τεχνολογία

Αναβάλλεται η εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων της ΑΕΠΙ κατά ελληνικών παρόχων

Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας αποφάσισε αποχή από τα καθήκοντα των δικηγόρων για τις 17 και 18 Σεπτεμβρίου, οπότε η υπόθεση ματαιώνεται.  
Στις 18 Σεπτεμβρίου θα εκδικαστούν τελικά τα τακτικά ασφαλιστικά μέτρα της ΑΕΠΙ εναντίον όλων των τηλεπικοινωνιακών ελληνικών εταιρειών, με αίτημα το μπλοκάρισμα ιστοσελίδων που παρέχουν την δυνατότητα κατεβάσματος υλικού που προστατεύεται από την πνευματική ιδιοκτησία. Συγκεκριμένα η ΑΕΠΙ στρέφεται εναντίον των ΟΤΕ, Wind, Vodafone, Cyta, Forthnet, hellas online, On Telecoms και Vivodi και αίτημα της είναι να μπλοκαριστεί η πρόσβαση στις εξής ιστοσελίδες:www.greek-team.ccwww.p2planet.netwww.greek.towww.tsibato.infowww.greekdll.eu,www.greek-best.comwww.kat.phwww.isohunt.comwww.1337x.orgwww.h33t.com καθώς και στο www.activeloads.comκαι ασφαλώς το thepiratebay. Πρόκειται για την κοινή συζήτηση επι διαφορετικών αιτήσεων λήψης ασφαλιστικών μέτρων της ΑΕΠΙ κατά των παρόχων και μία εκ των οποίων είχε συζητηθεί τον περασμένο Μάιο για την έκδοση προσωρινής διαταγής. Η αίτηση εκείνη είχε απορριφθεί (δηλαδή οι πάροχοι δικαιώθηκαν) και πλέον η υπόθεση έχει περάσει σε επίπεδο ασφαλιστικών μέτρων. 

Η κοινότητα του adslgr.com έχει ξεκάθαρη και διαχρονική θέση απέναντι τόσο στην παραβίαση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας (η ανταλλαγή οποιουδήποτε συνδέσμου σχετικά με παράνομο κατέβασμα υλικού δεν επιτρέπεται στο παρόν site) όσο όμως και στην παραβίαση των ελευθερίων του διαδικτύου και της δικτυακής ουδετερότητας, πάντα σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η πιθανή ικανοποίηση του αιτήματος της ΑΕΠΙ να απαγορευθεί η πρόσβαση σε συγκεκριμένα sites σε επίπεδο IP και DNS θα δημιουργήσει επικίνδυνο προηγούμενο στον χώρο του ελληνικού διαδικτύου, αλλά όχι μόνο: ακόμα και αν δικαιωθεί δικαστικά η ΑΕΠΙ, το κέρδος για αυτήν και τους δημιουργούς θα είναι μηδαμινό αφού άλλοι τεχνολογικά τρόποι θα βρεθούν προκειμένου να συνεχιστει η ανταλλαγή αρχείων μέσω των διαφόρων πρωτοκόλλων. Έτσι το μπλοκάρισμα των ιστοσελίδων αυτών δεν είναι μόνο επισφαλές για την ανεξαρτησία του διαδικτύου αλλά και πρακτικά ατελέσφορο για την ίδια την ΑΕΠΙ. Χωρίς να παραγνωρίζουμε το γεγονός πως η παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι ένα αδίκημα που ζημιώνει τους δημιουργούς (και τις αντίστοιχες βιομηχανίες) και σε κάποιες περιπτώσεις προσφέρει κερδοφορία στους παραβάτες, οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας την παγκόσμια συζήτηση για το κατά πόσον το παρόν μοντέλο της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι πλέον λειτουργικό, αποδοτικό και κυρίως δίκαιο, δεδομένων των τεχνολογικών εξελίξεων που έχουν προκύψει τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια. Οι μέχρι τούδε εξελίξεις ανά τον κόσμο έχουν αποδείξει περίτρανα πως η δικαστική οδός επίλυσης του προβλήματος καταλήγει σε αδιέξοδο, ειδικά για τις εταιρείες πνευματικής ιδιοκτησίας. 

About Freegr network

Από το Blogger.