freegr

Βραβείο 10.000 δολάρια σε Έλληνες ερευνητές του Πανεπιστημίου Πάτρας

 


Το πρώτο βραβείο του World Architecture Festival (WAF) και χρηματικό έπαθλο 10.000 δολαρίων κέρδισαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Πάτρας, για την έρευνά τους με θέμα την αξιοποίηση του βρόχινου νερού στην ψύξη των κτηρίων σε πόλεις με υψηλές θερμοκρασίες.

Η GROHE, παγκόσμιος ηγέτης στις ολοκληρωμένες λύσεις για το μπάνιο και την κουζίνα και ιδρυτικό μέλος και χορηγός του World Architecture Festival (WAF), χορήγησε το βραβείο «Water Research 2020», στο πλαίσιο του WAF που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή αρχιτεκτόνων και επαγγελματιών του design.

Πρόκειται για ένα ελαφρύ σύστημα που μπορεί να τοποθετηθεί σε υπάρχουσες προσόψεις κτηρίων. Το νερό της βροχής συλλέγεται σε μία δεξαμενή οροφής, διαχέεται στο σύστημα και μέρος αυτού ψεκάζεται στο κτήριο, διατηρώντας όσο το δυνατόν περισσότερο νερό. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το νερό συλλέγεται σε μεμονωμένες δεξαμενές, με αποτέλεσμα τους καλοκαιρινούς μήνες να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλαπλούς σκοπούς ψύξης. Το νερό που συγκεντρώνεται φιλτράρεται και διανέμεται σε διάφορες εγκαταστάσεις του κτηρίου, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων ψύξης, ψεκαστηρίων, σε φυτά ή ακόμη και μικρές λίμνες που τροφοδοτούνται μέσω αντλίας που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια.

Οι ερευνητές Κατερίνα Α. Λιάπη και Κύρα Παπανικολάου από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας ανέφεραν ότι η νέα κατασκευή «θα συνδυάζει την υψηλή αισθητική, την τεχνολογία, την αρχιτεκτονική και τα μαθηματικά». Μελλοντικά, θα υπάρχει η δυνατότητα να συμπεριληφθεί και η φύτευση στην περαιτέρω υποστήριξη των μηχανισμών ψύξης. 

«Αυτό που ξεχώρισα στη νικητήρια συμμετοχή είναι ότι μπορεί και συνδυάζει με έξυπνο τρόπο τον περιβαλλοντικό και προϊοντικό σχεδιασμό, και προωθεί τη βιωσιμότητα σε αποπνικτικά αστικά περιβάλλοντα», δηλώνει ο Patrick Speck, Leader LIXIL Global Design στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική και μέλος της κριτικής επιτροπής. 

Ο Paul Finch, Διευθυντής του WAF και κριτής προσθέτει: «Θεωρήσαμε ως κριτική επιτροπή ότι αυτό το έργο άξιζε να κερδίσει, καθώς αξιοποιεί ακόμη και τον παραμικρό πόρο νερού με έναν δημιουργικό τρόπο και προωθεί τη βιωσιμότητα μέσω μίας εντυπωσιακής αισθητικά πρόσοψης». 

Η GROHE υποστήριξε για 12η χρονιά το θεσμό του WAF, έχοντας στόχο να ενδυναμώσει την ανταλλαγή ιδεών ανάμεσα σε επαγγελματίες αρχιτέκτονες και σχεδιαστές που θα φέρουν την αλλαγή και να τιμήσει πρωτοβουλίες που ερευνούν τις αρχιτεκτονικές εφαρμογές του νερού.

About Freegr network

Από το Blogger.