ειδήσεις

Αυξήθηκε η πειρατεία λογισμικού στην Ελλάδα

To 58% άγγιξε η πειρατεία λογισμικού στην Ελλάδα το 2009, σύμφωνα με στοιχεία της Business Software Alliance (BSA). Η εμπορική αξία του παράνομου λογισμικού ανέρχεται στα 173 εκατ. ευρώ, ενώ κατέχει την τρίτη θέση στην ΕΕ. Όσον έχει να κάνει σε παγκόσμιο επίπεδο το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 43% πράγμα που οφείλεται στην ανάπτυξη χωρών με υψηλό δείκτη πειρατείας όπως είναι η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία.
Σύμφωνα με την IDC, για κάθε 100 ευρώ νόμιμου λογισμικού που πωλήθηκε το 2009, επιπλέον 75 ευρώ αντιστοιχούσαν στο πειρατικό. Ωστόσο, οι απώλειες αυτές δεν επηρεάζουν μόνον τα έσοδα της βιομηχανίας λογισμικού αλλά και τις εγχώριες οικονομίες.
Ενδεικτικά η Γεωργία καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό που αγγίζει το 95%, πράγμα που σημαίνει ότι σχεδόν όλο το λογισμικό που χρησιμοποιείται στην συγκεκριμένη χώρα είναι παράνομο. Ακολουθεί η Ζιμπάμπουε με 92%, το Μπαγκλαντές με 91%, η Μολδαβία με 91%, η Αρμενία και η Υεμένη με 90%. Εκτός από τις πέντε κορυφαίες έχουμε και χαμηλότερα ποσοστά όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες με 20%, η Ιαπωνία με 21%, το Λουξεμβούργο με 21%, η Νέα Ζηλανδία με 22% και τέλος η Αυστραλία με 25%.
Το 2008 παρουσιάστηκε μια μελέτη από την BSA/IDC όσον έχει να κάνει με τα οικονομικά οφέλη από την μείωση του ποσοστού πειρατείας κατά δέκα (10) ποσοστιαίες μονάδες σε τέσσερα χρόνια, προβλέπει ότι μπορούν να δημιουργηθούν περισσότερες από 1.000 νέες θέσεις εργασίας, να ενισχυθεί το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 261 εκατ. ευρώ αυξάνοντας παράλληλα τα φορολογικά έσοδα του κράτους κατά 88 εκατ. ευρώ.

About Freegr network

Από το Blogger.