freegr

Φθηνότεροι οι λογαριασμοί κινητής τηλεφωνίας από το 2022


Μικρότεροι αναμένεται να είναι οι λογαριασμοί των κινητών επικοινωνιών από το νέο έτος μετά και την μείωση του ειδικού τέλος κινητής τηλεφωνίας που εξήγγειλε από την Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το ειδικό τέλος κινητής θα πάει στο 10% για καρτοκινητή και συμβόλαια, από 12% που είναι σήμερα στην καρτοκινητή και από 12% έως 20% που είναι σήμερα στα συμβόλαια (ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού). Στην περίπτωση των νέων έως 29 ετών μάλιστα που έχουν καρτοκινητό το ειδικό τέλος θα μηδενιστεί.Να θυμίσουμε ότι το ειδικό τέλος επιβλήθηκε για δημοσιονομικούς λόγους για πρώτη φορά το 2009, επιβαρύνοντας υπέρμετρα το σύνολο των κατόχων κινητού. Σήμερα, το τέλος κινητής ανέρχεται σε 12% για χρεώσεις έως 50 ευρώ, σε 15% για χρεώσεις από 50,01 μέχρι και 100 ευρώ, σε 18% για χρεώσεις από 100,01 μέχρι και 150 ευρώ και σε 20% από 150 ευρώ και άνω σε 20%. 

Το όφελος από την οριζόντια μείωση του τέλους για ιδιώτες και επιχειρήσεις αναμένεται μεγάλο, δεδομένου ότι ο ΦΠΑ υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του λογαριασμού που περιλαμβάνει δηλαδή το ειδικό τέλος. Σημειωτέον ότι ένας συνδρομητής με συμβόλαιο με βασικό πάγιο 25 ευρώ πληρώνει κοντά 34 ευρώ - επιπλέον τρία ευρώ για το ειδικό τέλος (12% στην συγκεκριμένη περίπτωση) και 24% ΦΠΑ ο οποίος υπολογίζεται στα 28 ευρώ. 

Το νέο μέτρο αναμένεται να ωφελήσει περισσότερο τους νέους στην καρτοκινητή αλλά και τους συνδρομητές που διατηρούν μεγάλα συμβόλαια. Ωστόσο αναμένεται να ρίξει τις τιμές και στα πρόσθετα πακέτα υπηρεσιών, αφού υπολογίζεται σε όλες τις πρόσθετες υπηρεσίες. Έτσι ένα πακέτο για επιπλέον data θα κοστίζει λιγότερο από το νέο έτος.Σημειωτέον ότι όπως είχε δείξει παλαιότερη μελέτη του ΙΟΒΕ, η συνολική φορολογική επιβάρυνση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας φτάνει στο 39% με 49% του τελικού ποσού που πληρώνει ο συνδρομητής. Στελέχη του χώρου των τηλεπικοινωνιών αναφέρουν ότι η μείωση του ειδικού τέλους είναι ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της αγοράς - να θυμίσουμε ότι η χώρα μας έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη έμμεση φορολογία στην κινητή τηλεφωνίας στην Ευρώπη, προσθέτοντας όμως ότι η πρόταση προς την κυβέρνηση ήταν το τέλος να διαμορφωθεί στο 5%.

Πέρα από τις μειώσεις στους λογαριασμούς, ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ανέφερε ότι θα επεκταθεί και η αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης 10% από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.

Τέλος εξήγγειλε κι ένα ακόμη κίνητρο για τους νέους 15 έως 17 ετών που έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν μέχρι το τέλος του έτους: 50 gigabytes δωρεάν data στο κινητό τους τα οποία θα πρέπει να καταναλωθούν μέσα σε τρεις μήνες.

Για την υλοποίηση της συγκεκριμένης παροχής, αναμένεται να προκηρυχθεί άμεσα διαγωνισμός που θα αφορά στην τιμή που οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα παρέχουν στους νέους τα 50 gigabytes αφού το κόστος αυτών θα καλυφθεί από το δημόσιο. Η αίτηση για τα 50 GB θα γίνεται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας την οποία θα υλοποιήσει η Κοινωνία της Πληροφορίας. Σε αυτήν θα μπαίνουν οι γονείς για να δηλώσουν το κινητό του παιδιού  που είναι δικαιούχος. 

About Freegr network

Από το Blogger.