δημοκρατία

Οι bloggers αλλάζουν τα δεδομένα στη χώρα μας

Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού «Μonthly Review» και της εταιρείας ερευνών VΡRC, ο Έλληνας blogger είναι άνδρας, ηλικίας 25- 44 ετών, ανώτερης μόρφωσης, μισθωτός του ιδιωτικού τομέα, που πολιτικά ανήκει στην Κεντροαριστερά. Η έρευνα επικεντρώθηκε στις πολιτικές διαστάσεις του blogging και τις πολιτικές απόψεις των bloggers, αλλά και τη δυνατότητα διαμόρφωσης μιας νέας δημοσιογραφικής πραγματικότητας.
«Το blogging είναι τόπος έκφρασης, πολιτικής συμμετοχής και χώρος δημοσιοποίησης ιδεών και προσωπικών απόψεων. Επιπλέον, φαίνεται πως οι bloggers διαθέτουν υψηλούς δείκτες προοδευτικών τοποθετήσεων», σημείωσε ο κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης, πρόεδρος της VΡRC.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, που έγινε σε δείγμα 773 ενεργών ιστολογίων, ο κύριος λόγος δημιουργίας ενός blog είναι η έκφραση προσωπικών απόψεων, η ανταλλαγή σκέψεων και εμπειριών, καθώς και η κινητοποίηση των πολιτών, ενώ, παρ΄ όλο που πρόκειται για ένα σχετικά καινούργιο φαινόμενο, ο βαθμός ικανοποίησης από τον αριθμό και το περιεχόμενο των blogs εμφανίζεται αρκετά υψηλός.
Αρκετοί εκ των bloggers προέρχονται από τον χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς (38%), ενώ ένα υψηλό ποσοστό δεν θεωρεί πως κάποιο πολιτικό κόμμα βρίσκεται κοντά στις δικές του απόψεις και ιδέες (32%). Παράλληλα, συντριπτικά είναι τα ποσοστά δυσαρέσκειας για τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας στην Ελλάδα (85%), αλλά και από την πολιτική ενημέρωση που παρέχεται από τα ΜΜΕ στη χώρα μας (91%). Τα blogs είναι ένας από τους τομείς του Διαδικτύου που αναπτύσσεται ταχύτατα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Για πολλούς είναι ένα ηλεκτρονικό ημερολόγιο. Η αμφίδρομη, ωστόσο, σχέση που υπάρχει με τους αναγνώστες και τα μηνύματα που στέλνουν σε κάθε δημοσίευση καθιστούν τα blogs ένα νέο μέσο επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων και, τελευταία, ένα εργαλείο πολιτικής σκέψης, έκφρασης και επικοινωνίας.

About Freegr network

Από το Blogger.