freegr

H ultra wideband επικοινωνία έρχεται να αλλάξει την ασύρματη δικτύωση

Μπορεί το Bluetooth να είναι ένας από τους πλέον διαδεδομένους τρόπους ασύρματης επικοινωνίας μεταξύ συσκευών, αλλά οι κατασκευαστές επενδύουν στο ultra wideband, το οποίο έχει τόσο θετικό όσο και αρνητικό αντίκτυπο.
Σύμφωνα με ένα ενδιαφέρον άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα New York Times, ο νέος επεξεργαστής που θα βρίσκεται στο εσωτερικό του iPhone 11s θα προσφέρει δυνατότητες επικοινωνίας ultra wideband στο νέο smartphone, για ανταλλαγή δεδομένων, εντολών και πληροφοριών με άλλες έξυπνες συσκευές. Εκτός από την Apple, αρκετοί άλλοι κατασκευαστές εκτιμάται ότι θα ενσωματώσουν την εν λόγω τεχνολογία στα μελλοντικά μοντέλα τους.
Ήδη, το ultra wideband βρίσκεται ενσωματωμένο στις στολές των αθλητών του αμερικανικού ποδοσφαίρου και συγκεκριμένα στο μανίκι της μπλούζας τους, προκειμένου να συγκεντρώνονται στατιστικά στοιχεία σε πραγματικό χρόνο, μαζί με τη δημιουργία αναπαραστάσεων μίας φάσης με τη βοήθεια υπολογιστή. Η τεχνολογία αυτή απαιτεί την εγγύτητα δύο συσκευών για να «συνομιλούν» μεταξύ τους, αλλά μπορεί να προσφέρει αρκετές ευκολίες σε όσους τη χρησιμοποιούν.


Έτσι, για παράδειγμα, θα μπορούσε κανείς να ξεκλειδώνει το αυτοκίνητό του ή το σπίτι του, απλώς και μόνο πλησιάζοντας με το smartphone του, με το κλείδωμα να γίνεται αυτομάτως με το που απομακρύνεται. Ένα άλλο πλεονέκτημα του ultra wideband είναι η ταχύτητα, καθώς εκτιμάται ότι επιτρέπει τη σαφώς ταχύτερη ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ συσκευών σε σχέση με το Bluetooth.
Δυστυχώς, δεν υπάρχουν μόνο πλεονεκτήματα στη χρήση της νέας τεχνολογίας αυτής, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί και αναφέρει αναλυτικά το δημοσίευμα των New York Times. To ultra wideband μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον ακριβή εντοπισμό της θέσης και της κίνησης ενός κατόχου smartphone. Ο εντοπισμός μπορεί να γίνεται με πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια, έτσι ώστε να είναι εφικτό σε μαγαζιά να βλέπουν τις διαδρομές που έκανε ένας πελάτης μέσα στον χώρο, πού στάθηκε, για πόση ώρα, προωθώντας αντίστοιχες καμπάνιες στο εσωτερικό τους. Εννοείται ότι και η Αστυνομία θα μπορούσε να αντλήσει χρήσιμες πληροφορίες για έναν ύποπτο από την άρση του απορρήτου και την προσεκτική μελέτη της διαδρομής που ακολούθησε σε έναν χώρο.

Υπάρχει ένας προβληματισμός γύρω από το εάν μία τέτοια τεχνολογία θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή μίας πολύ πιο έντονης παρακολούθησης των κατόχων smartphones, παραβιάζοντας με αυτό τον τρόπο αρκετά πρωτόκολλα ιδιωτικότητας με γνώμονα την αύξηση του κέρδους ή την πιο στοχευμένη διαφήμιση.

About Freegr network

Από το Blogger.