κινητά

Τι είναι η βιομετρική ασφάλεια και γιατί είναι καλύτερη

Η τεχνολογία έχει ως στόχο να κάνει τη ζωή μας ευκολότερη. Πιο γρήγορες, πιο ακριβείς, πιο έξυπνες συσκευές μπαίνουν στην καθημερινότητά μας και μας εξοικονομούν χρόνο και κόπο. Ρομποτικές σκούπες που καθαρίζουν μόνες τους και τέντες που κατεβαίνουν μόλις αρχίσει να βρέχει; Δεν χρειάζεται να πάτε τόσο μακριά. Στο χέρι σας έχετε ήδη ένα από τα πιο προηγμένα θαύματα της τεχνολογίας: το smartphone σας. Σας έχει γίνει τόσο πολύτιμο που και μόνο η σκέψη να έχει κάποιος τρίτος πρόσβαση σε αυτό είναι εφιάλτης. Ευτυχώς, γι’ αυτό φροντίζει η βιομετρική ασφάλεια.
Πολλά από τα σύγχρονα μοντέλα, ακόμη και σε πιο οικονομικές κατηγορίες, διαθέτουν αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Ο λόγος είναι απλός: οι συσκευές αυτές μας έχουν γίνει τόσο απαραίτητες, ώστε πολλές εργασίες μας γίνονται μέσω αυτών, ακόμη και οικονομικές συναλλαγές, οπότε η πρόσβαση ενός τρίτου στη συσκευή θα μπορούσε να είναι καταστροφική. Η χρήση δακτυλικού αποτυπώματος είναι μία από τις πιο ασφαλείς μεθόδους ταυτοποίησης χρήστη, η οποία ολοκληρώνεται στιγμιαία, και κάνει τη διαδικασία εισόδου πιο γρήγορη από την εισαγωγή password.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει;
Η βιομετρική ασφάλεια είναι ένας μηχανισμός ασφαλείας που χρησιμοποιείται για την ταυτοποίηση του χρήστη και την είσοδό του σε ένα σύστημα ή υπηρεσία. Αντί να ζητά από τον χρήστη την εισαγωγή ενός κωδικού πρόσβασης ή συνθηματικού, η ταυτοποίηση πραγματοποιείται με άμεση σάρωση ορισμένων σωματικών χαρακτηριστικών του χρήστη. Καθώς κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, η μέθοδος αυτή είναι από τις ασφαλέστερες που έχουμε μέχρι σήμερα.
Εκτός από την ασφάλεια, υπάρχουν πολλά ακόμη πλεονεκτήματα. Τα βιομετρικά μας χαρακτηριστικά δεν μεταβάλλονται με τον χρόνο, δεν χρειάζεται να απομνημονεύσουμε κάτι, η ταυτοποίηση γίνεται πολύ γρήγορα, και είναι πολύ εύκολο για κάθε χρήστη να πραγματοποιήσει είσοδο με αυτήν τη μέθοδο, όποιο επίπεδο εξοικείωσης με την τεχνολογία κι αν έχει.
Λόγω ακριβώς της αυξημένης ασφάλειας που προσφέρουν, τα βιομετρικά συστήματα αξιοποιούνται σε πολύ απαιτητικές περιπτώσεις όπου η ταυτοποίηση του χρήστη είναι μέγιστης σημασίας, όπως για παράδειγμα, για την είσοδο σε online τραπεζικές υπηρεσίες.
Το 2011, το Motorola Atrix έγινε το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο smartphone που ενσωμάτωνε αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, ενώ ακολούθησε το 2013 το Apple iPhone 5s, το οποίο με την αποθήκευση των βιομετρικών στοιχείων σε τοπικό επίπεδο (εντός της συσκευής), άνοιξε τον δρόμο για την αξιοποίηση του χαρακτηριστικού από εφαρμογές και υπηρεσίες.
Οι πιο σύγχρονες τραπεζικές εφαρμογές της αγοράς επιτρέπουν την είσοδο με δακτυλικό αποτύπωμα αλλά και σύστημα αναγνώρισης προσώπου, όπως για παράδειγμα το νέο Eurobank Mobile App (για Android και iOS).Σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο έχετε πρόσβαση στην αρχική σελίδα της εφαρμογής, έχοντας εισέλθει με το μέγιστο επίπεδο ασφάλειας, αφού τα βιομετρικά χαρακτηριστικά σας είναι μοναδικά. Με το Eurobank Mobile App μπορείτε να ενημερωθείτε για το αφορολόγητο ή τα ευρώ €πιστροφή, αλλά και να εκτελέσετε κάθε είδους τραπεζικές συναλλαγές σαν να χρησιμοποιούσατε το e-banking από τον desktop υπολογιστή σας, όπως πληρωμές με ένα κλικ, ασφαλείς onlineαγορές κ.ά. Και μάλιστα, μπορείτε να ξεκινήσετε άμεσα να χρησιμοποιείτε την εφαρμογή αν είστε πελάτης της Eurobank, χωρίς να πρέπει να επισκεφθείτε ένα κατάστημα για να ενεργοποιήσετε την πρόσβαση!
Ποια άλλα βιομετρικά στοιχεία υπάρχουν;
Η λέξη βιομετρικός (biometric) είναι ελληνικής προέλευσης (ζωή+μέτρηση), ενώ η ιστορία της βιομετρίας πάει πίσω αρκετούς αιώνες. Σε σπηλαιογραφίες που έχουν βρεθεί στη Γαλλία και την Ισπανία και χρονολογούνται έως και 64.000 χρόνια πριν, υπάρχουν αποτυπώματα ανθρώπινης παλάμης, τα οποία κάποιοι πιστεύουν πως αποτελούν την υπογραφή του καλλιτέχνη. Δακτυλικά αποτυπώματα που συναντώνται σε πολλά αρχαιοελληνικά αγγεία δήλωναν ακριβώς αυτό. Σε πολλούς πολιτισμούς, ωστόσο, υπάρχουν μαρτυρίες ότι οι εμπορικές συναλλαγές γίνονταν βάσει περιγραφής φυσικών χαρακτηριστικών, όπως στον Αιγυπτιακό. Αν, για παράδειγμα, ο πωλητής δεν είχε τα χαρακτηριστικά που είχε περιγράψει ο έμπορος, η συναλλαγή δεν μπορούσε να γίνει δεκτή από τον αγοραστή, καθώς δεν θα ήταν σε θέση να αποδείξει την ταυτότητά του. Σε άλλους αρχαίους πολιτισμούς, όπως των Βαβυλώνιων, των Κινέζων και των Περσών, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το δακτυλικό τους αποτύπωμα σε ένα πήλινο πινάκιο ή σε έναν πάπυρο για να επισφραγίσουν τη γνησιότητα της συμφωνίας/συναλλαγής.
Στον σύγχρονο κόσμο, η πρώτη διαπίστωση πως το δακτυλικό αποτύπωμα είναι μοναδικό για κάθε άνθρωπο διατυπώθηκε το 1788 από τον Γερμανό ανατόμο και γιατρό J.C. A. Mayer. Από τις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ο παγκόσμιος πληθυσμός άρχισε να συγκεντρώνεται γύρω από τα αστικά κέντρα, ήταν περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να βρεθεί ένας τρόπος ταυτοποίησης των ανθρώπων, που να μη βασίζεται στην εξωτερική τους εμφάνιση – σε μικρές κοινωνίες, απλά ο ένας γνώριζε τον άλλο. Η χρήση των βιομετρικών χαρακτηριστικών για ταυτοποίηση ξεκίνησε προς το τέλος του 19ου αιώνα, στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα αρχείο για άτομα με ποινικό μητρώο.
Υπάρχει μια σειρά σωματικών χαρακτηριστικών που μπορούν να αναλυθούν για την ταυτοποίηση ενός χρήστη. Τη δεκαετία του 1930 προτάθηκε για πρώτη φορά ως μέθοδος ταυτοποίησης η σάρωση της ίριδας του ματιού, ενώ τα πρώτα συστήματα αναγνώρισης προσώπου και φωνής δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 1960 στις ΗΠΑ και του 1970 στη Σουηδία, αντίστοιχα.
Τα βιομετρικά χαρακτηριστικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα φυσιογνωμικά και τα συμπεριφορικά. Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται το δακτυλικό αποτύπωμα, η ίριδα του ματιού, το DNA, το πρόσωπο, η σωματική οσμή, η γεωμετρία χεριού (χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλη κλίμακα ως μέθοδος ταυτοποίησης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, το 1996) και πολλά ακόμη. Η δεύτερη περιλαμβάνει χαρακτηριστικά όπως η φωνή, το στιλ βαδίσματος , ο ρυθμός πληκτρολόγησης κ.ο.κ.
Οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα αυτό έχουν αναδείξει ακόμη περισσότερες μεθόδους βιομετρικής ασφάλειας, όπως για παράδειγμα με μοτίβα εγκεφαλικής και καρδιακής δραστηριότητας που αποτυπώνονται με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα ή ηλεκτροκαρδιογράφημα. Αντίστοιχα, η σάρωση των φλεβών των δακτύλων μπορεί να αποκαλύψει την ταυτότητα ενός ανθρώπου. Τι θα ακολουθήσει στο μέλλον; Δεν το γνωρίζουμε ακόμη, ωστόσο δύο πράγματα είναι σίγουρα: Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και αυτή η διαφορετικότητά του αποτελεί την καλύτερη ταυτότητα και τον καλύτερο κωδικό πρόσβασης.
zougla.gr

About Freegr network

Από το Blogger.