freegr

Η Intel ετοιμάζει επεξεργαστές 12ης γενιάς Core (Alder Lake-S) τύπου «F»

 


H Intel πρόκειται να ανακοινώσει νέα μοντέλα στη σειρά desktop επεξεργαστών με το κωδικό όνομα «Alder Lake-S» που θα διαθέτουν το γράμμα F στην ονομασία τους. Αυτό, για όσους δεν γνωρίζουν, ισοδυναμεί με την ύπαρξη μίας μη λειτουργικής, απενεργοποιημένης iGPU στο εσωτερικό τους.

Η Intel σκοπεύει να διαθέσει στην αγορά τρεις τέτοιους επεξεργαστές μαζί με τους υπόλοιπους Alder Lake-S -από τη νέα χρονιά κατά πάσα πιθανότητα. Οι νέοι επεξεργαστές με απενεργοποιημένη GPU στο εσωτερικό θα έχουν τις ονομασίες Core i9-12900KF, Core i7-12700KF και Core i5-12600KF. Οι τρεις αυτοί επεξεργαστές θα διαθέτουν ακριβώς τον ίδιο αριθμό πυρήνων/ threads αλλά και συχνότητες λειτουργίας base/ turbo με τα αντίστοιχα μοντέλα Core i9-12900K, Core i7-12700K και Core i5-12600K τα οποία περιλαμβάνουν Xe iGPU στο εσωτερικό τους.

alder-lake2.jpg

Όπως είναι φυσικό ωστόσο τα μοντέλα «F» θα στοιχίζουν λιγότερο και επομένως απευθύνονται σε όσους θέλουν να εξοικονομήσουν και το παραμικρό ευρώ για την αγορά μίας ανεξάρτητης κάρτας γραφικών γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται ποτέ να αξιοποιήσουν τα ενσωματωμένα γραφικά . Λαμβάνοντας υπόψη ότι όλα σχεδόν τα mainboard που θα κυκλοφορήσουν για την συγκεκριμένη πλατφόρμα θα διαθέτουν εξόδους εικόνας (όπως άλλωστε συμβαίνει εδώ και αρκετά χρόνια), η άποψη μας είναι ότι η αγορά ενός επεξεργαστή με ενσωματωμένα γραφικά είναι καλύτερη λύση καθώς στην περίπτωση που συμβεί κάτι στην ανεξάρτητη κάρτα γραφικών θα εξακολουθήσετε να έχετε στη διάθεση σας έναν πλήρως λειτουργικό υπολογιστή.

alder-lake.jpg

Οι επεξεργαστές Alder Lake αποτελούν μία σημαντική κυκλοφορία για την Intel, καθώς η εταιρεία υπολογίζει ότι με την υβριδική αρχιτεκτονική τους και το λειτουργικό σύστημα Windows 11 (το οποίο θα αξιοποιεί πολύ αποτελεσματικότερα τέτοιου τύπου αρχιτεκτονικές) θα καταφέρει να «αντισταθμίσει τις απώλειες» από την AMD, η οποία τα τελευταία χρόνια αυξάνει διαρκώς το μερίδιο της στην αγορά.

Όσον αφορά στην υβριδική αρχιτεκτονική της Intel, οι νέοι επεξεργαστές Alder Lake θα διαθέτουν υψηλής απόδοσης πυρήνες P (P-cores, Performance) και πυρήνες ενεργειακής αποδοτικότητας E (E-cores, Efficiency) οι οποίοι θα συντονίζονται από ένα νέο χαρακτηριστικό που η Intel ονόμασε Thread Director. Οι υψηλής απόδοσης πυρήνες «Golden Cove» διαθέτουν HyperThreading ενώ οι πυρήνες χαμηλής κατανάλωσης «Gracemont δεν διαθέτουν». Ακριβώς για αυτό το λόγο ένας 16πύρηνος επεξεργαστής όπως ο Core i9-12900K, ο οποίος ενσωματώνει 8 πυρήνες P και 8 πυρήνες E διαθέτει «μόλις» 24 threads. Όσον αφορά στην απόδοση του, ο Intel Core i9-12900K φαίνεται να ξεπερνάει σε απόδοση τον AMD Ryzen 9 5950X τόσο στα single-threaded τεστ όσο και στα multi-threaded τεστ στο γνωστό benchmark Geekbench 5.

About Freegr network

Από το Blogger.