freegr

Έρευνα της ΕΕ αποκαλύπτει τις πειρατικά κατεβασμένες ταινίες στην Ελλάδα

 


Η αρμόδια υπηρεσία προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO - EU Intellectual Property Office) δημοσίευσε σήμερα μια εκτενή ανάλυση της για τις ταινίες, τις τηλεοπτικές σειρές και τους μουσικούς που επλήγησαν περισσότερο από τα πειρατικά downloads σε κάθε χώρα ξεχωριστά.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν αρχίσει να στρέφονται αρκετά προς τους νόμιμους τρόπους πρόσβασης σε περιεχόμενο, καθώς συνολικά μειώθηκε η πειρατεία κατά 15% μέσα στον τελευταίο χρόνο, αλλά και πάλι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό χρηστών που παρότι πληρώνει για ορισμένες υπηρεσίες, εξακολουθεί να κατεβάζει παράνομα περιεχόμενο.

Δεν προκαλεί έκπληξη, επίσης, το γεγονός ότι οι πολίτες που προέρχονται από χώρες με χαμηλά εισοδήματα επιλέγουν σε μεγαλύτερο ποσοστό την παράνομη πρόσβαση σε περιεχόμενο και αποδεικνύεται πως η διείσδυση των νόμιμων υπηρεσιών δεν οδηγεί απαραίτητα σε μείωση της πειρατείας. Το EUIPO καταλήγει, ωστόσο, πως οι καταναλωτές στρέφονται σε παράνομες λύσεις όταν έχουν περιορισμένη πρόσβαση στις νόμιμες οδούς παρακολούθησης (π.χ. αν δεν διατίθεται το Disney+, το HBO Max κλπ. πως θα δεις τις σειρές και τις ταινίες που σ’ ενδιαφέρουν;).

Η έρευνα είναι διαθέσιμη για όλο τον κόσμο από εδώ (αρχείο PDF 123 σελίδων) και αν έχετε λίγο χρόνο μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλα τα στοιχεία για κάθε χώρα ξεχωριστά. Να σημειωθεί, πάντως, ότι έχουν χρησιμοποιηθεί δεδομένα που αφορούν μόνο ένα χρονικό διάστημα του 2018 γι’ αυτό και θα δείτε λίγο πιο παλιές ταινίες, σειρές και καλλιτέχνες.

Για εκείνο, λοιπόν, το διάστημα, το Justice League ήταν η πιο πειρατικά κατεβασμένη ταινία στην Ευρώπη με 42 εκατ. Downloads, η τηλεοπτική σειρά The Walking Dead πήρε την πρωτιά στην κατηγορία της με 435 εκατ. downloads και ο Ed Sheeran “ζημιώθηκε” περισσότερο από κάθε άλλο μουσικό με 7.5 εκατ. downloads.

Ακολουθούν οι λίστες για την Ελλάδα.

pirated-movies-greece.jpg
pirated-series-greece.jpg
pirated-musicians-greece.jpg

*Ακολουθήστε το Freegr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

About Freegr network

Από το Blogger.