τεχνολογία

O Elon Musk θέλει ένωση ανθρώπινου εγκεφάλου - υπολογιστή

Δύο χρόνια πέρασαν από τα αποκαλυπτήρια της Neuralink, μία εταιρεία από τον Elon Musk που έχει ως σκοπό τον συνδυασμό του ανθρώπινου εγκεφάλου με την Τεχνητή Νοημοσύνη μέσω ειδικών εμφυτευμάτων. Πριν από λίγες ώρες, ο οραματιστής δισεκατομμυριούχος, προχώρησε σε μια πιο αναλυτική παρουσίαση των projects της Neuralink και για πρώτη φορά έδειξε δημόσια ένα μέρος της τεχνολογίας που αναπτύσσει, τονίζοντας ότι ο πρώτος στόχος είναι να πραγματοποιήσουν εμφυτεύσεις σε παράλυτους ανθρώπους για να τους επιτρέψουν να διαχειρίζονται υπολογιστές και smartphones.
Ξεκινώντας να αναφερθούμε στα εύκαμπτα "νήματα" που κατασκεύασαν, τα οποία είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν οποιαδήποτε ζημιά στον εγκέφαλο σε σύγκριση με τα υλικά που χρησιμοποιούνται ήδη στην Ιατρική για παρόμοιες πλατφόρμες διασύνδεσης εγκεφάλου - υπολογιστή. Ισχυρίζονται, επίσης, ότι μέσω αυτών των νημάτων μπορούν να μεταφέρουν μεγαλύτερο όγκο πληροφοριών και συνολικά το σύστημα θα μπορούσε να περιλαμβάνει έως και 3072 ηλεκτρόδια που κατανέμονται σε 96 τέτοια νήματα. Το πάχος αυτών των νημάτων δεν ξεπερνά τα 4-6μm, επομένως, είναι πολύ λεπτότερα από την ανθρώπινη τρίχα, και έχουν κατασκευάσει ειδικό μηχάνημα που τα εμφυτεύει αυτόματα.
Ο Elon Musk τόνισε ιδιαίτερα ότι η παρουσίαση δεν γίνεται για λόγους εντυπωσιασμού, αλλά για να προσελκύσουν κόσμο που θα ήθελε να εργαστεί επάνω στα projects της Neuralink. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Max Hodak, πρόεδρος της Neuralink, παραδέχτηκε επί σκηνής πως στην αρχή δεν πίστευε ότι αυτή η τεχνολογία είναι μια καλή ιδέα και χρειάστηκε να τον πείσει ο ίδιος ο Elon Musk ότι είναι δυνατό να τα καταφέρουν.
Στο μέλλον, οι ερευνητές της Neuralink σκοπεύουν να πραγματοποιούν τις εμφυτεύσεις των νημάτων μέσω laser και όχι τρυπώντας το κρανίο του ασθενούς. Τα πρώτα πειράματα θα γίνουν σε συνεργασία με νευροεπιστήμονες του Stanford University και μέχρι το τέλος του 2020 ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να βρουν άνθρωπο-εθελοντή για το εγχείρημα.
Στο τέλος της παρουσίασης πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη διαδικασία ερωτήσεων / απαντήσεων και από εκεί προέκυψαν ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Ο Elon Musk αποκάλυψε ότι ακόμη και η ερευνητική ομάδα δεν πίστευε σε αυτά που έβλεπε, όπως για παράδειγμα μια μαϊμού να χειρίζεται υπολογιστή με το μυαλό της.
Κοιτάξτε, η Neuralink δεν θα αρχίσει ξαφνικά να καταλαμβάνει και να ελέγχει τους εγκεφάλους των ανθρώπων. Ο απώτερος στόχος είναι να φτάσουμε σε μια συμβίωση με την Τεχνητή Νοημοσύνη για να αποτρέψουμε το δυστοπικό, αλλά όχι παράλογο, σενάριο που θέλει τον άνθρωπο να μένει αναπόφευκτα πίσω από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια τεχνολογία που θα συνδυαστεί με την Τεχνητή Νοημοσύνη και στόχος μας να καταφέρουμε να διαβάζουμε αυτά τα νευρικά σήματα με τον λιγότερο επεμβατικό τρόπο.
ELON MUSK
Η Neuralink δεν εμφανίστηκε από το πουθενά. Από πίσω της υπάρχει ένα μεγάλο υπόβαθρο ακαδημαϊκής έρευνας. Αυτή τη στιγμή "πατάμε", κατά μία έννοια, επάνω στους ώμους γιγάντων
MAX HODAK
Αυτή τη στιγμή, πάντως, η τεχνολογία της Neuralink απέχει αρκετά από τον όρο "μη - επεμβατική" από τη στιγμή που εμπλέκονται εμφυτεύματα. Το σύστημα της είναι λειτουργικό, σημαντικά βελτιωμένο και ταχύτερο από άλλα επεμβατικά συστήματα σύζευξης εγκεφάλου - υπολογιστή, αλλά αρκετά πιο πολύπλοκο στην εμφύτευση λόγω της ευκαμψίας των νημάτων. Για να αντιμετωπίσουν το τελευταίο, ο ερευνητές της Neuralinkδημιούργησαν ένα ειδικό ρομποτικό εργαλείο που εμφυτεύει αυτόματα 6 νήματα (192 ηλεκτρόδια) ανά λεπτό και μάλιστα αποφεύγοντας τα αιμοφόρα αγγεία για να ελαχιστοποιήσει το ενδεχόμενο φλεγμονής στον εγκέφαλο.
Συγκριτικά να αναφέρουμε ότι το σύστημα BrainGate του Brown University βασίζετααι στη διάταξη Utah Array, μια σειρά από χοντρές βελόνες που διαπερνούν το κρανίο και επιτρέπουν τη σύνδεση έως 128 ηλεκτροδίων. Αυτό σημαίνει σημαντικά μικρότερο αριθμό καναλιών και μικρότερο όγκο δεδομένων που μπορούν να μεταφερθούν από τον εγκέφαλο στον υπολογιστή. Επίσης, η σκληρότητα των βελόνων μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε ζημιά στον εγκέφαλο διότι ο τελευταίος κινείται μέσα στο κρανίο, ενώ αυτές παραμένουν σταθερές. Η λύση που προτείνει η Neuralink με τη χρήση λεπτών πολυμερών υλικών, θα μπορούσε να εκμηδενίσει αυτή την πιθανότητα.
Το BrainGate είχε εφαρμοστεί για πρώτη φορά το 2006 στον παράλυτο ασθενή Matthew Nagle, ο οποίος κατάφερε να παίζει Pong χρησιμοποιώντας μόνο τον εγκέφαλο του μέσα σε μόλις 4 ημέρες εκπαίδευσης. Αργότερα είδαμε το σύστημα BrainGate να επιτρέπει και τον έλεγχο ρομποτικών χεριών.
Για τον Elon Musk, το μεγαλύτερο πρόβλημα στην επικοινωνία με την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι πρακτικά το bandwidth και θεωρεί ότι μπορείς να πάρεις την πληροφορία πολύ πιο γρήγορα απευθείας από τον εγκέφαλο παρά μέσω φωνητικής εντολής. Με σκοπό, λοιπόν, να γίνεται όσο το δυνατόν ταχύτερα η επικοινωνία μεταξύ εγκεφάλου και υπολογιστή, η Neuralink ανέπτυξε και έναν custom επεξεργαστή που μπορεί να διαβάζει, να "καθαρίζει" και να ενισχύει τα σήματα που λαμβάνει από τον εγκέφαλο. Αυτή τη στιγμή μπορεί να αναμεταδώσει δεδομένα μέσω ενσύρματης σύνδεσης (μέσω USB Type-C), αλλά θα το εξελίξουν και για ασύρματη επικοινωνία.
Αυτή η ασύρματη επικοινωνία θα πραγματοποιηθεί με τον αισθητήρα N1 που θα εμφυτεύεται και αυτός στο ανθρώπινο σώμα. Το σχέδιο είναι να εμφυτεύονται 4 τέτοιοι αισθητήρες στον άνθρωπο, οι οποίοι θα συνδέονται ασύρματα σε εξωτερική συσκευή που θα φοράς πίσω από το αυτί και θα περιλαμβάνει μόνο τη μπαταρία. Ο τελικός έλεγχος θα γίνεται από μια εφαρμογή για iPhone.
Όλα τα παραπάνω ακούγονται λίγο βγαλμένα από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά το project της Neuralink έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που σύντομα θα περάσει από τον έλεγχο του FDA (Food and Drug Administration) στις ΗΠΑ για να λάβει έγκριση. Η εμφύτευση δεν θα απαιτεί γενική αναισθησία (θα θυμίζει περισσότερο τις επεμβάσεις που γίνονται στα μάτια), αν και οι πρώτοι ασθενείς δεν θα τη γλιτώσουν τόσο ανώδυνα.
Αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται δοκιμές σε ποντίκια για να ελέγξουν ότι η πλατφόρμα τους είναι σταθερή και φυσικά εξελίσσουν διαρκώς το σύστημα για πιο ακριβή αποτελέσματα.

About Freegr network

Από το Blogger.