Ακόμα ένα δύσκολο εγχείρημα των γονέων – Πώς μπορεί το έφηβο παιδί σας να «πάρει απόσταση» από τα social media
Η σχέση των εφήβων με τα social media είναι –στη συντριπτική πλειοψηφία- εξαρτητική. Όχι μόνο των εφήβων αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση.
Όπως έδειξε δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, σχεδόν οι μισοί έφηβοι δήλωσαν ότι «νιώθουν ότι δεν κάνω τίποτα σωστά», αίσθημα που οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό σύμφωνα με τους ειδικούς, στη χρήση των social media.
Δημοσίευμα των New York Times, επικαλείται έρευνα της Pew Research, που διαπίστωσε ότι το 95% των εφήβων έχει πρόσβαση σε smartphone και το 35% χρησιμοποιεί τουλάχιστον μία από τις πέντε κορυφαίες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης (YouTube, TikTok, Instagram, Snapchat και Facebook) «σχεδόν συνέχεια».
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει τρόπος να «ξεκολλήσετε» τα έφηβα «θηρία» σας από τα social media, αρκεί να είστε διατεθειμένοι να βάλετε όρια και να τα τηρήσετε. Ακολουθούν τρία tips από ειδικούς που επιστράτευσε το δημοσίευμα των NYT.
«Βάλτε όρια μαζί με τα παιδιά»
Κομβικής σημασίας σε αυτή την προσπάθεια απομάκρυνσης των εφήβων από τα social media, είναι να νιώσουν ότι συμμετέχουν στη διαδικασία και δεν είναι μια απόφαση που πήραν οι γονείς και τους την επιβάλλουν.
«Είναι ένα πρόβλημα διαφορετικό για κάθε παιδί, οπότε και η λύση θα πρέπει να είναι κάπως διαφορετική» εξηγεί η Δρ Nina Vasan, κλινική επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.
Μπορείτε να ρωτήσετε το παιδί ποια αλλαγή του φαίνεται εφικτή. Μπορεί για παράδειγμα κάποιο παιδί να είναι διατεθειμένο να μειώσει τον αριθμό των social media που χρησιμοποιεί και κάποιο άλλο να προτιμά να μπει όριο στον χρόνο που περνά καθημερινά μπροστά από μία οθόνη.
Υπάρχουν επίσης εφαρμογές, με τις οποίες οι γονείς μπορούν να μπλοκάρουν συγκεκριμένους ιστότοπους και να θέτουν χρονικά όρια χρήσης των συσκευών.
Προτείνετε ένα διάλειμμα από τα social media
Οι ειδικοί προτείνουν στους γονείς να συζητούν με τα παιδιά τις δυνητικά επιβλαβείς συνέπειες της υπερβολικής χρήσης των social media.
Αν βλέπετε ότι το παιδί σας εμφανίζει σημάδια εξάρτησης με τα social media, μπορείτε να του προτείνετε να κάνει ένα διάλειμμα μια συγκεκριμένη ημέρα κάθε εβδομάδα. Θα βοηθούσε αν και οι ίδιοι οι γονείς έκαναν το ίδιο ενώ η Δρ Vasan προτείνει να γίνεται «σε συνεργασία με τους γονείς των στενών φίλων του παιδιού». «Αν όλα τα παιδιά μαζί κάνουν ταυτόχρονα ένα διάλειμμα, θα τους είναι πιο εύκολο» εξηγεί και επαναλαμβάνει ότι έχει μεγάλη σημασία να τους δοθεί η αίσθηση ότι κι αυτοί συμμετέχουν στο πλάνο αυτό. «Πείτε τους ότι πρέπει να μειώσουν τις ώρες που περνούν στα social αλλά ο τρόπος που αυτό θα γίνει είναι υπό συζήτηση» συμβουλεύει.
Επιμείνετε στις ώρες ύπνου και στις υγιεινές συνήθειες
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι έφηβοι που χρησιμοποιούν smartphones την ώρα του ύπνου – ή που έχουν μια συσκευή στην κρεβατοκάμαρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά δεν τη χρησιμοποιούν – κοιμούνται λιγότερο και έχουν χειρότερη ποιότητα ύπνου από τα παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση.
Οι γονείς θα πρέπει να εξηγούν στα παιδιά τους γιατί τα smartphones δεν μπορούν να βρίσκονται στην κρεβατοκάμαρα, σημειώνει η Dr. Twenge, ψυχολόγος που επί χρόνια προειδοποιεί για τις επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία των εφήβων.
Η ειδικός προτείνει, για παράδειγμα, όλα τα μέλη της οικογένειας να αφήνουν τα κινητά τους για φόρτιση σε ένα σημείο μακριά από τα υπνοδωμάτια τους, κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Τέλος, οι γονείς θα πρέπει να βάζουν όρια για τον ύπνο, για σωματική δραστηριότητα και για face-to-face κοινωνικοποίηση των παιδιών.
πηγη; in.gr
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου