστικής πίτας. Η Intel ακόμα δεν έχει καταφέρει να φέρει προϊόντα 10nm στο desktop και στο enterprise. Ακόμα και η Apple φαίνεται να εγκαταλείπει την Intel, καθώς ανακοίνωσε ότι εντός της διετίας θα μεταβεί σε chip αρχιτεκτονικής ARM δικιάς της κατασκευής.

Τέλος, η AMD ασκεί σημαντική πίεση στην Intel καθώς τα προϊόντα της σειράς Ryzen κυριολεκτικά σαρώνουν την αγορά desktop με τους enthusiasts και τους gamers, στην πλειονότητά τους,  να προτιμούν τα προϊόντα της AMD έναντι αυτών της Intel λόγω της πολύ καλύτερης σχέσης τιμής/απόδοσης.

About Freegr network

Από το Blogger.