freegr

ΕΧΕΙ η Google την κβαντική υπεροχή;

Ένα ορόσημο στους κβαντικούς υπολογιστές φαίνεται να έχει πετύχει η Google, αμφισβητείται όμως από την επιστημονική κοινότητα. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Οι Financial Times εντόπισαν στο website της NASA ένα πρόχειρο ερευνητικό paper σύμφωνα με το οποίο η Google πέτυχε τη λεγόμενη “κβαντική υπεροχή”, τη δυνατότητα των κβαντικών υπολογιστών δηλαδή να επιλύουν προβλήματα που η σημερινή τεχνολογία δεν μπορεί. Στο paper αναφέρεται πως ο κβαντικός υπολογιστής των 53-qubit της Google ονόματι Sycamore, μπόρεσε να υπολογίσει μία απόδειξη που επιβεβαίωνε πως μία γεννήτρια τυχαίων αριθμών παρήγαγε πραγματικά τυχαίους αριθμούς, μέσα σε τρία λεπτά και είκοσι δευτερόλεπτα. Θεωρητικά, κάτι τέτοιο θα έπαιρνε στον ισχυρότερο υπερυπολογιστή του κόσμου, το Summit, 10.000 χρόνια για να κάνει τους ίδιους υπολογισμούς.
Από όσο ξέρουμε, αυτό το πείραμα σηματοδοτεί τον πρώτο υπολογισμό που μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από έναν κβαντικό επεξεργαστή.
Ωστόσο ο ισχυρισμός της Google περί κβαντικής υπεροχής βρίσκει αντίθετους μερικούς επιστήμονες. Ο Dario Gil, επικεφαλής έρευνας της IBM (κύριος αντίπαλος της Google στον τομέα των κβαντικών υπολογιστών), δήλωσε στους FT πως ο ισχυρισμός της Google είναι λάθος, καθώς το Sycamore είναι ένα εξειδικευμένο μηχάνημα που δημιουργήθηκε για να επιλύσει ένα και μόνο πρόβλημα και δεν μπορεί να θεωρηθεί κβαντικός υπολογιστής γενικής χρήσης.
Άλλοι πάλι ήταν υποστηρικτικοί απέναντι στην Google, όπως ο Jim Clake, διευθυντής quantum hardware της Intel.
Η πρόσφατη εξέλιξη της Google στην επίτευξη της κβαντικής υπεροχής, είναι ένα αξιοσημείωτο ορόσημο στην προσπάθειά μας να συνεχίσουμε τους κβαντικούς υπολογισμούς. Εμείς μαζί με τη βιομηχανία, εργαζόμαστε για να αναπτύξουμε όλους εκείνους τους τομείς που θα κάνουν πραγματικότητα τις αληθινές δυνατότητες των κβαντικών υπολογιστών. Και ενώ η ανάπτυξη βρίσκεται ακόμα στο πρώτο χιλιόμετρο αυτού του μαραθωνίου, πιστεύουμε ακράδαντα στις δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας.

About Freegr network

Από το Blogger.