απάτη

Μαζική επίθεση χάκερς σε τραπεζικούς λογαριασμούς

«Επίθεση» δέχτηκαν ελληνικές τράπεζες, από σπείρες ηλεκτρονικών απατεώνων οι οποίες προσπάθησαν να «ψαρέψουν» θύματα μέσω πλαστών e-mail, τα οποία προέρχονταν από Αίγυπτο και Ινδία.
Η Εθνική Τράπεζα, που δέχτηκε επίθεση την περασμένη Δευτέρα, «μπλόκαρε» και κατέβασε αμέσως τις μαϊμού σελίδες, ενώ ανάλογη επίθεση εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη στην Citibank. Οι ηλεκτρονικές επιθέσεις γίνονται ή με την αποστολή «μαϊμού» e-mail, με τα οποία προσπαθούν να υποκλέψουν τους κωδικούς ασφαλείας για συναλλαγές στο διαδίκτυο (η μέθοδος ονομάζεται phising), ή με την «παγίδευση» των ΑΤΜ΄ς με στόχο πάλι την υποκλοπή των μυστικών κωδικών (μέθοδος skimming).
Κάθε φορά που «κτυπάει» μια σπείρα με τη μέθοδο του phising στέλνει όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι- τουλάχιστον 2 εκατομμύρια μηνύματα σε όλο τον κόσμο. Στόχος είναι να εξαπατηθεί ένα ποσοστό 0,1%, δηλ. περίπου 2.000 άτομα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2008, στην Ελλάδα το σύνολο της απάτης τόσο μέσω διαδικτύου όσο και μέσω των ΑΤΜ ?σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη- προσέγγισε τα 10εκ. ευρώ, από 5 εκ. ευρώ το 2007 και 3εκ. ευρώ το 2006.
Με αφορμή τα νέα κρούσματα ηλεκτρονικής απάτης η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, υπενθυμίζει και συνιστά σε όλους τους χρήστες ηλεκτρονικής τραπεζικής:
->Μην αποκαλύπτετε ποτέ και σε κανέναν τους προσωπικούς σας κωδικούς. Και σε περίπτωση που υποπτεύεστε διαρροή του κωδικού πρόσβασής σας επικοινωνήστε άμεσα με την τράπεζα σας. Αγνοείστε «ύποπτα» e-mail με τα οποία σας ζητούνται προσωπικά σας στοιχεία (αριθμός λογαριασμού, μυστικοί προσωπικοί κωδικοί, ονοματεπώνυμο κ.α.) ή περιέχουν συνδέσμους (links) σε «άγνωστες» ιστοσελίδες.
Οι τράπεζες δεν πρόκειται για κανένα λόγο να σας ζητήσουν τα προσωπικά σας στοιχεία μέσω e-mail ή τηλεφώνου. Για το λόγο αυτό να διαγράφετε τα e-mail αυτά ως πλαστά και να αγνοείτε αντίστοιχες πιθανές τηλεφωνικές κλήσεις.
· Βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στη σωστή διεύθυνση της τράπεζας σας.
Μην συνδεθείτε ποτέ με την ιστοσελίδα της τράπεζας σας μέσω εξωτερικού συνδέσμου (link) που σας παρέχει κάποιος τρίτος και ιδιαίτερα μέσω e-mail. Βεβαιωθείτε ότι στην ιστοσελίδα Ηλεκτρονικής Τραπεζικής της τράπεζας σας εμφανίζεται το εικονίδιο με το «λουκέτο» μέσω του οποίου μπορείτε ανοίγοντας το με διπλό κλικ, να επιβεβαιώσετε ότι βρίσκεστε σεο ασφαλές περιβάλλον.
· Ρυθμίστε το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή σας και το πρόγραμμα antivirus που χρησιμοποιείτε, ώστε να ενημερώνονται αυτόματα.
Πληροφορίες απο την imerisia.gr

About Freegr network

Από το Blogger.