τεχνολογία

CERN: Έγκριση για νέο επιταχυντή σωματιδίων σε μήκος 100km

Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) είναι ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα - εργαλεία των πυρηνικών Φυσικών στο CERN, χάριν στον οποίο ήδη έχουν πραγματοποιήσει εντυπωσιακές ανακαλύψεις (βλ. pentaquarkμποζόνιο Higgs), παρόλα αυτά, η διοίκηση του ερευνητικού κέντρου έχει ακόμη μεγαλύτερα σχέδια στην ατζέντα της.
Μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε εγκρίθηκε το νέο πολύ φιλόδοξο σχέδιο για την κατασκευή ενός νέου επιταχυντή σωματιδίων που θα εκτείνεται σε μήκος 100km! Στόχος τους είναι να συνεχίσουν τις έρευνες για τις ιδιότητες του μποζονίου Higgs (ή σωματίδιο του Θεού) πραγματοποιώντας συγκρούσεις ηλεκτρονίων με ποζιτρόνια (το αντίστοιχο θετικά φορτισμένο σωματίδιο).
Η κατασκευή του νέου επιταχυντή θα γίνει υπογείως κοντά στη Γενεύη, αλλά για να φτάσουν σε αυτό το σημείο θα χρειαστεί πρώτα να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και να εξεταστεί αν είναι εφικτή η κατασκευή. Φυσικά για να συμβούν όλα αυτά, θα πρέπει να βρεθούν τα τουλάχιστον €21 δισεκατομμύρια που απαιτούνται.
Εάν όλα πάνε καλά, σε πρώτη φάση θα κατασκευαστεί ο επιταχυντής για τις συγκρούσεις ηλεκτρονίων - ποζιτρονίων, ωστόσο, μετά από χρόνια ονειρεύονται ότι θα ανεβάσουν την ενέργεια στα 100 TeV (teraelectronvolts) από τα 16 TeV του σημερινού LHC. Έχουμε ακόμα καιρό για κάτι τέτοιο, διότι δεν υπάρχει καν η τεχνολογία που απαιτείται για μια τέτοια ενέργεια.
Γεροί να είμαστε, αν καταφέρουν να βρουν χρηματοδότηση, ο νέος επιταχυντής θα λειτουργήσει το 2038

About Freegr network

Από το Blogger.