freegr

Κινητά τηλέφωνα και καρκίνος: ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ, επίσημα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

 


Μια ανασκόπηση 28 ετών έρευνας σχετικά με τις επιπτώσεις της έκθεσης σε ραδιοκύματα από τα κινητά τηλέφωνα στην υγεία δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να συνδέει τις φορητές συσκευές με τον καρκίνο του εγκεφάλου ή με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία γενικότερα. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο Environment International και τα οποία ανατέθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν εν μέρει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), εξέτασαν 63 μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1994 και 2022 από 22 χώρες.

Στο πλαίσιο της ανασκόπησης εξετάστηκαν διάφοροι τύποι καρκίνου του εγκεφάλου και του κεφαλιού σε ενήλικες και παιδιά, καθώς και η έκθεση ολόκληρου του σώματος από την εγγύτητα σε κεραίες εκπομπής και σταθμούς βάσης και επαγγελματικά ραδιοσυχνότητες/ηλεκτρομαγνητικά πεδία (RF-EMF). Σε καμία περίπτωση οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν σύνδεση μεταξύ της έκθεσης σε ραδιοκύματα από κινητές και ασύρματες συσκευές και του καρκίνου του εγκεφάλου. Σημειώστε ότι το RF-EMF ανήκει στην περιοχή της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, γεγονός που το καθιστά εγγενώς και ουσιαστικά λιγότερο επικίνδυνο από την ιονίζουσα ακτινοβολία.

«Αυτή η συστηματική ανασκόπηση παρέχει τα ισχυρότερα στοιχεία μέχρι σήμερα ότι τα ραδιοκύματα από τις ασύρματες τεχνολογίες δεν αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία», έγραψαν στο The Conversation για την έρευνα η Sarah Loughran, διευθύντρια έρευνας και συμβουλών για την ακτινοβολία στον Αυστραλιανό Οργανισμό Προστασίας Ακτινοβολίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (ARPANSA), και ο βοηθός διευθυντής αξιολόγησης των επιπτώσεων στην υγεία Ken Karipidis, ο οποίος αναφέρεται ως επικεφαλής συγγραφέας της ερευνητικής εργασίας που αναφέρει τα ευρήματα.

«Δεν βρέθηκε καμία συσχέτιση μεταξύ της χρήσης κινητού τηλεφώνου και του καρκίνου του εγκεφάλου ή οποιουδήποτε άλλου καρκίνου της κεφαλής ή του λαιμού», σημείωσε το ζεύγος, προσθέτοντας ότι η παρατεταμένη χρήση για περισσότερο από μια δεκαετία δεν άλλαξε το αποτέλεσμα, ούτε ο συνολικός αθροιστικός χρόνος χρήσης κινητού τηλεφώνου.

Επιπλέον, όπως επισημαίνουν οι Loughran και Karipidis, τα ευρήματα της ανασκόπησης συμφωνούν με προηγούμενες έρευνες που δείχνουν ότι, παρά την αύξηση της επικράτησης της ασύρματης τεχνολογίας και του αυξημένου θορύβου RF-EMF γύρω μας, δεν υπήρξε αύξηση των ποσοστών καρκίνου του εγκεφάλου όπως θα περίμενε κανείς. Άλλες μελέτες κατέληξαν σε παρόμοια συμπεράσματα πριν από σχεδόν μια δεκαετία.

Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτή η νέα έρευνα θα εξουδετερώσει τις επίμονες παρανοήσεις και την παραπληροφόρηση που υπάρχουν σχετικά με τα κινητά τηλέφωνα και τον καρκίνο του εγκεφάλου. Δεν εξακολουθούν να υπάρχουν αποδείξεις για διαπιστωμένες επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση που σχετίζεται με τα κινητά τηλέφωνα, και αυτό είναι καλό.

Ήταν λίγο περισσότερο από 13 χρόνια πριν, όταν μια προηγούμενη ομάδα επιστημόνων του ΠΟΥ στον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARCκατέταξε επίσημα τα RF-EMF ως πιθανό καρκινογόνο - ένα συμπέρασμα που ο Loughran και ο Καρυπίδης υποστήριξαν ότι προέκυψε από λάθος.

«Η ταξινόμηση της IARC βασίστηκε σε προηγούμενες μελέτες παρατήρησης, όπου άτομα με καρκίνο του εγκεφάλου ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν κινητό τηλέφωνο περισσότερο από ό,τι στην πραγματικότητα», έγραψε το ζεύγος. Άλλα συμπεράσματα «βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό σε περιορισμένα στοιχεία από μελέτες παρατήρησης σε ανθρώπους».

Μετά την επανεξέταση του συνόλου των σύγχρονων στοιχείων, φαίνεται ότι υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή την ταξινόμηση ή τον φόβο που προκαλεί σε ορισμένους ανθρώπους η ακτινοβολία των smartphones - αν και με επιφυλακτική εμπιστοσύνη.

Οι μελέτες, καταλήγουν οι ερευνητές στο έγγραφό τους, κατέδειξαν «μέτρια βεβαιότητα» ότι τα RF-EMF κοντινού πεδίου από τα κινητά τηλέφωνα «πιθανότατα δεν αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης γλοιώματος, μηνιγγιώματος, ακουστικού νευρώματος, όγκων της υπόφυσης και όγκων των σιελογόνων αδένων σε ενήλικες ή παιδιατρικών όγκων του εγκεφάλου».

Ομοίως, για τα RF-EMF κοντινού πεδίου από ασύρματα τηλέφωνα, «υπήρχαν στοιχεία χαμηλής βεβαιότητας ότι ενδέχεται να μην αυξάνουν τον κίνδυνο γλοιώματος, μηνιγγιώματος ή ακουστικού νευρώματος». Όσον αφορά τις επιδράσεις των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας στο σώμα των ανθρώπων, «υπήρχαν στοιχεία μέτριας βεβαιότητας ότι πιθανότατα δεν αυξάνει τον κίνδυνο παιδικής λευχαιμίας και στοιχεία χαμηλής βεβαιότητας ότι μπορεί να μην αυξάνει τον κίνδυνο παιδικών όγκων του εγκεφάλου».

*Η κεντρική εικόνα προέρχεται από τον Ben White on Unsplash

About Freegr network

Από το Blogger.