Είναι πραγματικά επικίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου το 5G;

Το 5G είναι η επόμενη γενιά στην ασύρματη κυψελοειδή επικοινωνία των κινητών τηλεφώνων. Και όπως κάθε τι καινούργιο, εγείρει ανησυχίες για τον κίνδυνο που περικλείει αυτό το νέο, ισχυρό και ταχύτατο δίκτυο. Θα πρέπει να ανησυχείτε ή όχι;
Λογικά θα έχετε δει τα διάφορα άρθρα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και που προειδοποιούν για την επικινδυνότητα της τεχνολογίας 5G. Ιδιαίτερα το Facebook και οι εναλλακτικοί ιστότοποι υγείας είναι οι κύριες πηγές αυτής της αρθρογραφίας.
Και όλα συμφωνούν στο εξής: Το 5G είναι μια επικίνδυνη ανάπτυξη της παραδοσιακής κυψελοειδούς τεχνολογίας. Εργάζεται με υψηλότερη ενεργειακή ακτινοβολία με αποτέλεσμα να έχει πιθανές βλαπτικές επιπτώσεις στους ανθρώπους.
Μάλιστα, μερικοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι το νέο δίκτυο 5G παράγει ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων που μπορεί να βλάψει το DNA και να οδηγήσει σε καρκίνο ή το ελάχιστο μπορεί να προκαλέσουν οξειδωτική βλάβη που με την σειρά της θα προκαλέσει πρόωρη γήρανση.
Είναι πραγματικά επικίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου το 5G;
Έχει επίσης αναφερθεί πιθανή διαταραχή του μεταβολισμού των κυττάρων που πιθανώς θα οδηγήσει σε άλλες ασθένειες μέσω της δημιουργίας πρωτεϊνών στρες. Ορισμένα άρθρα παραθέτουν ερευνητικές μελέτες και απόψεις από αξιόλογους οργανισμούς όπως την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.
Όλα τα παραπάνω ακούγονται αρκετά ανησυχητικά, αλλά ας τα δούμε επισταμένα, με επιστημονική ματιά.
Τι είναι το 5G;
Το 5G είναι ένα νέο πρότυπο της υπάρχουσας τεχνολογίας που λέγεται ασύρματο κυψελοειδές δίκτυο. Αν και οι εταιρείες τηλεπικοινωνίας μόλις τώρα έχουν αρχίσει να στήνουν τις κεραίες τους και να αναπτύσσουν τα δίκτυά τους για το νέο πρότυπο, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τους κατασκευαστές συσκευών να εμπεριέχουν ήδη την νέα τεχνολογία στα μηχανήματά τους.
Είναι πραγματικά επικίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου το 5G;
Το νέο Galaxy S10 και το Galaxy Fold της Samsung (το τηλέφωνο που ξεδιπλώνεται και γίνεται tablet), για παράδειγμα, είναι έτοιμα για 5G. Και όχι μόνο. Όλες οι εταιρείες, όπως οι LG, Huawei, Motorola, ZTE, Xiaomi και λοιπά, έχουν ενσωματώσει το 5G στα τελευταία τους μοντέλα.
Στην Ευρώπη, το 5G θα χρησιμοποιήσει τρεις περιοχές συχνοτήτων: μια χαμηλή συχνότητα στα 0,7 GHz, μια μεσαία στα 3,4-3,8 GHz (που θα είναι αυτή που θα χρησιμοποιηθεί πιο πολύ) και μια υψηλή συχνότητα στα 24,25-27,5 GHz. Οι συχνότητες αυτές επιλέχθηκαν επειδή απλά είναι ελεύθερες, δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται από κάποια άλλη τεχνολογία. Είναι υψηλότερες από το 4G, και λόγω αυτού έχουν την ιδιότητα να μεταφέρουν πληροφορίες με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα.
Το 5G προσφέρει τουλάχιστον δεκαπλάσια βελτίωση της απόδοσης του δικτύου. Η τελευταία σημαντική αναβάθμιση του δικτύου ήταν το 4G, το οποία έκανε το ντεμπούτο του το 2009, παρέχοντας μέγιστη ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων περίπου 10 Mbps. Σε σύγκριση, το 5G είναι έτοιμο να προσφέρει μέγιστες ταχύτητες μεταξύ 10 και 20 Gbps.
Είναι πραγματικά επικίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου το 5G;
Και έτσι η λανθάνουσα χρονική διάρκεια του δικτύου θα μειωθεί από 30ms σε περίπου 1ms, ιδανική για streaming βίντεο παιχνιδιών, online βίντεο και άμεσης ανταπόκρισης των μηχανημάτων IΟT (Διαδίκτυο των πραγμάτων).
Το πρόβλημα είναι ότι τα σήματα υψηλότερης συχνότητας δεν έχουν την εμβέλεια των σημάτων χαμηλότερων συχνοτήτων, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η τοποθέτηση πολλαπλών κεραιών για την ενίσχυση του σήματος.
H εξέλιξη των ανησυχιών
Για την ιστορία αξίζει να σημειώσουμε ότι οι φόβοι για το 5G δεν ήρθαν ουρανοκατέβατοι. Πρόκειται για μία επανάληψη των ίδιων ανησυχιών που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες που έχουν σχέση με τους κινδύνους της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Έχουμε δει αντιπαραθέσεις για όλα όσα εκπέμπουν (ακόμα και αν δεν εκπέμπουν) κάποιους είδους ακτινοβολία. Θυμηθείτε όσα έχετε κατά καιρούς διαβάσει για τα Wi-Fi, τους φούρνους μικροκυμάτων, τους μετρητές αποστάσεων με lazer, τις κεραίες των radar, της TV, το σύστημα HAARP και ένα σωρό άλλα.
Είναι πραγματικά επικίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου το 5G;
Μέχρι και σειρά στην ξένη τηλεόραση υπάρχει, η Better Call Saul, όπου ένας από τους πρωταγωνιστές, ο Michael McKean, έχει μία υποθετική ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία και από την οποία παθαίνει εξασθενητικά συμπτώματα.
Αν και στην πραγματική ζωή υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν ότι έχουν τέτοιες ευαισθησίες, συστηματικές επιστημονικές έρευνες διαπίστωσαν ότι οποιοδήποτε σύμπτωμα παρουσιάζεται δεν έχει καμία σχέση με την παρουσία ενός ηλεκτρομαγνητικού πεδίου και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά πλέον ψυχολογική αξιολόγηση για όλους αυτούς τους ανθρώπους που υποφέρουν.
Ομοίως, δεκαετίες μελετών δεν έχουν βρει καμία σύνδεση μεταξύ κινητών τηλεφώνων και καρκίνων, όπως όγκοι στον εγκέφαλο, αν και αυτό δεν σταμάτησε τους νομοθέτες ανά την υφήλιο, (όπως το Σαν Φρανσίσκο) από τη θέσπιση νόμων που απαιτούν από τα καταστήματα να αναγράφουν την ποσότητα ακτινοβολίας που εκπέμπεται από τις διάφορες συσκευές.  Γεγονός που στο μυαλό των απλών χρηστών συνεπάγεται ότι υπάρχει κίνδυνος.
Πόσο επικίνδυνη είναι η ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων;
Η βάση όλων των ανησυχιών σχετικά με τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, είναι η ακτινοβολία. Η ακτινοβολία είναι οτιδήποτε εκπέμπεται στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, από τα μικροκύματα έως τις ακτίνες Χ, ακόμα και τα ραδιοκύματα ή το φως από την οθόνη σας ή το φως από τον ήλιο. Σαφώς, η ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων (radiofrequency radiation = RFR) όπου εκπέμπουν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας δεν είναι εγγενώς επικίνδυνη, οπότε το πρόβλημα είναι να ανακαλυφθεί κάτω υπό ποιες συνθήκες μπορεί να είναι.
Οι επιστήμονες λένε ότι το πιο σημαντικό κριτήριο για το εάν μία ακτινοβολία είναι επικίνδυνη ή όχι, είναιαν εμπίπτει στην κατηγορία της ιονίζουσας ή της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας . Με απλά λόγια, οποιαδήποτε ακτινοβολία που είναι μη ιονίζουσα (την λέμε και μη ιοντίζουσα) είναι πολύ αδύναμη για να σπάσει τους χημικούς δεσμούς.
Είναι πραγματικά επικίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου το 5G;
Στις μη ιονίζουσες ακτινοβολίες περιλαμβάνονται μέρος του υπεριώδες φωτός, το ορατό φως, η υπέρυθρη ακτινοβολία και τα πάντα με χαμηλότερη συχνότητα, όπως τα ραδιοκύματα. Οι καθημερινές τεχνολογίες, όπως οι γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος, το ραδιόφωνο FM και το Wi-Fi, εμπίπτουν επίσης σε αυτό το εύρος. (Τα μικροκύματα είναι η μόνη εξαίρεση μη ιονίζουσας ακτινοβολίας, αλλά ικανής να βλάψει ιστό, καθώς είναι ακριβώς σκόπιμα φτιαγμένη να συντονίζεται με τα μόρια νερού και να τα κάνει να πάλλονται.) Οι συχνότητες πάνω από την υπεριώδη ακτινοβολία, όπως οι ακτίνες Χ και οι ακτίνες γάμμα, είναι ιονίζουσες.
Είναι κατανοητό  ότι οι άνθρωποι ανησυχούν γενικώς για την ακτινοβολία. Η χρήση του γενικού όρου “ακτινοβολία” είναι παραπλανητική, επειδή οι άνθρωποι σκέφτονται τα πυρηνικά όπλα. Στην πραγματικότητα σκέφτονται την ιονίζουσα ακτινοβολία που μπορεί να προκαλέσει ζημιά. Μπορεί να σκοτώσει κύτταρα. Μπορεί να προκαλέσει μεταλλάξεις DNA.

Αλλά επειδή η μη ιονίζουσα ακτινοβολία δεν προκαλεί βλάβη στο DNA ή βλάβη ιστών,  οι περισσότερες ανησυχίες σχετικά με την ακτινοβολία του κινητού τηλεφώνου είναι άστοχες. Δεν υπάρχει γνωστός μηχανισμός για τις περισσότερες μορφές μη ιονίζουσας ακτινοβολίας, που να έχει  βιολογικό αποτέλεσμα.
Οι μελέτες δεν είναι σαφείς
Φυσικά, μόνο και μόνο επειδή δεν υπάρχει γνωστός μηχανισμός, για το ότι η μη ιονίζουσα ακτινοβολία δεν έχει κάποιο βιολογικό αποτέλεσμα, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλές ή ότι δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα. Πράγματι, οι ερευνητές συνεχίζουν να διεξάγουν μελέτες.
Είναι πραγματικά επικίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου το 5G;
Μια μελέτη που κυκλοφόρησε το Μάιο του 1999, από το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας (NTP), που ανήκει στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η υψηλή έκθεση σε ακτινοβολία ραδιοσυχνότητας που χρησιμοποιείται στο 3G, σε αρουραίους, οδήγησε σε ενδείξεις καρκινικών όγκων στην καρδία καθώς και σε ενδείξεις για όγκους στον εγκέφαλο και στα επινεφρίδια των αρσενικών αρουραίων.
Είναι η μελέτη που βασίζονται οι περισσότερες σελίδες που προειδοποιούν για τους κινδύνους του 5G. Δεν αναφέρουν όμως όλα τα συμπεράσματα της εν λόγω μελέτης καθώς η συγκεκριμένη μελέτη διαπίστωσε ότι ο αριθμός των όγκων που εντοπίστηκαν ήταν τόσο μικρός που στατιστικά θα μπορούσαν να είχαν συμβεί τυχαία (κάτι που μπορεί να είναι πιο πιθανό, αφού εντοπίστηκαν μόνο στα αρσενικά ζώα). Επιπλέον, το επίπεδο και η διάρκεια της έκθεσης στην RFR ήταν πολύ υψηλότερο από όποια ακτινοβολία δέχεται ο πραγματικός άνθρωπος και, στην πραγματικότητα, τα ακτινοβολημένα πειραματόζωα έζησαν περισσότερο από τα μη εκτεθειμένα πειραματόζωα.
Μεγιστοποίηση των κινδύνων του 5G
Με την έλευση του 5G, και αφού το τοπίο δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με αυτή τη νέα τεχνολογία.
Μια πιο κοινή καταγγελία για το 5G είναι ότι, λόγω της μικρότερης ισχύος των πομπών του 5G αλλά και τις υψηλότερης συχνότητας σε σχέση με το 4G, θα υπάρξουν περισσότερα από αυτά. Ιστοσελίδες όπως η Environmental Health Trust ισχυρίζονται ότι :
“το 5G θα απαιτήσει την κατασκευή κυριολεκτικά εκατοντάδων χιλιάδων νέων ασύρματων κεραιών σε γειτονιές και πόλεις. Ένας πομπός θα τοποθετηθεί κάθε δύο έως δέκα σπίτια σύμφωνα με εκτιμήσεις“.
Είναι πραγματικά επικίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου το 5G;
Αυτό που πραγματικά λένε, είναι ότι η δόση θα είναι υψηλότερη. Θεωρητικά, αυτό είναι ένα εύλογο ερώτημα. Αλλά αποφεύγοντας την τρομολαγνεία και σκεπτόμενοι πιο προσεκτικά,  μιλάμε ακόμα για ισχύ και συχνότητα λιγότερο από το φως !!!. Βγαίνετε στον ήλιο και δέχεστε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που θα υπάρχει στις κεραίες του 5G.
Είναι εύκολο να βρούμε ισχυρισμούς σε όλο το διαδίκτυο, ότι η μεγαλύτερη συχνότητα του 5G αποτελεί κίνδυνο. Πάρτε για παράδειγμα το RadiationHealthRisks.com το οποίο παρατηρεί ότι:
“1G, 2G, 3G και 4G χρησιμοποιούν συχνότητα 1 έως 5 Ghz. Το 5G χρησιμοποιεί συχνότητα μεταξύ 24 και 90 GHz ……. Εντός του τμήματος ακτινοβολίας RF του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, όσο μεγαλύτερη είναι η συχνότητα, τόσο πιο επικίνδυνο είναι για τους ζωντανούς οργανισμούς”.
Αλλά ο ισχυρισμός ότι η υψηλότερη συχνότητα είναι πιο επικίνδυνη είναι ακριβώς αυτό: ένας ισχυρισμός.  Χωρίς να υπάρχει λίγη πραγματική επιστήμη για να ευσταθεί όλο αυτό. Το 5G παραμένει μία μη ιονίζουσα ακτινοβολία.
Η FCC, υπεύθυνη για τη χορήγηση αδειών χρήσης του ραδιοφάσματος για δημόσια χρήση  στις ΗΠΑ,  αναφέρει: “Για τις συσκευές 5G, τα σήματα από εμπορικούς ασύρματους πομπούς είναι συνήθως πολύ κάτω από τα όρια έκθεσης ραδιοσυχνοτήτων (RF),  για οποιαδήποτε τοποθεσία είναι προσβάσιμη στο κοινό”.  Η FCC δεν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις κινδύνου για την υγεία που εκφράζει ο FDA (Οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ), ο οποία υιοθετεί μια άμεση αλλά χαμηλού επιπέδου προσέγγιση για την αντιμετώπιση των κινδύνων, αναφέροντας: “Τα επιστημονικά στοιχεία δεν έχουν συνδέσει τα κινητά τηλέφωνα με προβλήματα υγείας”.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση τον Αύγουστο του 2018 επέλεξε για κάθε κράτος -μέλος μία πόλη όπου θα στηθεί δοκιμαστικά το 2020 το 5G (για την Ελλάδα επιλέχθηκε η πόλη της Πάτρας) και όπου το νέο πρότυπο θα επικεντρωθεί περισσότερο στην ηλεκτρονική υγεία, την ενέργεια, τις μεταφορές, τα έξυπνα κτίρια και τις πύλες ψηφιακών υπηρεσιών, με γενική εστίαση στην έννοια της έξυπνης πόλης.
Είναι πραγματικά επικίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου το 5G;
Για το θέμα της υγείας αναφέρει επιφυλακτικά ότι δεν υπάρχουν ακόμη έρευνες εκτός εργαστηρίου και γιαυτό έχει εκδώσει την σύσταση 1999/519/EC που με αυτήν ακολουθεί τις κατευθυντήριες γραμμές για το περιορισμό της έκθεσης σε ηλεκτρικά, μαγνητικά και ηλεκτρομαγνητικά πεδία (EMF), της Διεθνής Επιτροπής για την Προστασία από Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP).
Είναι πραγματικά επικίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου το 5G;
Το 2011, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  (ΠΟΥ) ανάφερε ότι ταξινόμησε την ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων ως παράγοντα ομάδας 2Β, η οποία ορίζεται ως “Πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο”. Αλλά αυτή η ταξινόμηση είναι μάλλον γενική. Αν εξετάσετε όλα τα άλλα πράγματα που ταξινομούνται ως πιθανά καρκινογόνα, θα δείτε ότι έβαλαν την RF ακτινοβολία στην ίδια συνομοταξία με την καφεΐνη και ένα σωρό άλλα παρεμφερή. Αυτός είναι ένα τόσο αδύναμος ισχυρισμός, που ουσιαστικά δεν σημαίνει τίποτα. Είναι σαν να λέτε ότι «όλα προκαλούν καρκίνο».
Μέρος του προβλήματος με τη δήλωση του ΠΟΥ είναι ότι επικεντρώνεται στην πιθανότητα κινδύνου και όχι στον πραγματικό κίνδυνο, μια λεπτή διάκριση που συχνά χάνεται από τους μη επιστήμονες. Όταν ο ΠΟΥ ταξινομεί τον καφέ ή το νικέλιο ή τα τουρσιά ως πιθανά καρκινογόνα, ισχυρίζεται ότι υπάρχει κίνδυνος, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη ο πραγματικός κίνδυνος. Είναι σαν να έχετε γεμάτο πιστόλι, που θεωρητικά είναι ένας κίνδυνος επειδή μπορεί να προκαλέσει βλάβη, αλλά αν το κλειδώσετε σε ασφαλές μέρος, ο κίνδυνος είναι αμελητέος.
Απευθυνθήκαμε στον κ. Κώστα Κάππα Καθηγητή Ιατρικής Φυσικής, Ακτινοφυσικού Υπεύθυνου Ραδιολογικής Προστασίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, για να μας εξηγήσει τι ακριβώς είναι το 5G.
Τι σημαίνει κινητή τηλεφωνία 5G;
Τα δίκτυα κινητών επικοινωνιών λειτουργούν παγκοσμίως εδώ και τρεις περίπου δεκαετίες, εξελισσόμενα συνεχώς: από την γενιά (Generation) 2G (GSM) στην 3G (UMTS) και σήμερα στην 4G (LTE).
Η 5ης γενιά (5G) σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε για να στηριχθεί η τεράστια παραγωγή πληροφορίας και η ανάγκη ταχύτερης επικοινωνίας της σύγχρονης κοινωνίας για υπηρεσίες όπως Internet of Things (Επικοινωνία Μηχανών), Virtual Reality (Εικονική Πραγματικότητα), Τηλεϊατρική, Οχήματα Αυτόνομης Οδήγησης κ.α.. Χαρακτηριστικά τα δίκτυα 5G θα είναι 100 φορές ταχύτερα από τα δίκτυα 3G και 30 φορές ταχύτερα από τα δίκτυα 4G.
Θα μειωθεί ή θα αυξηθεί η ηλεκτρομαγνητική επιβάρυνση του χρήστη λόγω της 5G;
Οι σταθμοί βάσης θα αυξηθούν, όχι όμως και η ηλεκτρομαγνητική επιβάρυνση του πληθυσμού. η τηλεπικοινωνιακή κίνηση θα διοχετευθεί σταδιακά στο νέο δίκτυο (αναμένεται το τελικό «σβήσιμο» του 3Gκαι η αποσυμφόρηση του 4G), ενώ παράλληλα, η προηγμένη τεχνολογία των κεραιών 5G θα επιτρέπει την μείωση της επιβάρυνσης από ηλεκτρομαγνητικά πεδία ολόκληρων περιοχών και των κατοίκων τους.
Η μείωση της επιβάρυνσης θα επιτευχθεί αξιοποιώντας τις τεχνολογίες massive MIMO(κεραίες πολλαπλών δεσμών) και beamforming (μορφοποίηση δέσμης). Απλά, η κεραία του σταθμού βάσης θα εκπέμπει την ακτινοβολία της εστιασμένη προς τα κινητά – χρήστες όση ώρα αυτά θα είναι εν ενεργεία στο δίκτυο (πχ. κατέβασμα αρχείων όπως ταινίες, μουσική,video, και χρήση διαδικτύου). Επίσης, τα νέα δίκτυα θα μειώνουν κατά πολύ την εκπομπή πεδίων όσο η κίνηση θα είναι χαμηλή (όπως σε ώρες κοινής ησυχίας) καθώς βελτιώνονται σημαντικά οι τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας (έξυπνα δίκτυα). Ως αποτέλεσμα, η ηλεκτρομαγνητική επιβάρυνση περιορίζεται εκεί όπου υπάρχει ανάγκη επικοινωνίας και όχι στον ανενεργό χρήστη. Τυπικά και βάσει μελετών, η ισχύς των κεραιών δε θα ξεπερνά ποτέ το 25% της μέγιστης ισχύος τους.
Πόσο κινδυνεύει ο πληθυσμός από την απορρόφηση ακτινοβολίας 5G;
Ο γενικός πληθυσμός καλύπτεται πλήρως και με μεγάλα περιθώρια ασφάλειας από τα ισχύοντα όρια της ICNIRP (Διεθνής Οργανισμός για την Προστασία από Μη Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες) και του WHO(Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), ενώ η πραγματική του έκθεση θα είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό των ορίων αυτών.
Τονίζεται ότι σε χώρους ανθρώπινης πρόσβασης, τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι (μετά από χιλιάδες επανειλημμένες μετρήσεις και επιβεβαιώσεις) και θα παραμείνουν εκατοντάδες έως και χιλιάδες φορές κάτω από τα διεθνή όρια. Εκτός αυτού, η νέα τεχνολογία θα λειτουργήσει αρχικά στα 3,5 – 3,7 GHz, συχνότητες όπου η διείσδυση της ακτινοβολίας στον ανθρώπινο ιστό είναι μηδαμινή (μόνο επιδερμική) σε σχέση με άλλες χαμηλότερες συχνότητες.
Οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να δοκιμάζουν τα νέα δίκτυα, καθώς θα εξελίσσεται η τεχνολογία, για να βεβαιωθούν ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιούμε καθημερινά παραμένει ασφαλής.
Συμπερασματικά
Αλλά για τώρα, όλα όσα γνωρίζουμε για τα δίκτυα 5G, μας λένε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείτε. Στη ουσία υπάρχουν πολλές τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα, με έναν σημαντικά υψηλότερο μετρήσιμο κίνδυνο. Με το 5G ο κίνδυνος είναι χαμηλός αλλά όχι μηδενικός και ο πραγματικός κίνδυνος φαίνεται να είναι μηδενικός. Τρομολαγνικές θεωρίες που ξεκινούν από συνωμοσιολόγους του εξωτερικού και αναπαράγονται από εγχώριες ιστοσελίδες και μπλογκς, δεν έχουν καμία σχέση με τη πραγματικότητα.
Το 5G αποτελεί μια νέα τεχνολογία την οποία προφανώς πρέπει να ελέγχεται διαρκώς κατά την ενσωμάτωση της σε σύγχρονα αστικά κέντρα, ωστόσο μέχρι στιγμής τα δεδομένα που έχουμε διαθέσιμα δε δικαιολογούν ανησυχία από τη πλευρά των πολιτών.

, , ,

Το δημοφιλεστερο τεχνολογικο blog. Ειδησεις και σχολια για τα καλά νεα της τεχνολογια από την πλευρα των χρηστων.

Related Posts with Thumbnails

FACEBOOK

Social Icons

Sample Text

Followers

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ FREEGR

ΤΟ FREEGR.GR ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.

Simple Post

Simple Post 2

New Carousel

Mag Post 2

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Labels

1080p 128bit 12Ghost 12MP 1821 1TB 1Teraflop 2012 22nmSRAM 24Mbps 24Mpbs 24W 25Gbps 25nm 28η Οκτωβρίου 28nm 32bit 32nm 3alityDigitalLLC 3D 3E 3G 3G.Nokia 3GHSDPA 3nm 3way 45nm 4890 4890x2 4GB 55nm 5800 5D 5G 5TB 64-bit 64bit 65nm 6core 6MBcache 790GX 7gBPS 80HDD 890FX 9150e 920Core7 936 945GSE 9600GT 9800GT αγορά ΑΕΠΙ Αεροπορία Αθήνα Αινστάιν ακρίβεια ανακύκλωση ανάπτυξη ανεργία άνθρωπος ανταγωνισιτκότητα απάτη απόδοση άρωμα ασύρματα ασφάλεια ασφαλιστικό αυξήσεις αυτοκίνητα βιβλία βίντεο βιομηχανία Βουλή Γη γιορτές Γκόρ γονείς γραφειοκρατία Δ.Ε.Η Δ.Ε.Η. δαιδίκτυο δεδομένα Δήμοι δημοκρατία δημόσιο δημοσιογραφία δημοσκόπηση διαδικτυο διαδίκτυο διαδίτκυο Δίας διάστημα διαφήμιση Διαφθορά δικαιοσύνη δίκτυα δικτύωση δίτκυο δρόμοι Δωρεάν Ε.Ε. Ε.Ε.Τ.Τ Ε.Ε.Τ.Τ. Ε.Ε.Χ.Ι Ε.Μ.Π Ε.Ρ.Τ Ε.Υ.Π. έγκλημα ΕΔΕΤ ΕΕΤΤ Εθνική ειδ ειδησεις ειδήσεις ειδήσιες εικόνα έκθεση εκπαίδευση εκπομπές έκφραση ελευθερία Ελλα΄δα Ελλάδα Ελλλάδα εμπόριο ενεργεια ενέργεια ενημέρωση Ένωση καταναλωτών ΕΠΑΚ επιδόσεις επικοινωνία επικοινωνίες επιστήμη επιστημονική επιχειρήσεις έρευνα έρωτας ευκρίνεια ευρυζωνικά ευρυζωνικότητα Ευρώπη ζωή Η.Π.Α Η.Π.Α. ηλεκρονικό ηλεκτρικά ηλεκτρονική ηλεκτρονικό ηλιακός θερμότητα Θεσσαλονίκη ιδιοκτησία ιδωιτικότητα Ιμια ΙΝ.ΚΑ ίνες Ιντερνετ Ιντερνέτ Ιστορία Κ.Π.Σ καινοτομία καιρός κάμερεςς Καρβέλας καρκίνος καταναλωτές καταναλωτής κβαντική Κίνα κινητά κλησεις κλήσεις Κλώνος κοινωνία Κομισιόν Κόσμος Κράτος κρίση κριτική κρυπτογράφηση Κυβέρνηση Κυπαρισσία Λαζόπουλος λειζερ λιμάνια λογισμικό μέλλον μεσσηνία Μετρό ΜΙΤ μουσική μπαταρίες Μπουκοτάζ νεα νέα νεολαία νοημοσύνη νοικοκυριά Νόμπελ Ειρήνης Ο.Τ.Α. Ο.Τ.Ε. Ο.ΤΕ. οθόνες οικογένεια οικολογία οικονομία οικοσύστημα Ολυμπιάδα ΟΟΣΑ οπτικές ΟΤΕ Παιδεία παιδιά παιχνίδια Παρατηρητήριο Παρελάσεις πειρατεία πειρατία περιβάλλον περιεχόμενο Περιφέρειες πιστωτικές Πλανητάριο Πληροφορία Πληροφορική πνευματική ποδόσφαιρο πολιτεία πολιτική πολιτικοί πορνό πορνογραφία Ρ.Α.Ε Ρ.Α.Ε. ράδιο ραδιόφωνο ρομπότ Ρουσσόπουλος Σ.Δ.Ι.Τ. ΣΑΕ ΣΑΠΤΕ σάτυρα σέξ Σηφάκης σπορ ΣΥ.ΡΙΖ.Α Σύμπαν σχολεία σχολείο σψιφι σωματίδιο ταινίες τεχ τεχνητή τεχνολογία τηλειατρική τηλεόραση τηλεπικοινωνίες τηλεφωνία Τουρισμός Τουρκία τράπεζες Τρίκαλα υγεία υπολογιστές υπολογιστής υπουργεία Υπουργέια φακελλάκι φαντασία φορ φορητοί φορητός φορτιστής φτώχεια χάκερ χειρόγραφα Χριστούγεννα ψηφιακά ψηφιακές ψηφιακή ψηφιακό A.E.P.I A.I a100fm ABL academy accurancy Acer activephase Adamo add add/remove Adobe AdobeFlash ADSL ADSLtech Advancedclock advent alcatel AM2+ AM3 AMD AMD64 AMDPuma amilo AMOLED AND Android anonymous Anti-shock antializing antivirus API Aplle apple applications APU archos ArmCortex army Arrandale Arthas Aspire4930 aspireone AsRock asus AsusTurboVEVO athens AthlonNeo AthlonX2 AthlonX3 AthlonX4 ATI ATIHDMI ATIMobilityHD ATIRadeon ATIRadeonHD Atom Atom330 AtomDuo audio avast avatar AVI Avivo Azure Backup bandogo bandwidth battery BD Beijing2008 benchmarking Bigbang bing bios BIOSTAR BIT Bizzard blackberry blackcaviar blackedition Blizard Blizzard bloggers blogs Bluetooth BluRay Bly Ray BMW Bobcat boeing bootable browser browsers BSA BT BT2.0 bug bugs BumpTop C.E.S. cache caching Caipella calc Calfeine Callibration Calpella camcorders capcom car carPC Catalyst ccleaner CE3100 Cebit CeleronD Cell Centrino2 Centrinoduo CEO CERN ces championship chat chem CherryPal chipset ChipsetH57 Chrome530gt ChromeOS Cisco Clarke cleanup ClearCMOS clockgen cloneDVD cloning cloud cloudpc cmd cmputing codecs Columbus com commodore comodo Compal computex computing concept conferences Congo conn-xTV Connection controlpanel cooler core core2duo Core2Extreme Core2Quad corei3 corei5 Corei7 Corei7Extreme corei9 CoreVpro Corsair COSMOTE cpu cpu-gpu Creative creditcard CRM CrossfireX crucial CSRF cuda cybercrime cypress D-Link Danube DART data datacenters DataTraveler DDR1066 DDR1333 DDR3 DDR4 Debian dekstop Dell demo deneb desktop Developer Devicestage Devilsmaycry4 dfi digital DigitalPro DirectX DirectX11 Displayport domain Dot doubleplay DowJones downloads DraftN Dragonplayer Drive Drivermax drivers drives DSLAM DSLR DTE DTN dualboot dualchannel DualcoreNehalem DualDVI DualGPU dualslot Dunnington DVD DVI DX11 dynabook e-commerce e-mail e-shop E.E. E3 E72 E8100 Eλλάδα EAH5850 ebay ebook eCPU EDGE EeePC EeepC1101HA EeepcT191 EETT efficiency EFI embedded emulators EN9500GT encoding energyeficient ericsson ESA eSata Ethernet Euro2008 Europe event Everex eVGA expansionpack explorer Extreme Eyefinity F6V-C1 Facebook Facebook news Facebook.internet fallout3 Fansink farcry2 FBCcache Fermi ferrariOne festival FFTH FIFA fileden filedropper filehosting files filesharing filters Finalfanatacy Firefox FireGL8650 firewall firewire800 fixes flashplayer flexible FlexiISN Flickr Flock fm Ford format Forthnet Forum FOXCONN fps framerate freegr freegr.gr Freescale frree FSB1066 FTC FTTH Fujitsu fujitsu-siemens FullHD Fusion future fx5800Quatro G-Force G300 G41 GA780SLi-DS5 gadgets gadgets tech Gameconvetion gamepad gamepay gameplay gamers games gaming gaming tech Gates Gbps GDDR3 GDDR5 Geforce Geforce220 Geforce260 Geforce9500GT Geforce9800GTX Geforcegtx280 Geforcegtx295 Geforcegtx465 Geforcegtx480 gigabit Gigabyte Gingle Glaciator globe gmaes GodofWar goldfamers Google google.tech GoogleChrome Gparted GPCPU GPRS GPS GPU gr GrandTheftAuto graphics Grass greece Greeenpower greeksubs GreenIT GSMA GT295 GT300 GTC260 gtx280 GTX295 GTX460 GTX680 Gulftown Gyy H55 hack hackers hacking hard hardcore harddrive hardwar hardware havok HCDP HD HD-DVD HD3300 HD5870 HDD HDDVD HDMI HDstreaming HDTV HDvideo Hellenic Hellenictask Hellug hgh definition highdef Hitachi hitech HMX-U10 HOL homecinema hotspot HP HPIpaq914 HSDPA HTC HTCShift HTML5.0 HTPC Huawei Hydra HydridCrosffire HydridSLI HydridSSD Hynix HyperThreading Hypertransport3 HyperXT1 I.E. I.E.8 IBM ICANN IDC IdeapdS10 Idemitsu IDF Idle IEDM IEEE IFA IFA2008 IFPI IGP Iinternet IMAGINECup imdb Inel infoquest Infosystem Intel Intel.Quad Intel945GC Intel945GSE IntelA110 IntelAtom IntelCoreDuo IntelCorei7 INTELGMAX4500 Intelmatrix IntelX58Express interface intern internet internet.E.U. internetexplorer internetradio Internettablet ION ION2 IP ip adress IPν6 iPad iphone iPlayer ipod iptv ipv6 ISP ISP. Ispironmini12 Itanium itnel Java JoliCloud K10 KatanaGTI kde-pim KDE4.1 keyboard kids Kingston Kmail Kmetalgate Konami L3cache lanparty laptop Larrabe laser law layer LCD LED Lenovo Leo LG li-ion Liano LifeSpace lifestyle Lightframe LightPeak links Linksys LiNUX live Livemesh livemessenger liveTV LLU logitech Loop LTE Lynnfield M.I.T. M93 M97 MacOS MAD Mai mainstream malware marketing matrixGTX285 Matsushita MaximusIIIFormula Mbit Meego memory messaging mews MI5remote MicroATX microSD microsoft MicroUSB MID MID. minibook mininova miniPCIe minis Mio miroamer MIT MKV MMOGs MMORPG MOBIL mobile Mobile945GM mobileWiMax mobility Moblin mobo mobos mobos785hipset models monos montevina moorestown Morph motherboard motorola mousepads movies mozilla mp3 mp3players mp4 MPEG-1 MPEG-4 Mpps msi msic msn multi-GPU multicore Multimedia Multiplayer multiplier multithreating multitouch music mybook mybookmirror myphone myspace Myunistaller NAND Nano nanotechnology NASA NASDAQ nature NC10 NEC Nehalem NeoX2 NetbookNB100 netbooks netops new news news tech Nexus NFL nForce nforce 790i nforce780 ning nintendo nokia Northbridge notebooks NSN Nvidia NvidiaGF100 NvidiaSLI nviroment Nvision2008 NVRAM Nymonyx O.T.A. O.T.E OCZ office2007 office2010 office2012 Okteta OLED OLEDTV OLPC on line online OnTelecom Open source OpenGL Openoffice3.0 Opera Operton Origami OTE OTE.ADSL Otenet overclocking Ovistore oxconn Oympic p2p P45 P55 P57 P67 P6TD Deluxe PackardBell Packet pad panasonic partition patch Pavillion pc PCB pci express pci express 3.0 PCIe PCIExpress PCIslots PDA pdf peace Penryn pentium4 pentiumE pentiumSU2700 performance PES2009 PES2010 pestaola Phenon PhenonIIX4955 PhenonX2 PhenonX49950 PhenonX6 Philips phising Phoenix phone photo Photoshop Physx PineTrail Pineview Pioneer piracy platters Playstation Playstation3 PMP portal Poulsbo power powercolor Powergate PRAM press-gr PrivateFolder procesors processlasso processors projectors proxyserver PS3 pspGo PSU Puma Q57 q9100 Qcard QPI quadchannel Quadcore QuadSLI Qualcomm Quanta Quest quicklock quicstart QVGA R800 RadeonHD Radeonhd3650 RadeonHD4830 RadeonHD4870X2 RadeonHD5830 radio radio936 Raid RAM rapidshare RealD3D Realtek recovery registry retail Ribbon riping robot rootkit router RTM RV740 RV770 rv770le RV790 RV870 S3Graphics s60 s60 touch Sabine Safari samsung sandisk Sandy SandyBridge SaoPaolo SAP Sapphire SAS sata sata3.0 SATA3.0Gbps SATA6.0Gbps school SciB science scifi Seagate search searching secure security Server2008 servers serversHTAsist services setfsb setiHome sex sfc shadermodel shaderr sharing sharp Shirt shoutcast sidebar Siemens sites skype SleepnGharge SLI SLI2 Smarconnect smartphone sms SO-DIMM SOAP soccer social networking socket socket775 software SOHO SOI Solaris son sonata Sony sony ericsson Sonyericsson sot sound sp1 sp2 sp3 space speed Speedstep Spider Sports Sprint spyware ssd SSE4.2 SSL start starwars steppinh/ModelSLAEN stream streaming Strike stuff subnotebook subnotebooks suggest Sun superleague superPC SuperRV770 surface suse symantec symbian sytemtray T101H t91 tablet TB TDD9000 TDP tech tech.news tecn Tegra2 Tegra3 Tellas terraflops Tesla tessellation TFT THQ Thuban thunderbolt timeline timings tips Tohiba tomorrow torrent Toshiba touchscreen Touchsmart touchUI Trillian Triple-SLI TriplechannellDDR3 tripleplay tripleSLI trojan truevision Tuning Turboboost turbocore Turbomemory TurboV TurionX2Ulra tutorial TV Tvout tvtuner tweaking twitter U.S.A. ubuntu UE40B6000 UEFA UEFI ugo Ui ultraportable UMPC UMTS Unisus univercity update updates url usa USB 3.0 USB2.0 USB3.0 USBflash VaioF VaioP VaioX VaioZ VDSL VEMUS Venus VIA vibering video Viewsonic virtualDub virtualization virus Vision Vista VistaSP2 visualstudio vivodi VlcPlayer vLite VMD vodafone Voip VoltageTweak Waffer watercooling WD web webcam WebOS websurfing westmere WHDI wi-fi wi-max widescreen widgets WiFi WiGig.wireless Wikipedia WilCharge WiMax Windows windows10 windows7 windows8 WindowsIstaller windowsmobile Windowsresize Windowsvista WindowsXP wireless WirelessHD wirelless WMC wordpress works workshop world worms Wow write WWF x18-m x25-m X380 X49530e X58 xbox360 XD1 Xeon7400 XeonX7460 XFX XML Xnote110 XP XPERIA X1 XPERIA X1 QWERTY XPERIA X10 Xtreme xxx Yahoo Youtube Yukon Z530 zune

2 Column Post

Translate

Mag Posts

Combined Post

Combined Posts 2

Video Posts