freegr

ΠΩΣ Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΣΜΟΣΥΝΗ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΘΟΡΥΒΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ

 


Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με αθέατους τρόπους που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν ακούσει ποτέ για το ChatGPT ή το Bard.

Ένα αυξανόμενο ποσοστό επιχειρήσεων, σχολείων και επαγγελματιών του ιατρικού κλάδου έχουν αγκαλιάσει αθόρυβα τη τεχνητή νοημοσύνη και δεν υπάρχει πραγματικά επιστροφή. Η ΑΙ χρησιμοποιείται επίσης για την εξέταση υποψηφίων για εργασία, τη διδασκαλία παιδιών, την αγορά ενός σπιτιού και την παροχή ιατρικών συμβουλών, σημειώνει το εκτενές αφιερωματικό άρθρο του Politico.

Αλλά οι νομοθέτες στην Ουάσιγκτον και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μάλλον έχουν αργήσει να καταλάβουν το πώς να προστατεύσουν την ιδιωτική ζωή των ανθρώπων και να αποφύγουν να μπουν στο δρόμο τους οι ανθρώπινες προκαταλήψεις που είναι ενσωματωμένες σε πολλά από τα δεδομένα στα οποία εκπαιδεύονται οι τεχνητές αυτές νοημοσύνες.

Η κακή και η καλή της χρήση
«Υπάρχουν πράγματα για τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη που θα ωφελήσουν πραγματικά τους ανθρώπους, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βλάψει τους ανθρώπους και να διαιωνίσει τις ανισότητες και τις διακρίσεις», δήλωσε η Lisa Rice, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της National Fair Housing Alliance.

«Ο μέσος άνθρωπος εκεί έξω δεν γνωρίζει ποια είναι τα όρια αυτής της τεχνολογίας» δήλωσε ο Apostol Vassilev, επόπτης ερευνητικής ομάδας που επικεντρώνεται στην τεχνητή νοημοσύνη στο Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας των ΗΠΑ.

Το πώς οι γιατροί αλληλεπιδρούν με τους ασθενείς...

Η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όλο και περισσότερο ένας χρήσιμος «συγκυβερνήτης» για τους γιατρούς σε όλο τον κόσμο.

Όταν ένας ασθενής παίρνει μια ακτινογραφία, τα συστήματα ΤΝ βοηθούν πλέον τους γιατρούς στην αποκρυπτογράφηση των εικόνων - και ορισμένα μπορούν να το κάνουν τόσο καλά όσο ένας άνθρωπος, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες.

Πέρα από την απεικόνιση, τα νέα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης βοηθούν τους γιατρούς να βγάλουν νόημα από τις... σημειώσεις τους, τις συζητήσεις με τους ασθενείς και τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Ο ογκολόγος Wayne Brisbane του Ιατρικού Κέντρου UCLA χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει στην πρόβλεψη του τρόπου με τον οποίο εκδηλώνεται ο καρκίνος του προστάτη μέσα στο σώμα κάποιου.


Η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όλο και περισσότερο "συγκυβερνήτης" για τους γιατρούς / PEXELS

«Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια δύσκολη ασθένεια», δήλωσε σε συνέντευξή του. Οι όγκοι αναπτύσσονται σε πολλαπλές θέσεις και επεκτείνονται με τρόπους που μπορεί να μην εντοπίζονται στην απεικόνιση.


«Είναι σαν ένα χταπόδι ή ένα καβούρι. Υπάρχει ένα μεγάλο σώμα, αλλά έχει αυτά τα μικρά πλοκάμια που εκτείνονται. Και έτσι ο προσδιορισμός της θεραπείας μπορεί να είναι δύσκολος», δήλωσε ο Brisbane. Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει τον χειρουργικό σχεδιασμό μιας επέμβασης πολύ πιο εύκολο, είπε.

... και ποιος πληρώνει τα νοσήλια

Οι εταιρείες πειραματίζονται με νέα εργαλεία ΑΙ που θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται και διεκπεραιώνονται οι λογαριασμοί μεταξύ των παρόχων περίθαλψης και των ασφαλιστών ή των ασφαλισμένων.

Σε ολόκληρο τον νευραλγικό αυτό τομέα, διακυβεύονται τεράστια χρηματικά ποσά - όχι μόνο λόγω της πιθανής εξοικονόμησης εργασίας και χρόνου, αλλά και επειδή η τεχνολογία μπορεί να ελέγξει τους λογαριασμούς πιο αποτελεσματικά και γρήγορα.


Οι εταιρείες πειραματίζονται με νέα εργαλεία που θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση / PEXELS

Οι υποστηρικτές της τεχνολογίας λένε ότι αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς θα αντιμετωπίσουν μικρότερο χρόνο επεξεργασίας των απαιτήσεων, καθιστώντας τη φροντίδα τους πιο προσιτή και εύκολη.


Αλλά οι σκεπτικιστές ανησυχούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να μειώσει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στη λήψη αποφάσεων τόσο στους παρόχους όσο και στους ίδιους στους ασφαλιστές.


Αμφότερες οι αμερικανικές ασφαλιστικές εταιρίες UnitedHealthcare και Cigna αντιμετωπίζουν ήδη αγωγές που κατηγορούν τις εταιρείες ότι χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη και άλλες εξελιγμένες φόρμουλες για να αρνούνται συστηματικά τη φροντίδα των ασφαλισμένων τους.


Η καταγγελία κατά της Cigna ισχυρίζεται ότι η εταιρεία χρησιμοποίησε έναν αλγόριθμο για να επισημάνει κάθε πιθανή νοσηλεία ή φροντίδα ασθενούς που δεν περιλαμβανόταν στον κατάλογο των αποδεκτών θεραπειών για τη διάγνωση.


Η Cigna με την σειρά της δήλωσε ότι η τεχνολογία της δεν είναι τεχνητή νοημοσύνη και δεν αρνείται την περίθαλψη επειδή η επανεξέταση πραγματοποιείται μετά τη θεραπεία και οι περισσότεροι αιτούντες δεν χρειάζεται να πληρώσουν πρόσθετο κόστος ακόμη και αν μια αίτηση απορριφθεί.


Η UnitedHealth Group δήλωσε επίσης ότι το εργαλείο πρόβλεψης naviHealth δεν είναι παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη ούτε χρησιμοποιείται για τη λήψη αποφάσεων ασφαλιστικής κάλυψης.


Αλλά όπως ακριβώς και στη στέγαση, υπάρχει επίσης ανησυχία ότι οι αλγόριθμοι μπορεί να μην αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους ισότιμα. Ωστόσο, σε όλους τους κλάδους, γίνονται διαρκείς προσπάθειες για τη μείωση της προκατάληψης της ΤΝ απέναντι στον ανθρώπινο παράγοντα, δήλωσε ο Vassilev του NIST.

About Freegr network

Από το Blogger.